İngiltere’de şirket kuracak bilgi ve para birikiminiz varsa Ankara Anlaşması ile oturma izni alabiliyorsunuz. Ankara Anlaşmasına başvuruları kendiniz yapabildiğiniz gibi danışmanlık şirketlerinden de yardım alabiliyorsunuz. İngiltere 1 Ocak 2021 tarihi ile birlikte Avrupa Birliği üyeliğinden ayrılmasının geçiş dönemi son bulacak. İngiltere AB üyeliğinden 1 Ocak 2020’de ayrıldı fakat geçiş dönemi için kendine 1 yıl süre verdi. Bu geçiş dönemi nedeniyle Ankara Anlaşması da artık sona eriyor. Ankara Anlaşması ile İngiltere’de iş kurmak isteyen birçok insan için önemli bir araçtı. Bazıları yeni duydu, bazıları durumunu yeni toparladı bir şekilde anlaşmaya başvurdu.
Türkiye 1963 yılında Avrupa Ekonomi Topluluğu ile Ankara Anlaşmasını imzaladı. Bu anlaşma ile iş insanları İngiltere’de şirket kurarak yaşayabiliyor. Yani bu anlaşma 57 yıldır var. Ama son yıllarda yapılan başvurular bir hayli fazla. Anlaşmaya başvurmak isteyenlerin sayısındaki artış özellikle 2013 yılından itibaren sürekli artara devam etti. Ankara Anlaşmasına başvuranlar sayısı 2013 ile 2017 arasında her yıl bir öncekinin 1,5-2 katı kadar artış göstermiş ve 1.200’ün üzerine çıkmış. 2019 yılında ise yüzde 200’den fazla artış yaşanmış ve 4 bin kişiyi geçmiş.
Türkiye'nin 1963'te Avrupa Ekonomik Topluluğu ile imzaladığı ve iş insanlarının İngiltere'de şirket kurarak yaşamasına izin veren Ankara Anlaşması da bu anlaşmalardan biri olduğu için 1 Ocak 2021'den itibaren bu anlaşma üzerinden oturum izni başvurusu yapılamayacak. Ve bu yıla geldiğimizde 2020 yılının ilk 9 ayında Ankara Anlaşması ile İngiltere’ye göç etmek isteyenlerin sayısı 10 bin kişiyi aştı. Buna son veriler dahil değil. Anlaşmanın son bulacağının duyulması üzerine, anlaşmadan haberi olmayanlar bile başvurmaya başladı. 2020 yılının ilk çeyreğinde 1.877 kişi, ikinci çeyrekte pandemiden dolayı 442 kişiye düşmüş. Yasakların hafiflemesi ile birlikte üçüncü çeyrekte başvuranların sayısı 6 bin 913’e ulaşmış. Bu rakamlara göre 2020 yılının yalnız ilk üç çeyreğinde İngiltere’ye göç etmek için başvuranların sayısı son 10 yılda yapılan başvuruların toplamından bile fazla.
Türkiye’deki eğitim sistemi insanların İngiltere’ye göç etmek istemesindeki en önemli etken. Yani iş kurmak, kendi işini yapmak bir yana insanlar çocuklarının geleceği için İngiltere’ye göç ediyorlar. İngiltere’de çocuklarının iyi bir eğitim alacağından eminler. Burada iyi eğitim için özel okullara yıllık 80 bin civarı ücret ödemek gerekiyor. Türkiye’de yetişmiş, iyi para kazanan iş insanları gelecek için İngiltere’yi tercih ediyor…