Ankara'da mesleki eğitimin geliştirilmesi ve işletmelerin nitelikli eleman ihtiyacının karşılanması amacıyla İstihdam için Mesleki Eğitim Programı (İMEP-2) kapsamında toplantı düzenlendi. Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ANKESOB) iş birliğiyle gerçekleştirilen buluşmada, gençlerin meslek sahibi olması, kayıtlı istihdamın artırılması ve esnafın programdan daha etkin yararlanması konuları değerlendirildi. Toplantıda, Ankara'nın çevre ilçelerindeki işletmelerin de mesleki eğitim desteklerinden faydalanması gerektiği vurgulandı.

ANKARA'DA MESLEKİ EĞİTİM VE İSTİHDAM TOPLANTISI
İMEP-2 kapsamında ANKESOB iş birliğiyle düzenlenen "İMEP-2 Arz-Talep Toplantısı: Geleceğin İş Gücü Piyasası ve İstihdam Buluşması", Holiday Inn Ankara Çukurambar'da gerçekleştirildi.
Toplantıya ANKESOB Başkan Vekili Hüseyin Taklacı, ANKESOB Genel Sekreteri ve Eğitim, Proje ve Ar-Ge Müdürü Erdoğan Özen ile Ankara'nın çevre ilçelerinde faaliyet gösteren esnaf ve sanatkâr odalarının başkanları katıldı.
Programda iş gücü piyasasının ihtiyaçları, mesleki eğitimde öncelikli alanlar ve işletmelerin nitelikli personel talepleri ele alındı.

İMEP-2 PROGRAMI 14 İLDE UYGULANIYOR
İMEP Ankara Bölge Koordinatörü Aydın Türkoğlu, toplantıda programın kapsamı ve hedefleri hakkında bilgi verdi.
Mart 2024'te İMEP-1'in devamı olarak başlatılan İMEP-2'nin beş yıllık bir program olduğunu belirten Türkoğlu, çalışmaların Türkiye'de 14 ilde sürdürüldüğünü açıkladı.
Programın Avrupa Birliği desteğiyle, Millî Eğitim Bakanlığı ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu iş birliğinde yürütüldüğünü aktaran Türkoğlu, uygulama çalışmalarının Expertise France ve EDUSER tarafından gerçekleştirildiğini söyledi.

HEDEF NİTELİKLİ İŞ GÜCÜ VE KAYITLI İSTİHDAM
İMEP-2'nin temel hedefinin mesleki eğitim ile iş gücü piyasasının ihtiyaçları arasında güçlü bir bağ oluşturmak olduğunu belirten Aydın Türkoğlu, gençlerin ve dezavantajlı yetişkinlerin mesleki becerilerinin geliştirilmesine odaklandıklarını ifade etti.
Programın uluslararası ve geçici koruma altındaki bireylerin yanı sıra ev sahibi topluluklardaki gençleri de kapsadığını belirten Türkoğlu, şu ifadeleri kullandı:
"İş gücü piyasasının ihtiyaçlarına uygun nitelikli mesleki eğitim fırsatları sunarak bireylerin sürdürülebilir geçim kaynaklarına ulaşmalarını ve kayıtlı istihdama katılımlarını kolaylaştırmayı amaçlıyoruz."
Türkoğlu, mesleki eğitim faaliyetlerinde çocuk işçiliğiyle mücadeleye de özel önem verdiklerini vurguladı.

ANKARA'DA HANGİ MESLEKLERE İHTİYAÇ VAR?
Toplantıda EDUSER temsilcisi Numan Gürcüoğlu, İMEP-2 kapsamında yürütülen çalışmalar ve gelecek iki yılda uygulanması planlanan faaliyetler hakkında bilgi verdi.
Gürcüoğlu, İŞKUR verileri, il iş gücü piyasası analizleri ve hazırlanan yol haritaları doğrultusunda öncelikli sektörlerin belirlenmesi gerektiğini söyledi.
İşletmelerin ihtiyaç duyduğu mesleklerin ve eğitim alanlarının tespit edilmesinin önemine dikkat çeken Gürcüoğlu, oda başkanlarının sahadan aktardığı görüşlerin programın geliştirilmesine katkı sağlayacağını belirtti.

ANKESOB'DAN ÇEVRE İLÇELER İÇİN ÇAĞRI
ANKESOB Başkan Vekili Hüseyin Taklacı, mesleki eğitimin esnaf ve sanatkârların geleceği açısından büyük önem taşıdığını söyledi.
İşletmelerin en önemli ihtiyaçlarından birinin mesleki bilgi ve beceriye sahip çalışanlar olduğunu belirten Taklacı, gençlerin üretim hayatına kazandırılması gerektiğini ifade etti.
Taklacı, "Esnaf ve sanatkarlarımızın en önemli ihtiyaçlarından biri, mesleğini bilen, donanımlı ve nitelikli iş gücüdür. Bir yandan gençlerimizin meslek sahibi olmalarını sağlamak, diğer yandan işletmelerimizin ihtiyaç duyduğu yetişmiş insan kaynağını karşılamak zorundayız" dedi.
İMEP-2'nin sunduğu olanakların yalnızca Ankara merkezindeki işletmelerle sınırlı kalmaması gerektiğini vurgulayan Taklacı, çevre ilçelerdeki esnaf ve sanatkârların da programdan yararlanmasının önemine dikkat çekti.

ÇIRAKLIK EĞİTİMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ HEDEFLENİYOR
Mesleki eğitimde çıraklık sisteminin desteklenmesi gerektiğini belirten Taklacı, İMEP-2 gibi programların gençlerin meslek edinmesine ve işletmelerin yetişmiş personel ihtiyacının karşılanmasına katkı sunduğunu söyledi.
ANKESOB olarak mesleki eğitimi geliştiren çalışmaları desteklemeye devam edeceklerini ifade eden Taklacı, Ankara'nın istihdam kapasitesinin ve üretim gücünün artırılması için ortak hareket edilmesi gerektiğini kaydetti.
2027 VE 2028 YILLARI İÇİN İSTİHDAM HEDEFİ
ANKESOB Genel Sekreteri ve Eğitim, Proje ve Ar-Ge Müdürü Erdoğan Özen ise mesleki eğitimde sürdürülebilir başarının eğitim kurumları ile iş dünyası arasındaki iş birliğine bağlı olduğunu belirtti.
Gençlerin iş gücü piyasasının ihtiyaç duyduğu mesleklere yönlendirilmesi gerektiğini söyleyen Özen, İMEP-2 kapsamında yürütülen çalışmaların çıraklık eğitimi ve kayıtlı istihdam açısından fırsatlar sunduğunu ifade etti.
Özen, "2027 ve 2028 yıllarının, esnaf ve sanatkarlarımızın, işletmelerimizin ve gençlerimizin bu programın sunduğu imkânlardan daha geniş ölçüde yararlandığı, mesleki eğitim ve istihdam alanında somut kazanımların elde edildiği yıllar olmasını temenni ediyorum" dedi.
ANKESOB'a bağlı odalarla birlikte programın sahada daha etkin uygulanmasına katkı sağlamayı önemsediklerini belirten Özen, eğitim ile istihdam arasındaki bağın güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
İŞ GÜCÜ İHTİYAÇLARI BELİRLENECEK
Toplantının son bölümünde katılımcı oda başkanları, işletmelerin nitelikli çalışan ihtiyacına ve mesleki eğitimde karşılaşılan sorunlara ilişkin görüşlerini paylaştı.
Katılımcılar, "İşgücü Arz-Talep İhtiyaç Belirleme Formu" aracılığıyla sahadaki ihtiyaçları ve programın uygulanmasına yönelik önerilerini aktardı.
Elde edilen değerlendirmeler doğrultusunda Ankara'da İMEP-2 faaliyetlerine yön verecek önceliklerin güncellenmesi, ihtiyaç duyulan mesleklerin belirlenmesi ve mesleki eğitim ile istihdamı destekleyecek somut eylem kararlarının oluşturulması hedefleniyor.



