Haber: Kadir GÜRHAN

Araba yıkama dendiğinde söz konusu olan şey, kaportasının yıkanması mıdır? Arabanın dışı kadar motorunun da temizlenmeye ihtiyacı var mı? En çok sorulan soru ise motoru yıkatmak zararlı mı?  Oto yıkatma konusunda bilinmeyen birçok sorumuzu cevaplayan Profesyonel Garage oto yıkamanın sahibi Yasin Eraslan sürücülere, aracınızın motorunu yıkatmayın tavsiyesinde bulundu. Eraslan, “Yıkama suyu, hava filtresinin içinden geçip motora sızarak paslanmaya neden olabilir. Bujiler ıslanabilir, bunun sonucunda da ateşleme düzgün yapılamaz. Böyle bir durumda da motor vuruntu yapar. Motorun sıcak yüzeyi, soğuk su ile temas ettiğinde çatlayabilir. Son dönemlerde üretilen otomobillerin hemen hemen hepsi elektronik sensörlere sahiptir. Bu sensörler, su nedeniyle kısa devre yaparak bozulabilir. Bunun yerine bezle ya da süngerle motoru temizlemek daha mantıklı olur” dedi. 

Müşteri memnuniyetinin kendileri için önemli olduğuna vurgu yapan Eraslan, kaliteli malzeme kullanan oto yıkama yerlerinin tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Pasta cila işinin emek isteyen bir iş olduğuna dikkat çeken Eraslan, “Emek isteyen ve yaklaşık 3-4 saat süren bir iş 300’e yapılır mı? Bence yapılmaz. Yapılırsa da araba yanmış bir şekilde çıkabilir. Gelen müşteri pasta cilanın 300’e yapıldığını ve bizim neden 800 TL’ye yaptığımızı soruyor. Biz emek sarf ediyoruz ve memnuniyeti hedefliyoruz. Aracı hasarsız bir şekilde müşteriye teslim ediyoruz. 300 TL’ye yapılan işten bunu bekleyemezsiniz. Ucuz etin yahnisi nasıl olabilir ki?” diye konuştu. 

Biraz kendinizden bahseder misiniz?

Adım Yasin Eraslan, şoför olarak çalışma hayatına başladım. Ayrancı hattında doluşum var. Pandemi başladıktan sonra doluşluğu bıraktım, kendi aracımı başka bir sürücüye verdim ve kendime oto yıkama yeri açtım. İçinde oto yıkama, kuaför, aksesuar ve pasta cila var. Şu an çalışma hayatıma bu yeni açtığım iş yerimde devam ediyorum. 

“İŞİNİ SEVEREK YAPTIĞINIZDA MUTLU OLURSUNUZ”

Sosyal medya üzerinden videolar çektiğinizi ve bu videolarınızın çok izlendiğini de biliyoruz, bu videolara biraz değinebilir misiniz?

Normal yaşamımda eğlenceli bir kişiliğe sahibim. Sosyal medya alanına da biraz eğlence katalım diye girdik. Birkaç video çekiminden sonra birçok insanın beni sevdiğini gördüm ve çektiğimiz videolar çok izlendi. Sosyal medyaya mizah için ama oto yıkama işine ekmek parası için girdik. Allaha şükür ekmeğimizin eşindeyiz. Elimizden geldiği kadar müşterilerimizi memnun etmeye çalışıyoruz ki yıkadığımız araçlara detaylı bir temizlik yapıyoruz. Alınan para az olabilir ama müşteri memnuniyeti bizim için çok önemli bir şey. Yaptığım bütün işler bana göre kolay çünkü hayata neşeli bir bakış açısıyla bakıyorum. Eğlenmeyi biliyorum ve yaptığım işi seviyorum. Bir insan işini severek yaptıktan sonra her şekilde mutlu olur. Bunun kaynağının da mizah olduğunu düşünüyorum. Çocukluğumdan beri oto yıkayan biri değilim ama çocukluğumdan beri araba işleri ile ilgileniyoruz. En basitinden kendi arabamın nasıl yıkanmasını ve temizlenmesini istiyorsam müşterilerimin aracını da o şekilde yıkayıp temizliyorum. Bu yüzden müşteriler çok memnun kalıyor. 

“MÜŞTERİ MEMNUNİYETİNİ GARANTİ EDİYORUZ”

Merdiven altı oto yıkamacıların olduğunu ve oto yıkamalarda yapılan birçok işlemin sahtesi olduğunu de mevcut. Bu konu da araç sahiplerine neler önermek istersiniz?

Bizim kullandığımız malzemelerin çoğu hep bilindik hem de kaliteli malzemelerdir. Bunu gören ya da kullanan müşteri zaten doğal olarak memnun kalıyor. Müşteri kullanılan malzemeyi o esnada anlamayabilir ama orada durup kendi gözüyle görmesi mantıklı olur diye düşünüyorum. Kullanılan ilaçlar, köpük, detaylı temizlikte kullanılan malzemeler hepsi önemlidir. Mesela televizyonlarda reklamını çok gördüğümüz aspir diye bir marka var. Aspir ile araban bütün işlemlerini yapmaya çalışıyorlar. Bunun mümkün olduğunu düşünmüyorum. Evet kullanımı iyi bir ilaç ama bizim temizlediğimiz kadar etkili oluyor. Kısacası şunu söyleyebilirim; müşteri memnuniyetini garanti ediyoruz.

“BU ALANDA ELEMAN BULMA SIKINTISI YAŞANIYOR”

Oto yıkamanın en zor yanı nedir?

Oto yıkamanın en büyük zorluğu elemanı memnun etmektir. Oto yıkma alanında özellikle eleman bulmak çok sıkıntılı. Tabii ki de onlarda kendi çapında haklılar. Verilen ücreti beğenmiyorlar. Benim öyle bir sıkıntım yok ve öyle bir sıkıntı ile de daha karşılaşmadım diyebilirim. Çünkü kendime nasıl değer veriyorsam yanımda çalıştırdığım insanlara da aynı şekilde değer veriyorum. Çünkü o insanlar da ekmek parası kazanıyorlar ve emek sarf ediyorlar. Kısaca söylemek gerekirse bu alanda eleman sıkıntısı yaşanıyor diyebilirim. 

Pasta cila işi ustalık isteyen bir iş, doğru tercih için neler yapılmalı?

Pasta cila atıp da aracı yakan yerler var. Buna dikkat edilebilir. Dikkat edilecek birinci husus kullanılan malzemenin kaliteliğidir. İkincisi; atılan pasta cilanın ücretine dikkat edilmesi lazım. Ciddi emek isteyen ve yaklaşık 3-4 saat süren bir iş 300’e yapılır mı? Bence yapılmaz. Yapılırsa da araba yanmış bir şekilde çıkabilir. Gelen müşteri pasta cilanın 300’e yapıldığını ve bizim neden 800 TL’ye yaptığımızı soruyor. Biz emek sarf ediyoruz ve memnuniyeti hedefliyoruz. Aracı hasarsız bir şekilde müşteriye teslim ediyoruz. 300 TL’ye yapılan işten bunu bekleyemezsiniz. Ucuz etin yahnisi nasıl olabilir ki? Kullanılan malzeme her zaman düzgün malzeme olmalıdır. Müşteriyi memnun etmem sizin elinizde biz bunu çok iyi başarıyoruz diyebilirim. 

“SABAHTAN AKŞAMA KADAR EN FAZLA 10 ARAÇ YIKANABİLİR”

Oto yıkama işi geleneksel metotların dışında bir metoda mı eviriliyor yoksa aynı şekilde mi kalıyor?

Şimdi yeni yöntemler zaten gelmiş durumda. Kullandığımız malzemeler yeni yöntemler olarak geçiyor. Araç önceden fırça ile yıkanıyordu ama şu an kesinlikle fırça kullanılmıyor. Araç sünger ile yıkanıyor hatta bazı kullandığımız malzemelerde süngere bile gerek kalmıyor. Köpüğü sıktıktan üç ya da dört dakika sonra tazyikli su vuruyoruz ve araç temizleniyor. Tabi bu durum malzemeden malzemeye değişiyor. Yani metot benzer olsa da malzeme kalitesi ve şekli değişiyor. Günlük 20-25 araç yıkıyoruz diyen arkadaşlar var. Ben bunun mümkün olmadığını söylüyorum. Bir insanın sabahtan akşama kadar yıkayabileceği en fazla araba sayısı 10’dur. Detaylı bir şekilde temizlenmiş bir araç teslim etmek istiyorsan bu sayı ondur ama üstün körü bir temizlik yapıyorsan 20 araca kadar çıkabilirsin. 20-25 aracı ancak benzinliklerde yıkayabilirsiniz. O da vur kaç şeklinde. 

“ARACIN MOTORUNU YIKAMAK İYİ BİR ŞEY DEĞİL”

Araç sahiplerine motor yıkmayı öneriyor musunuz?

Motor yıkamadan bir oto yıkama kadar para alıyoruz. Aracın motorunu yıkamak iyi bir şey değil. Sebebi; yıkama suyu, hava filtresinin içinden geçip motora sızarak paslanmaya neden olabilir. Bujiler ıslanabilir, bunun sonucunda da ateşleme düzgün yapılamaz. Böyle bir durumda da motor vuruntu yapar. Motorun sıcak yüzeyi, soğuk su ile temas ettiğinde çatlayabilir. Son dönemlerde üretilen otomobillerin hemen hemen hepsi elektronik sensörlere sahiptir. Bu sensörler, su nedeniyle kısa devre yaparak bozulabilir. Bunun yerine bezle ya da süngerle motoru temizlemek daha mantıklı oluyor. Oto yıkama işini açmasını herkese tavsiye ederim ama işi kendisi de yapması gerekir. Patron koltuğuna oturup oto yıkma işletilmez. Oto yıkama işi benzinlikte yıkadığınız araç işine benzemez. Müşteri memnuniyeti olması şart. Dışarıdan kolay olarak gözükebilir ama içine girdiğinizde zor bir iş olduğu anlaşılıyor. Bize gelen arkadaşları emek sarf ederek memnun etmeye çalışıyoruz. Bu işi, işi bilene tavsiye ediyorum, işi bilmeyene tavsiye etmiyorum. Göründüğü gibi kolay bir iş değil. 

Editör: TE Bilisim