Son günlerde internetin en çok konuşulan isimlerinden biri olan 21 yaşındaki Nurgül Akdoğan, köy yaşantısını kayda aldığı videolarıyla sosyal medyada ilgi görüyor. Genç girişimci tarım hayvancılık konusuyla ilgili devletin verdiği hibe ve destek programlarından  faydalanarak hayvancılıktan gelir de elde eden Akdoğan, kadınlara seslenerek ‘’ Her kadın kendi ayaklarının üstünde durmalı asla bu kadın işi değil ben yapamam, yapsam bile bir yere kadar olur diye düşünmesinler, ben kendime her zaman inanıyorum çok güzel işler başaracağım” dedi.

Bolu merkeze bağlı Fırınlık köyünde yaşayan Nurgül Akdoğan, 1 yıl evvel köy hayatını kayda alıp  sosyal medyada paylaşmaya karar verdi. Babasının  desteğiyle kamera alan Akdoğan, paylaşımlarıyla sosyal medyada  'Köylü kızı Nurgül' olarak tanındı.  Akdoğan'ın takipçi sayısı bir yılda 100 bini geçti. Gazetemize açıklamalarda bulunan genç girişimci Nurgül Akdoğan ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

Merhabalar, öncelikle sizi daha yakından tanıyabilir miyiz? Kimdir Nurgül Akdoğan?

 Merhabalar, Ben Nurgül Akdoğan.. Bolu’da doğdum.  21 yaşındayım. ilkokul ve ortaokulu  Bolu -Dörtdivan’da okudum.  Dördüncü  sınıfta 23 Nisan atletizm koşularına ikizimle beraber katıldım. İkizim birinci ben de ikinci  oldum orada spor hocaları bizi keşfetti ve elimizden tutup atletizme hazırladı 3 yıl atletizm yaptık.  Bolu’da düzenlenen koşularda ikizimle beraber hep derece elde ederdik. Daha sonra büyük yarışlara katıldık Ankara, İstanbul, Bursa, Kocaali…   O zamanlar geçirdiğim bir rahatsızlık sebebiyle atletizm hayatım sonlandı. Eğer devam etseydik çok farklı ve daha  güzel yerlerde olabilirdik ama nasip değilmiş ben bırakmak zorunda kalınca  ikizim de devam etmedi. Lise bitince üniversite sınavlarına hazırlandım. İstediğim bölüm olmadı zaten üniversite okuma fırsatımda o zamanlar  pek yoktu. 2018 yılında lise bitti köyde yaşamaya devam ettim aslında köyden hiç bağımı koparmamıştım her fırsatta köye gelirdim burada ki işlere yardım ederdim lise bitince de tamamen köyde kaldım.

“ŞEHİR HAYATINA HİÇ ÖZENMEM”

Köy hayatını sosyal medyada paylaşarak fenomen haline dönüştünüz. Doğayla iç içe yaşamak nasıl bir his? Özellikle pandemi dönemi açısından nasıl değerlendirirsiniz?

Köyde kendi halinde köy işleri ile uğraşan biriydim sosyal medyada çok fazla aktif biri değildim. Doğa bambaşka bir şey yaylayı, köyü, dağları çok seviyorum. Küçükken de yayla zamanı gelince yaylada kalırdım.

Köy hayatı benim için hep bambaşkaydı hala da öyle.. Şehir hayatına hiç özenmem ama gittiğim zamanda şehirde köylü olmam köye geldiğimde de şehir hayatını yaşatmam her yere yerine göre ayak uydururum. Sosyal medyayı aktif kullanmaya başladığımda pandemi dönemi yoktu. Bir sosyal medya kanalında paylaşımlar yapmaya başladım iki, üç ay sonra korana  virüs salgını ortaya çıktı insanlar evlere kapandı ve internet mecrasında yaptığım paylaşımlarım etkileşim getirmeye başladı. Bence doğal, samimi, çalışkan olmam insanların ilgisini çekti beni çok sevdiler destek oldular.  Güzel yorumları okudukça  daha da  çok motive oldum

“AİLEM HER ZAMAN DESTEKÇİM OLDU”

Doğada yaşam sürecinizi aynı zamanda kazanç haline getirdiniz, bu fikir nasıl oluştu? En büyük destekçileriniz kimler oldu?

Bu fikri ilk ikizim söyledi.  Sosyal medya platformlarında  video çekip paylaşanlar vardı ama bu kadar yoğun değildi  ikizim bana bir tane video gönderdi  ve yaşantını, yaptıklarını sen de paylaş dedi.. İlk önce bu fikre sıcak bakmadım beni kim izler insanlar köyden kaçıyor zaten niye izlesinler ilgi çekmez dedim ikizim de bir dene ne kaybedersin ki dedi.

Bunun üzerine bir kaç tane video çekip sosyal medyada paylaştım ve beklediğimden daha çok ilgi gördü..Fakat bu videoları çekerken ve hazırlarken birtakım sorunlar yaşıyordum. .İnternet çekmiyordu telefonumun hafıza sorunu vardı daha bir çok sorun.. Videoları yüklemek için köyün üstündeki dağlara çıkıp ağaç üstüne koyardım telefonu 10-15 dakikalık videonun yüklenmesi  5-6 bazen 12 saat sürerdi .Babama dedim bu iş böyle olmayacak en azından bir telefon alalım bana babam da her zaman bütün çocuklarına destekçidir hemen kabul etti telefonu aldık ama hala internet sorunu oldukça fazla.

“BİZİM TEK BİR YOLUMUZ VARDI, BİR YERLERE GELMEK İÇİN O YOLDAN YÜRÜMEK ZORUNDAYDIK”

Bir konuşmanızda hayvancılığa devam ederek okula gittiğinizi ve yeterli destekler verilirse gençlerin de üretime yöneleceğini dile getirdiniz. Bu konu hakkındaki görüşlerinizi biraz daha açar mısınız?

Ben hep hayvancılık ile uğraştım.. Bir gün ikizim bir gün ben giderdim dedemle sabah 6’da koyunu çıkartıp akşam 9 ‘a kadar koyun peşinde gezerdim. Bizim bayramımız, düğünümüz, tatilimiz olmazdı yağmur, çamur, sıcak demeden çalışırdık.. Biz hep çalışmayla büyüdük şimdi de öyleyim çünkü öyle yaşadık yani başka seçeneğimiz yoktu bizim tek bir yolumuz vardı ondan devam etmek zorundaydık bir yerlere gelmek için o yoldan yürümek zorundaydık. Bazen  çektiğim videolarda anlatırım yaşadığım zorlukları insanlar çok şaşırıyordu. Daha 21 yaşındayım ama o kadar çok zorluk gördüm ki yeri geldi yokluğu gördüm yeri geldi varlığı da gördüm ama her zaman şükrettim. Biz  yedi kardeşiz ama hepimiz birbirimize oldukça  bağlıyız çünkü hepimiz aynı zorluğu yaşadık kıymetini çok iyi biliriz.

“BEN KENDİME HER ZAMAN İNANIYORUM ÇOK GÜZEL İŞLER BAŞARACAĞIM”

Son olarak genç bir girişimci olarak özellikle kadınlara nasıl seslenirsiniz, vermek istediğiniz herhangi bir mesaj var mıdır?

Benim de bir şeylerin ucundan tutmam gerekiyordu hayvanlarımız vardı ama  üretim yapmak istiyordum babama  sıfırdan başlamak istiyorum, kredi çekip genç girişimci olmak istiyorum dedim Babam bizim hayvanımız var zaten kredi çekme dedi ilk başta ama ben ısrar edince krediyi çektik. Şimdi koyun ve ineklerimle üretim yapmaya çalışıyorum sosyal medyadan da elde ettiğim gelirle hayvan almaya devam ediyorum.

Ben okula bile gitmiyordum koyunların  peşinde büyüdüm her türlü  zorluğu gördüm. Hazıra konmamak verebileceğim en iyi tavsiyelerden biridir. Her insanın muhakkak bir yeteneği bir ilgi alanı vardır bu ilgi alanlarının üzerine gidip çabalasınlar, gayret göstersinler. Asla ilk fırsatta pes etmesinler her zaman başka bir fikir ile yaklaşıp yeniden denesinler ki sonu güzel bitsin. Her kadın kendi ayaklarının üstünde dursun asla bu kadın işi değil ben yapamam yapsam bile bir yere kadar olur diye düşünmesinler.. Hiç bir ortamdan çekinmesinler ben ilk zamanlar olumsuz tepkilerle karşılaştım köyde çiftçiyim dediğimde insanlar benimle dalga  geçip boş işler bunlar diyordu şimdi tanınmaya başladığımda her ortama rahat girip çıktığımda insanlarda o düşünceler yok olmaya başladı ben denemekten hiç vazgeçmedim vazgeçmeyeceğim de.. Şimdi çok güzel hayallerim var.  Kendi markamı oluşturmak istiyorum, kendi üretim çiftliklerimi kurmak istiyorum, çiftliklerimde ailelere iş vermek istiyorum en basitinden bir doğum olduğunda çalışanımla beraber bakıp beraber büyütmek istiyorum tüm bunları yapabilmem için devlet büyüklerimden her zaman destek görmem gerekiyor ama ben kendime her zaman inanıyorum çok güzel işler başaracağım.

(Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER)