Engellilere yönelik politikalar büyük oranda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca yürütülüyor. Bakanlığın yürütmüş olduğu faaliyetler bu açıdan önem taşıyor. Bu bağlamda da yapılan hizmetler merak konusu oluyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık da milletvekillerinin, bakanlığın görev alanında olan tüm yerleşke ve binaların tüm engel gruplarının erişilebilirliğine uygun olup olmadığı sorusunun yanında bu konudaki birçok soruyu yanıtlamış. Bakan Yanık, verdiği yanıtta özetle şunları kaydediyor:

“Engellilik konusunun tüm politika alanlarında gözetilmesi ve hak temelli bir yaklaşımla kurgulanması ile engelli bireylerin politika oluşturma ve karar alma mekanizmalarına katılımının temin edilmesi Bakanlığımız engellilik politikasının ana unsurlarını oluşturmaktadır. Bakanlığımızca yürütülen Bakım Hizmeti Kalite Standartları (BHKS) uygulama çalışmaları kapsamında engelli ve yaşlı bakım kuruluşlarımıza yönelik BHKS uygulama esasları arasında "Erişilebilirlik Belgesi" yer almaktadır. Bu doğrultuda, kalite standartlarına uygunluğu değerlendirilen kuruluşların Erişilebilirlik Belgesi'ne sahip olması beklenmekle birlikte bu konuda farkındalık yaratmak ve kuruluşları buna hazırlamak amacıyla Erişilebilirlik Belgesine sahip olunması çekirdek puan olarak belirlenmiş olup BHKS puanına etki edecek bir unsurdur. Ayrıca, 5378 Kanun ile kamu kullanımına açık binalar, açık alanlar ve şehir içi toplu taşıma araçlarında erişilebilir düzenlemeler yapılması için sorumlulara süre verilerek, erişilebilirlikle ilgili olarak ilk kez mevzuatta yaptırım düzenlenmiştir. 

Binaların, erişilebilir hale getirilebilmesi için yapılması gerekenlerin rapor olarak temin edilmesini sağlayacak ve erişilebilirlik belgesi alınmasını teşvik edecek bir formül olan Erişilebilirlik Değerlendirme Modülü (ERDEM) kullanıma açılmıştır. Mimar ve mühendislerin tasarımın ilk aşamasından son aşamasına kadar başvurabileceği, açıklayıcı metinlerin yanı sıra mimari çizimlerin üç boyutlu görseller ile desteklendiği, aynı zamanda akademisyenler için kaynak niteliğindeki Erişilebilirlik Kılavuzu yayınlanmıştır. 

Kentlerimizi yapılandıran Belediyelerin erişilebilirlik standartlarını eksiksiz olarak uygulamalarına destek olmak ve sahada yaşanan sorunlara çözüm bulunması hedefiyle "Erişilebilirlik Atölyeleri"; "Kaldırımlar", "Yaya Geçitleri" ve "Duraklar" başlıklarında toplam 50 adet atölye yapılmıştır. İnternet sayfalarının erişilebilir olarak tasarlanması ve mevcut kamu kurumu internet sayfalarının erişilebilir hale getirilmesi ve konu ile ilgili farkındalık oluşturulması amacıyla "Erişilebilirlik Atölyeleri; Web Erişilebilirlik Eğitimleri" düzenlenmiştir. Tüm bu mevzuat çerçevesinde erişilebilirliğin uygulanması tüm kurum ve kuruluşların görev ve sorumluluğundadır. 

Bakanlığımız uygulayıcı değil erişilebilirlik ile ilgili politikaların belirlenmesi ve bunların hayata geçirilmesi için kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyon ve iş birliğinin sağlanması ile görevlidir ve bu görevler kapsamında çalışmalarım yürütmektedir. Bunun yanı sıra, Bakanlığımıza bağlı engelli ve yaşlı kuruluşlarımızın mevcut durumunun ortaya konularak kapasitelerinin geliştirilmesi amacıyla başta erişilebilirlik olmak üzere farklı konularda toplam 53 soruyu içeren anket 307 kuruluşumuza uygulanmış olup anketten elde edilen veriler doğrultusunda erişilebilirliği de içerecek şekilde analizler yapılmıştır. 5378 sayılı Kanun'un yayınlanmasının hemen ardından Bakanlığımız taşra ve merkez teşkilatında muhtelif illerde işaret dili tercümanı istihdam edilmiştir.

Editör: TE Bilisim