Kültür Yolu Festivalleri bünyesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca düzenlenen Başkent Kültür Yolu Festivali, başkentte sanatla dolu dolu geçen günler yaşattı. Başkentin her köşesinde sanatın büyülü atmosferinin hissedildiği Başkent Kültür Yolu Festivali, konserlerden sergilere, spor müsabakalarından söyleşilere, çocuk etkinliklerinden tiyatro ve film gösterimlerine kadar 7’den 70’e herkese farklı bir kültür sanat deneyimi sunarak, Ankara’nın sahip olduğu kültürel mirası geniş kitlelere aktardı. 

Birçok sanatçı festival boyunca sahne alırken Süperstar Ajda Pekkan’dan İslami müziğin önemli temsilcilerinden Yusuf İslam’a birçok ismin müziğine kulak kesildik. Cumhuriyet Müzesi’nde ise piyanist ve besteci Tuluyhan Uğurlu’nun konseri Ankaralıların yoğun ilgisiyle gerçekleşti. 

Senfoni ile Neşet Ertaş türkülerinin yanı sıra Müslüm Gürses, Barış Manço ve Cem Karaca şarkılarının seslendirildiği konserler festivalin unutulmaz anlarından oldu. 

Festival boyunca Murat Boz, Ceza, Sena Şener, Aydilge, Zakkum, Anadolu Ateşi Dans Topluluğu’nun Troya gösterisi, Retrobüs, Jabbar & Deeperise, Uğur Işıldak, Tepecik Filarmoni ve Akatay Project, Brooklyn Funk Essentials, Noche Flamenca, Hilal Akın, Emrah Hacıoğlu ft. Canto Orkestrası, 90’lar Türkçe Pop Partisi, Cazın Kartalları, Reşit Kemal, Emre Nalbantoğlu Trio ve De Lejos ise ücretsiz olarak Ankaralılarla buluştu. 

‘Satırbaşı Ankara: Edebiyat Söyleşileri’nde ise Türkiye’nin ve dünyanın önemli yazarları ağırlandı. Türk edebiyatının en önde gelen genç kuşak yazarlarından biri olarak romanlarının yanı sıra ödüllü belgesel ve kurmaca film senaryoları ile tanınan Tarık Tufan, kitapları birçok farklı dile çevrilmiş ve ödüller almış olan New York Times'ın çok satan yazarı Kobi Yamada, yazdığı kitaplarla çocukların erken okuryazarlık yolculuklarına eşlik eden ve kitapları çok çeşitli dillere çevrilerek dünyaya yayılmış ödüllü yazar Sara Şahinkanat ve Portekizli yazar Gonçalo M. Tavares Ankaralı okurlarıyla buluştu. 

Tüm bunların yanı sıra Festival boyunca Ankara’nın tarihinde önemli yer tutan mekanlarda gerçekleşen sergiler sanatseverlere farklı deneyimler sundu. Başkent Kültür Yolu Festivali kapsamında CSO Ada Ankara ‘Genç Sanat: 8. Güncel Sanat Proje Yarışması Sergisi’ne ev sahipliği yaparken, Ankara Etnografya Müzesi ‘Osmanlı’dan Günümüze Kahve Kültürü Sergisi’yle Ankaralıları ağırladı. Az bilinen erken Cumhuriyet dönemi fotoğraf ve belgelerinin yer aldığı ‘Cumhuriyet’in Arşivi’ sergisi Cumhuriyet Müzesi’nde, ‘Yeni Medya: Eskizden Piksele Dijital Sanat’ sergisi ise Cumhuriyet Müzesi’nin Sığınak Sanat ve Teknoloji Alanı’nda gerçekleşti. 

 Anadolu Medeniyetleri Müzesi ise Türkiye’nin Dünya Miras Alanları Fotoğraf Sergisi ile Ankara’nın Gladyatörleri Sergisi’ne ev sahipliği yaptı. 

 Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi ise ‘2022 Birleşmiş Milletler Cam Yılı’ kapsamında camın sanatsal malzeme olarak kullanımına dikkat çekmek için ‘Sanatsal Cam Sergisi’ni ağırladı. 

 Çocuklar için birbirinden özel etkinliklerin yer aldığı Başkent Kültür Yolu Festivali’nde ‘Çocuk Olimpiyatları’ndan okçuluk eğitimine, antik dönem ekmek yapımından Sherlock Holmes Dedektiflik Atölyesi’ne, film ve tiyatro gösterimlerinden farklı disiplinlerdeki atölyelere kadar çok sayıda etkinlikle çocuklar eğlenirken öğrenmenin keyfine vardı. 

Özetle A’dan Z’ye, 7’den 70’e herkese hitap edecek düzeyde etkinlikler hazırlanmıştı ve bu yönde de katılımlar sağlandı. Başkentliler için unutulmayacak bir aydı. Bir diğer Başkent Kültür Yolu Festivalini ise sabırsızlıkla bekliyoruz. 

Editör: TE Bilisim