Arkadaşlık kelimesinin kökenine bakmak istiyorum bugün. Eski Türklerde askerler savaşırken arkadan gelecek herhangi bir saldırıyı kontrol edebilmek için sırtlarını bir ağaca, kaya veya taşa vererek ok atarlarmış. Genelde bozkır hayatı yaşadıkları için bu sırt dayanan nesne genelde bir taş veya kaya olurmuş. Yıllar sonra bu sırt dayanan taşın ismi "arka-taş" iken arkadaş şeklinde yerleşmiş, bugün de iletişim içinde olunan ve samimiyetine güvenilen kişilere verilen isimdir. Arkadaşlık kelimesinin TDK sözlüğündeki anlamı ise şu şekildedir: Arkadaş olma durumu, arkadaşa yakışır davranış, omuzdaşlık, ünsiyet. Elbette ki arkadaş kelimesinin birçok anlamı ve tanımı vardır. Filozoflar ve şairler bile arkadaş kelimesini tanımlamışlardır. Örneğin ünlü filozof Aristo’ya göre ise, arkadaş, iki bedeni mesken tutan bir ruh.

Arkadaşlık kelimesi aslında herkesin önemi verdiği bir kavram. Arkadaşsız bir dünya düşünülemez. Ben de bunu düşünerek bugün sizlerle bir hikaye paylaşmak istiyorum.Hikaye şöyle; Kötü karakterli bir genç varmış. Bir gün babası ona çivilerle dolu bir torba vermiş. " arkadaşların ile tartışıp kavga ettiğin zaman her sefer bu tahta perdeye bir çivi çak" demiş. Genç, birinci günde tahta perdeye 37 çivi çakmış. Sonraki haftalarda kendi kendine kontrol etmeye çalışmış ve geçen her gün daha az çivi çakmış.
Nihayet bir gün gelmiş ki hiç çivi çakmamış. Babasına gidip söylemiş. Babası onu yeniden tahta perdenin önüne götürmüş. Gence "bugünden başlayarak tartışmayıp kavga etmediğin her gün için tahta perdelerden bir çivi çıkar sök" demiş. Günler geçmiş. Bir gün gelmiş ki çivilerin hepsi çıkarılmış. Babası ona "aferin iyi davrandın ama bu tahta perdeye dikkatli bak. Artık çok delik var. Artık geçmişteki gibi güzel olmayacak" demiş. Arkadaşlarla tartışıp kavga edildiği zaman kötü kelimeler söylenilir. Her kötü kelime bir yara (delik) bırakır. Arkadaşına bin defa kendisini affettiğini söyleyebilirsin ama bu delik aynen kalacak (kapanmayacak).
Bir arkadaş ender bir mücevher gibidir. Seni güldürür, yüreklendirir sen ihtiyaç duyduğunda yardımcı olur, seni dinler sana yüreğini açar" demiş. Onun için arkadaşlık ilişkisine dikkat etmek gerekir.

Editör: TE Bilisim