Tarihte bugün 1988 yılında Tokyo’da Japon sinemasının büyük ustası Akira Kurosawa hataya gözlerini yumdu. Akira Kurosawa, 23 Mart 1910'da Tokyo'da dünyaya gelen yedi çocuğun en küçüğüydü. Hayatındaki ilk önemli etkinin, gençlerin sanat eğitimine verdiği önemde ilerici olan Tachikawa adlı bir öğretmen olduğunu söyledi. Genç Kurosawa sanat ve filmle bu şekilde tanıştı. Yetenekli bir ressam olarak Batı tarzlarını vurgulayan bir sanat okuluna kaydoldu. Bu sıralarda, on dokuzuncu yüzyıl Rus edebiyatı için büyük bir hevesle bir sanatçı grubuna katıldı ve Dostoyevski'nin özel bir favorisi oldu. 

Kurosawa'yı keşfedenler için, karakterlerine karşı derin bir hümanizm ve şefkat ve doğanın muazzamlığına karşı bir huşu ile usta bir teknisyen ve stilist bulacaklar. 1951 Venedik Film Festivali'nde birincilik ödülü ve aynı zamanda en iyi yabancı film özel Oscar'ını kazanan Rashomon ile Batı'yı Japon sinemasına uyarladı. Batı'nın onun eseriyle büyülendiği altın bir dönem izledi. Yedi Samuray, ABD'de The Magnificent Seven adlı alternatif başlığı altında yeniden yapıldı ve yalnız samuray kahramanı Yojimbo, Clint Eastwood'un isimsiz adamı için ilham kaynağı oldu. Kurosawa'nın John Ford geleneğindeki Hollywood westernlerine olan düşkünlüğü, George Lucas'a Star Wars senaryosunu kaldırması için ilham veren ödüllü bir film olan Hidden Fortress'in destansı taramasında görülüyor. Edebiyat sevgisi ayrıca Shakespeare'in iki muhteşem yorumunda (Macbeth in Throne of Blood ve King Lear in Ran ) ve Gorky'nin The Lower Depths ve Dostoyevski'nin The Idiot versiyonlarında su yüzüne çıktı.

1965'te Kızıl Sakal'ın ( Akahige ) ardından, yarıda kalan projeler ve zorunlu hareketsizliklerle dolu sinir bozucu bir döneme girdi ve 1970'de beş yıl aradan sonra ilk filmi ( Dodeska-den ) gişede başarısız olunca intihara teşebbüs etti. Bir Sovyet-Japon yapımını yöneten Dersu Uzala, iyileşmesine yardımcı oldu ve yapımı dört yıl sürdü. 1975'te En İyi Yabancı Film Oscar'ını ve Moskova Film Festivali'nde altın madalya kazandı.

Kurosawa, filmlerinin çoğuyla, özellikle derin hümanist bir tarihsel destan olan Kagemusha (1980) ve gişe rekorları kıran Ran (1985) için birçok ödül kazandı. Gerçek bir auteur, neredeyse tüm filmlerinin kurgusunu denetledi ve çoğunun senaryolarını yazdı veya üzerinde işbirliği yaptı. Anıları 1982'de Bir Otobiyografi Gibi Bir Şey başlıklı yayınlandı. 1989'da Yaşam Boyu Başarı Oscar'ını kazandı. 72 yaşında, "Ben şekilsiz karakterleri severim. Bunun nedeni, yaşım kaç olursa olsun, kendim hala şekilsiz olmamdan kaynaklanıyor olabilir" dedi. Kurosawa 1998'de öldü.