Pandemi döneminde yaşamın tüm alanları evlere taşındı. Gayrimenkul Danışmanı Emine Serpil Arıkan ile bir araya gelerek gayrimenkul sektörünü ve Başkent Ankara’nın yükselen değerlerini konuştuk. Daha çok Çayyolu ve Ümitköy’de  çalışmalar yaptığını dile getiren Arıkan, Başkent Ankara’nın tarihi ve kültürel doku olarak çok yönlü ve zengin bir şehir olduğunu kaydetti.

Emlak sektörünün çok geniş bir yelpaze olduğunu dile getiren Gayrimenkul Danışmanı Emine Serpil Arıkan, “yatırım yapmak için bence en güvenilir sektör emlak sektörüdür. Çünkü emlak sektörü dünya ekonomisinin lokomotifidir “ açıklamasında bulundu.

“YATIRIMIN ANLAMI PARA KAZANABİLMEKTİR”

“İnşaat ve emlak sektörü ülkemizin ekonomisini ayakta tutan en önemli iki sektördür açıklamasıyla sözlerine başlayan Gayrimenkul Danışmanı Emine Serpil Arıkan, “ Özellikle artan nüfus ve ülke genelindeki kentsel dönüşüm projeleri nedeniyle Türkiye’de  emlak sektörü yatırımcılar tarafından cazip hale gelmiştir. Nerede yatırım yaptığınıza dikkat etmeniz lazım. Ev alırken önceliklerinizi göz önüne alarak değerlendirme yapmalısınız. Yatırımın anlamı para kazanabilmektir”  ifadesini kullandı.

Emlak sektörünün oldukça  geniş bir yelpaze olduğunun altını çizen Gayrimenkul Danışmanı Emine Serpil Arıkan; “İşimi severek ve büyük bir özveri içinde yapıyorum.. Şu anda uzmanlık alanımı bölgesel tutsam da geniş yelpazeden dolayı ülkemizin her yerinde ve hatta yurt dışı bağlantılarımızla da yurt dışında da müşterilerimize hizmet vermekteyim” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Günümüzün gelişen teknolojisiyle ergonomikliği ve çeşitlilik karşısında müşterilere daha seçici davranma imkânı doğmaktadır. Müşterilerimiz bizlere danıştıklarında ilk yaptığımız onların talepleri üzerine tercih listesi çıkartmak oluyor. Meslektaşlarımın,müşteriye öncelikle güven vermeleri ve müşterilerinin memnuniyetini her şeyden üstün tutmaları gerekmektedir.”

“EMLAK SEKTÖRÜ DÜNYA EKONOMİSİNİN LOKOMOTİFİDİR”

Serpil Arıkan; “Yatırım yapmak için bence en güvenilir sektör emlak sektörüdür. Çünkü emlak sektörü dünya ekonomisinin lokomotifidir. Emlak işi yapan kişilerde yeterlilik belgesi olması gerekli. Emlak işinde en önemli olan eğitim ve güven disiplinli ve düzgün ve iş ahlakı ile çalışmak işin temel taşı oluyor”

“HAYALİNİZDEKİ EVİ ARAYIP BULMAK KOLAY GİBİ GÖRÜNÜR ANCAK BELLİ KRİTİERLERE DİKKAT ETMEK GEREKİR”

Arıkan; “Nerede yatırım yaptığınıza dikkat etmeniz ve önceliklerinizi belirlemeniz lazım. Daha önce de belirttiğim gibi yatırımın anlamı para kazanabilmektir. Hayalinizdeki evi arayıp bulmak kolay gibi görünen ancak kriterlere dikkat etmediğinizde size geri dönüşü olumsuz olabilecek bir süreçtir. Sizin ve yakın çevrenizin beklentisini karşılaması ve yaşam tarzınıza uygunluğu yatırımın esas amacıdır. Bu sebeple; gayrimenkulün fiziki anlamda incelenmesi,metre karesi, oda sayısı ve masraf gerektirip gerektirmediği tespit edilmelidir ancak bu hususların yanı sıra; çocuğunuz varsa oyun alanı okula yakınlığı, hayvan besliyorsanız onun yasam alanına uygunluğu, lokasyon durumu; yani toplu taşımaya, alışveriş merkezlerine, sağlık kurumlarına yakınlığı çevrede oturan kişilerin size uyumu da dikkat edilmesi gereken önemli hususlar arasında yer almaktadır.

“YATIRIM AMAÇLI KONUT ALIRKEN DE  LOKASYONUN KONUTA NE KADAR PRİM KAZANDIRACAĞINA DİKKAT EDİN”

“Yatırım amaçlı konut alırken de ; konutun kira getirisi, satın alınan konutun kira beklentinizi karşılaması; alacağınız konutun lokasyonu ve en başta cevap almamız gereken soru olan bu lokasyonun konuta ne kadar prim kazandıracağı dikkat edilmesi gereken kriterlerdir.Bu gibi ayrıntılar dikkate alınarak konut yatırımı yapılması gerekir. Ben de tam bu durumda devreye giriyorumve emlak danışmanlığı yaptığım kişiler için bütün ayrıntıları onların yerine düşünüp işlerini kolaylaştırarak doğru yatırımları yapmalarını sağlıyorum. Kararlara duygusal olarak değil kar amaçlı bakılması gerekli. Sizin bir eviniz varsa burada kar güdülmez. Burası yuvadır, huzur gerekir ama ikinci evi alırken duygulara yer verilmez yatırım amaçlı alınır. Profesyonel düşünülmelidir ve öyle bir durumda evlerin kar yapması için gerçeklere göre hareket edilmesi lazım” diyerek görüşlerini bildirdi.

“YAPTIĞIMIZ BAŞARILI ÇALIŞMALAR BİZİM EN BÜYÜK REFERANSIMIZDIR”

Satın  alınan bazı  konutların  genelde tadilata ihtiyacı olduğunu aktaran Arıkan, “ Bu gibi durumlarda deneyimli usta ve mimarlarımızdan oluşan ekibimizle yatırımın bu evresinde de müşterimize kolaylık sağlıyoruz. Verdiğimiz bu hizmet ile müşterilerimiz hem zamandan kazanıyor hem de yaptırdığı tadilatı uygun fiyatlara ve güvenilir bir şekilde emin ellerde yapılmasını sağlıyor. Yatırım yapmak isteyen bir müşterimiz gönül rahatlığıyla yatırımın her evresinde bizi yanında görerek güvenli bir şekilde evine kavuşmuş oluyor.. Zaten bana göre de emlak danışmanlığının özünde güven yatar bir emlak danışmanı müşterisine o güveni vermek zorunda bizimle çalışan yatırımcılar güvenilir bir şekilde son derece şeffaf ve kaliteli bir hizmet ile işlemlerini tamamlayarak yatırımlarını gönül rahatlığıyla yaparlar. Bakıldığında yaptığımız başarılı çalışmalar bizim en büyük referanslarımızdır. Başarılı temiz işler ve mutlu müşteriler bizlere her zaman yeni işler ve yatırımcılar getirir ”dedi.

“ HEM EV SAHİBİNİ HEM KİRACIYI KORUYAN SÖZLEŞMELER YAPILMALI”

Gayrimenkul kiralarken müşteriler kira kontratlarına dikkat etmeli uyarısında bulunan Gayrimenkul Danışmanı Emine Serpil Arıkan, “ Hem ev sahibini hem kiracıyı koruyan sözleşmeler yapılmalıdır. Kontratın mal sahibi ile yapıldığından emin olunmalı ve tahliye taahhütnamesi hususuna dikkat edilmeli ve tabi diğer önemli husus olan ihbar maddeleri gözden kaçırılmamalı bu gibi şartlara dikkat ederseniz hiçbir sıkıntı olmaz” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

 “Ben hep ‘her ailenin nasıl bir doktoru, iyi bir avukatı varsa bir emlak danışmanı da olması gerektiğini düşünüyorum.Gayrimenkullerin alımı – satımı ve kiralanması gibi işlemlerinde dikkat etmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Bilhassa bu hususlar adına gayrimenkulle alakalı birtakım bilgiler almak gerekmektedir. Çünkü taşınmazların alımı ve satımı gibi işlemlerde kiralayan ve veya satan kişinin taşınmazla alakalı bilgi sahibi olması işlemin sonlanması açısından büyük önem arz etmektedir. Bu da uzman gayrimenkul danışmanı demektir.

“BAŞKENT’İN İNCİSİ KALE MAHALLESİ”

 Arıkan: Ülkemizde gayrimenkul danışmanlarının uzmanlaşması Mesleki Yeterlilik Belgesi şartı getirilmesi ile başlamıştır ve artık sektörde profesyonelliğe adım atılması sevindiricidir. Bu uzmanlaşma ile gayrimenkul danışmanları özellikle son dönemlerde çok çeşitli gruplarla çalışmakta, bunlarla bir sinerji üretmektedir. Kaliteli, alanında uzman bir gayrimenkul danışmanı, müşterisi için daima kendisini yenilemek durumundadır. Hedeflenen zamanda kaliteli ürünü müşteriye teslim etmesi gerekir. Müşterinin beklentisini karşılamanın yanı sıra profesyonel bir planlama yaparak gayrimenkulün değerini arttırmakla da yükümlüdür. Ben de güven ilkesi doğrultusunda şeffaflık ve katılımcılık ilkeleriyle doğrudan bağlantılı olarak müşterime alacağı evin/arsanın kaç metre kare olduğunu nerden almak istediğini evin ve çevrenin özelliklerini ayrıntılı bir şekilde sunan portföy oluşturuyorum. Şu an da daha çok Çayyolu ve Ümit Köy semtlerinde çalışmalar yapıyorum. Ankara Kalesinin de içinde bulunduğu Kale Mahallesi de tarihi öneme sahip. Ankara, genel itibariyle tarihi ve kültürel dokular açısından oldukça zengin bir şehir’’

(Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER)