Haber: Kadir Gürhan

Ankara’nın usta ve çırakları, Ankara Mobilyacılar Lakeciler Esnaf Odası’nın (ANKAMOB) düzenlemiş olduğu ‘Mesleki Eğitim Yolu ile İstihdam Beklentilerinin İyileştirilmesi’ programında buluştu. İlginin yoğun olduğu 1. ANKAMOB usta ve çırak buluşmasının açılış konuşmasını yapan Ankara Mobilyacılar Lakeciler Esnaf Odası Başkanı Hüseyin Taklacı, meslek eğitim lisesi kontenjanlarının dolduğunu, bu doluluk oranının gelecek için çok önemli bir tablo olduğunu söyledi. 

Öğrencilere her zaman destek olmaya hazır olduklarını belirten Taklacı, mobilyacılık mesleğinin bereketli ve kazançlı bir meslek olduğunu söyledi. Taklacı, “Üniversite mezunları belirli bir yere geldikten sonra iş bulamıyorlar ama meslek lisesi öğrencilerinin her zaman elinde bir mesleği var” dedi. Altındağ İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Yıldırım ise, eskiden meslek liselerinde okuyan öğrenci sayısı 50’yi geçemezdi, şu an Altındağ’da 5 bin meslek lisesi öğrencisi olduğunu ifade etti. çıraklara ve öğrencilere gereken destekleri sağlamaya devam ettiklerini kaydeden Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı’da bu çalışmaların istihdam açısından önemli olduğuna işaret etti. 

Altındağ Kültür Sarayı’nda düzenlenen buluşmaya Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı, Siteler Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü  Hayrettin Karaziyan, Altındağ İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Yıldırım, Ahmet Yesevi Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Önder Şimşek, birçok usta ve çırak katıldı. 

“MESLEKİ EĞİTİM LİSELERİMİZİN KONTENJANLARI DOLMUŞ DURUMDA”

Açılış konuşmasını yapan Taklacı, her zaman öğrencilerin yanında durdurduklarına vurgu yaptı. Taklacı, “Biz, sizin geldiğiniz yerden geliyoruz. Bizler sizin gibi mesleğin tozunu yutan kişileriz. Mesleğimiz bereketli ve güzel bir meslektir, Ahi Evran mesleğidir. Gençler, doğru yoldan ve helal kazançtan ayrılmayın. Her zaman helale göz dikin çünkü haram bir gün geçip gider. Mesleğinize sahip çıkın. Mesleki eğitim liselerimizin kontenjanları dolmuş durumda. Bu doluluk geleceğimiz için oldukça önemli bir tablo. Üniversite mezunları belirli bir yere geldikten sonra iş bulamıyorlar ama meslek lisesi öğrencilerinin her zaman elinde bir mesleği var. Sizleri de bizim geldiğimiz yerde görmek istiyoruz. Her zaman mücadele ediyoruz, etmeye devam edeceğiz” dedi. 

Ankara Mobilyacılar Lakeciler Esnaf Odası Başkanı Hüseyin Taklacı

“İŞİN ÇOĞU SEVGİLİ ÖĞRENCİLERİMİZE DÜŞMEKTEDİR”

 ‘Cumhurbaşkanımız ve Milli Eğitim Bakanlığımızın aldığı kararlar meslek liselerinde öğrenci sayısının artmasını sağlamıştır’ diyen Siteler Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Hayrettin Karaziyan, “Bu sayı sanayinin eleman ihtiyacını karşılayarak büyük bir ivme gerçekleştirmiştir. Bu olumlu artış hem sanayinin iş gücünün sağlanması hem öğrencilerimizin meslek edinmesini sağlaması hem de işsizliğin azaltılması açısından son derece önemli katkılar sunmaktadır. Bu çerçevede özellikle son yıllarda alınan kararla mesleki eğitim programına kayıtlı olan öğrencilerimizin diğer öğrencilere olan avantajı son derece artmış ve öne çıkmıştır. Mesleki eğitim programlarında kayıtlı olan öğrencilerimiz hem mesleki eğitimlerini alırken, hem de kendilerini en iyi şekilde hazırlamaları için emek ve gayret sarf etmeleri gerekmektedir. İşin çoğu sevgili öğrencilerimize düşmektedir. Çünkü bizler gerek eğitimciler olarak, gerek sanayiciler olarak gerek de kamuda bulunan bütün yöneticiler olarak kendilerine her türlü desteği vermekte kararlıyız. Bugün burada sanayi ve okul işbirliğinin en güzel örneklerinden birini görüyoruz. Bizlere bu desteği veren bütün paydaşlara teşekkürlerimizi sunuyorum. Bu etkinliklerin sürekli kılınmasını ve bundan sonra da bu etkinliklere devam edilmesini diliyorum” şeklinde konuştu.  

“GENÇLER, SİZE KAPILARIMIZ SONUNA KADAR AÇIK”

Siteler sanayi bölgesinde Ahmet Yesevi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak eğitim ve öğretime devam ettiklerini belirten Ahmet Yesevi Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Önder Şimşek de, “Mesleki eğitim ve merkezi sistemin yanında genel liseye geldiğiniz zaman işyeri açma belgesine de sahip oluyorsunuz. Gençler size kapılarımız sonuna kadar açık. Bizler her zaman size yardım için hazırız.  Bunu hiçbir zaman unutmayın” ifadelerini kulandı. 

“ALTINDAĞ’DA 5 BİN MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİMİZ VAR”

Usta ve çırakların bir araya geldiği bu çalışmanın çok değerli bir çalışma olduğuna vurgu yapan Altındağ İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Yıldırım , “Sayın Cumhurbaşkanımız ve Milli Eğitim Bakanımız bu işe çok önem veriyor. Bugüne kadar meslek liseleri hep sözde kaldı ama şu an açık bir şekilde söylüyoruz; bu liseler özde durumda. Eskiden meslek liselerinde okuyan öğrenci sayısı 50 kişiyi geçmezdi. Şu an Altındağ’da 5 bin öğrencimiz var. Bu sayı bu alanda büyük bir mesafe kat ettiğimizi gösteriyor” dedi.   

“ALACAĞINIZ BELGELER GELECEĞİNİZ VE GELECEĞİMİZDİR”

Konuşma yapan Usta-İşveren Cevdet Sezer, “Bizler işyerlerimizde çırak ve ustanın nasıl yetiştiğini anlatıyoruz. Tabiri caizse mercimekten yetiştik. Ben hem çıraklık hem kalfalık hem de ustalık yapıyorum. Mesleğinize sahip çıkın ve dürüst olun. Bu meslek çok zengin bir meslektir. Dürüst olmak aynı müşteriyi de getirir. Meslek ve mobilya olmasa bu salonların ve evlerin içi boş kalır” diye konuştu. 

Bir başkan Usta-İşveren Şaban Gencer ise, “Hem alaylı hem de mektepli bir kişiyim. Küçüklüğümden beri Siteleri hiç terk etmedim. Sitelerin çok sağlam bir ekonomik alt yapısı var. Bu mesleğe çok dikkatli sarılmanızı öneriyoruz. Buradan aldığınız ya da alacağınız belgeler geleceğiniz ve geleceğimizdir” açıklamasında bulundu. 

“MESLEĞİN ÇOK ÖNEMLİ OLDUĞUNU SİZ GENÇLERİN BİLMESİ GEREKİR”

Çok kıymetli ve anlamlı bir programda birlikte olduklarını kaydeden Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı “Sitelerin bütün önemli paydaşları bu program ile buluşmuş oldu. Öğrencilerimizin iyi yetişmesi için bu platformlar çok önemli. Öğrencilerin bir taraftan eğitimlerini sürdürürken diğer taraftan pratikte, sahada, Siteler ’de ustalarımızla birlikte çalışmalarını sürdürmeleri oldukça önemlidir. Bu çalışmaların istihdam sağlanması için elverişli ve önemli olduğunu belirtmek istiyorum. Biz de belediye olarak çıraklarımıza, öğrencilerimize destek vermek ve gelişmelerini sağlamak için elimizden ne geliyorsa yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. Son olarak bu mesleğin önemli bir meslek olduğunu siz gençlerin kesinlikle bilmesi gerekir” şeklinde konuştu. 

Editör: TE Bilisim