Geçtiğimiz hafta 2 Haziran’da Ankara Barosu Demokratik Sol Avukatlar Grubu’nun yaptığı ön seçimin akabinde, Türkiye’deki baroların tarihini araştırdım biraz.

Ülkemizde ilk baronun 1870 tarihinde, İstanbul Barosu Cemiyeti adıyla, 33 avukatın bir araya gelmesiyle kurulduğunu öğrendim. İlk Osmanlı Barosu olarak bilinen İstanbul Barosu da, 5 Nisan 1878 tarihinde, 62 avukatın bir araya gelmesiyle kurulmuş. Sonrasında ise ülkenin farklı kentlerinde dernek statüsü ile barolar kurulmaya başlanmış. 

Ankara Barosu da kurulan bu barolardan biri olup, tam kuruluş tarihi bilinmemekle beraber, arşivlerdeki en eski kayıtlarda rastlanan 1923 tarihli Baro mührüne istinaden, 1924’ten önce faal olduğu tahmin edilip, Muhamat Yasası’

nın yürürlüğe girmesi ile de, 14 Temmuz 1924’te yasaya uygun bir şekilde kurulmuş.

İstanbul Barosu’ndan sonra en fazla üye sayısına sahip olan Ankara Barosu’nun kuruluşundan evvel,  Av. Salih Sırrı Ankara’daki meslek teşekkülü başkanı olup, kuruluşu ile beraber Ankara Barosu’nun ilk başkanı Av. İ. Raif Ayaşlı olmuş. 

Demokratik Sol Avukatlar Grubu da, bugüne kadar 36 başkana ev sahipliği yapan Ankara Barosu’nun Ekim ayında gerçekleşecek olan olağan genel kurulu öncesi, yeni başkan adayını belirlemek için ön seçim yaptı.

Şenal Sarıhan, Hava Orhon, Mustafa Köroğlu, Veysel Kırıcı, Kemal Koranel, Deniz Aksoy’un yarıştığı ve yüksek katılımın olduğu seçimde, en çok oyu alan Av. Mustafa Köroğlu, Ekim ayında yapılacak olan Ankara Barosu seçimlerinde DSA’nın adayı olacak.

Geçmiş dönemlerin başkanlarının da DSA Grubu’ndan seçildiği bilindiğinden, bu ön seçim oldukça önemliydi Ankara Barosu’nun geleceği için. 

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 2001 yılında mezun olan Mustafa Köroğlu, 2002 yılında Ankara Barosu’na kayıtlı olarak avukatlık mesleğine başlamış. 2010-2016 yılları arasında Ankara Barosu Staj Kurulu’nda danışman avukat ve eğitmen olarak görev yapan Köroğlu, sırası ile yazman üye, Başkan Yardımcısı ve son olarak Kurul Başkanlığı görevlerinde bulunarak kesintisiz olarak 6 yıl süre ile görev almış, 2014-2016 yıllarında da Ankara Barosu TBB Delegesi olarak görev yapmış.

Staj Kurulu’nda danışman avukatları ve eğitmenleri olarak tanıştığı genç meslektaşlarıyla bağlarını hiç kesmeyen Köroğlu, görünen o ki, yapılan ön seçimde, kendisini tanıyan genç meslektaşlarının büyük oranda desteğini almış.

“Bu düzeni beraber değiştireceğiz!” şiarıyla yola çıkan Mustafa Köroğlu’na ve tüm meslektaşlarına, Ankara Barosu’nu gerçekten hakettiği gibi bir “Başkent Barosu” haline getirebilmeleri için başarılar dilerim. 

Editör: TE Bilisim