Haber: Türkan ÇATAL YILDIZ

Her yıl merakla beklenen Ankara Kitap Fuarı bu yıl da kapılarını kitap severler için TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un da katılımıyla açtı. Kitap fuarına büyük bir ilginin olduğu gözlemlenirken fuarı düzenleyen Eylül Fuar’ın muhasebe müdürü Aslı Dulda, “Kitap fuarının açılışını genellikle Cuma günü yapıyoruz ve fuarın en sakin günü de Cuma günleri oluyor. Fakat açılış günü olmasına rağmen çok büyük bir kalabalıkla karşılaştık. Fark ettik ki Ankaralılar kitaplarla buluşmayı özlemiş” dedi.

22-31 Ekim tarihleri arasında ATO Congresium’da düzenlenecek Ankara Kitap Fuarı, kapılarını 16. kez meraklılarına açtı. 500’ü aşkın yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılacağı fuarda, on gün süresince söyleşi, panel, şiir dinletileri ve çocuk aktiviteleriyle birlikte 1000’den fazla etkinlik gerçekleştirilecek. Fuarın açılışında yer alan TBMM Başkanı Mustafa Şentop, “Bütün şehirlerin kitap fuarlarının önemi vardır ancak Ankara Kitap Fuarı'nın ehemmiyetinin çok farklı olduğunu düşünüyorum. Ankara, başkent ama bir diğer özelliği ise üniversite şehri olmasıdır. Ankara'da 22 üniversite olması ile 300 binin üzerinde de üniversite öğrencisi var.” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop

“ANKARA’NIN OKUR SAYISI ARTTI”

Ankara Kitap Fuarı’nın açılışına katılan TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Ankara'nın genç nüfusunun yoğun olmasından dolayı okur sayısının arttığını belirterek, “Bugüne kadar fuara konuk olarak katılan Fransa, İran, Rusya ve İtalya'dan farklı ve kardeş ülke olan Kazakistan'ı ve değerli kardeş yazarlarımızı ağırlamaktan menün kaldığımı belirtmek isterim. Bütün şehirlerin kitap fuarlarının önemi vardır ancak Ankara Kitap Fuarı'nın ehemmiyetinin çok farklı olduğunu düşünüyorum. Ankara, başkent ama bir diğer özelliği ise üniversite şehri olmasıdır. Ankara'da 22 üniversite olması ile 300 binin üzerinde de üniversite öğrencisi var. Bu durum hem genç nüfus hem de yüksek sayıda okur demektir” değerlendirmesinde bulundu.

“KİTAP KOKUSU İLE BİRLİKTE OLMAYI TERCİH EDERİM”

TBMM’de göreve geldiğinde ilk işinin odasına kütüphane yaptırmak olduğunu belirten Şentop şunları söyledi: “Kitabı dijital ortamda değil fiziksel olarak okumayı tercih ediyorum. Covid 19 ile fuarcılık sektörünün dijitale geçtiği bir döneme şahitlik ettik. Geçen yıl 72'ncisi düzenlenen Frankfurt Kitap Fuarı salgın sebebiyle ilk kez dijital ortamda düzenlendi. Dünyanın dört bir yanından katılan yayıncılar kitaplarını sanal ortamda tanıttılar. Bu durum online pazarı büyüttü ve ben de kitaplara dokunarak, kitap görüntüsü ve kokusu ile birlikte olmayı tercih ederim. Meclisteki başkanlık ofisinde bir kütüphane yoktu. Odama ilk geldiğimde ilk iş bir kütüphane yaptırmak oldu. Kitapları görmenin en azından psikolojik olarak beni rahatlattığını söyleyebilirim.

“BU YILI İSTİKLAL MARŞI YILI İLAN ETTİK” 

Şentop, İstiklal Marşı'nın 100'üncü yılı dolayısıyla Mehmet Akif Ersoy'un kitaplarının derlenip Meclis tarafından basıldığını belirterek, “Biliyorsunuz içinde bulunduğumuz bu yıl İstiklal Marşı'nın 100'üncü yıl dönümü. Biz bu yılı bir kanun düzenlemesi ile ‘İstiklal Marşı Yılı' ilan ettik. İstiklal Marşı Yılı olması dolayısıyla Milli Şair Mehmet Akif Ersoy'u bu programlara dahil ediyoruz. Başta ‘Safahat' olmak üzere bütün eserlerini bir araya getirip meclis olarak bir araya getirip basıyoruz” bilgilerini verdi.

500’ YAKIN YAYINEVİ YER ALACAK, PANDEMİ KURALLARINA UYULDU

Eylül Fuar’ın muhasebe müdürü Aslı Dulda, yaklaşık 16 yıldır Ankara Kitap Fuarlarını düzenlediklerini ifade ederek, “Daha önce Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlediğimiz kitap fuarını artık ATO Congresium’da devam ettirmekteyiz. Ünlü yazarlarımızın söyleşileri, konferansları, imza günleri eşliğinde devam ediyor. Geçen seneye göre günlük ortalama ziyaretçi sayısı 20 bin ila 30 bin arasında değişiyordu. Bu sene ise pandemiden ötürü yoğun bir talep olup olmayacağını zamanla göreceğiz” dedi. 

Pandemiden kaynaklı gerekli önlemleri aldıklarını ifade eden Dulda, “Fuarın girişinde HES kodları ziyaretçilere soruluyor, ateş ölçümleri de yapılıyor. Stand aralıkları ise pandemi kurallarına göre ayarlandı. Ziyaretçilerimizin de maske, mesafe ve hijyen kurallarına özen göstereceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Dulda, bu sene 500’e yakın yayınevine ev sahipliği yapacaklarını belirterek, “Buna istinaden de 200’e yakın yazarımız katılacak” dedi. Dulda konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Eylül Fuarcılık olarak yakın zamanda Denizli Kitap Fuarını gerçekleştirdik. Denizli’de inanılmaz bir izdiham yaşadık ve ortalama ziyaretçi sayısı 30 binleri, 40 binleri buldu. İzmir, Aydın gibi çevre illerden de çok fazla ziyaretçi geldi. Ankara’da da Denizli’deki fuara benzer yoğunluk yaşıyoruz. Örneğin açılışları Cuma günü yapıyoruz ve fuarın en sakin günü de Cuma günleri oluyor. Fakat açılış günü olmasına rağmen çok büyük bir kalabalıkla karşılaştık. Fark ettik ki insanlar kitaplarla buluşmayı özlemiş. Bu ise bizi çok mutlu etti.” 

Dulda, fuarın kitapların gücünü keşfetmek üzere özenli bir etkinlik programı ve on binlerce kitap çeşidi ile okurları için hazırlandığını ifade ederek, “30 sahafın da yer alacağı kitap fuarında okurlar birbirinden ilginç sahaf stantlarında kitaplar ve plaklarla karşılaşacak” dedi. 

Eylül Fuar muhasebe müdürü Aslı Dulda

KONUK ÜLKE KAZAKİSTAN

16. Ankara Kitap Fuarı'nın bu yılki konuk ülkesi ise Kazakistan olacak. Bağımsızlığının 30. yılında konuk ülke statüsünde ağırlanan Kazakistan’ın eserleri Türkçe yayınlanmış yazarları da fuarda yer alacak.

Fuarın girişi hafta içi öğrenci, öğretmen ve engellilere ücretsiz olacak. Ankara Kitap Fuarı, her gün 10.00 ile 20.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.

Editör: TE Bilisim