Tarihi, yüzyıllar öncesine dayanan Başkent Ankara Anadolu tarihi açısından birbirinden değerli zenginlikleri barındırıyor. Antik Roma Dönemi’ne ait eserleri de bu zenginliklerden biri olarak değerlendirebiliriz. Bu konuyla ilgili son gelişme de Ulus’taki Roma Tiyatrosu ve Arkeopark Projesi kapsamında yapılan restorasyon çalışmalarında yaşandı. Çalışma doğrultusunda Antik Roma Dönemi’ne ait eserler bulundu. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş, eserlerin bulunmasını “Ankara ve Türkiye için, ‘Anadolu tarihi açısından yeni ufuklar açıcı bir buluştur” sözleriyle değerlendirdi. 

Yürütülen kazı çalışmasında tarihi buluntuların saptandığı bölge, bilimsel kazılara da ışık tutacak. Bir yandan da bölge arkeopark haline dönüştürülecek. Ödemiş, çalışmayı şu sözlerle değerlendirdi: 

“Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak gerçekleştirdiğimiz ‘Roma Tiyatrosu ve Arkeopark Projesi’ kapsamında çalışmalarımız sürerken Ankara’nın geçmiş tarihine yönelik özellikle Roma Dönemi’ne yönelik çok değerli bulgular bulundu. Burada yaptığımız arkeopark çalışması klasik bir peyzaj tasarım projesi olmaktan öte gerçek anlamda bir arkeoparka dönüşecek. Ankara’da üzerinde çalışma yaptığımız arkeopark ise tarihi kazıların ve tarihi buluntuların olduğu bilimsel kazıların devam edeceği önemli bir arkeopark hâlini alacak. Sevindirici yanı da şu, bugün burada bulunan buluntuların çoğu bilimsel tezlerde yok. Bilime de bu sayede katkı sağlamış olacağız ”

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı İnşaat Mühendisi Mehmet Emin Sancak da çalışmayla ilgili şu bilgileri veriyor: “17 bin metrekare alanda inşaat çalışmamız devam etmektedir. Arkeopark kazılarına Anadolu Medeniyetleri Müzesi eşliğinde devam ediyoruz. Roma yolu ve tuğla tonozlar tespit ettik burada. Sur duvarının güçlendirilmesi, seyir terasları, seyir kafesi ve ziyaretçi binası bu süreçte yapılmaya devam ediyor.”

Bu bilgiler ışığında yürütülen çalışmanın Ankara’ya büyük değer katacağını şimdiden söyleyebiliriz.

Editör: TE Bilisim