Türkiye İstatistik Kurumu'nun Ağustos 2026 verileri, yatırım araçlarının enflasyondan arındırılmış performansında tabloyu değiştirdi. Temmuzda aylık bazda en yüksek reel getiriyi sağlayan mevduat faizinin yerini ağustosta külçe altın aldı.

Ağustosun kazandıranı külçe altın oldu
Finansal yatırım araçları arasında Ağustos 2026'da en yüksek aylık reel getiriyi külçe altın sağladı. Altın, tüketici fiyatlarındaki artış dikkate alındığında yatırımcısına yüzde 7,93 reel getiri sunarken, yurt içi üretici fiyatlarına göre reel getirisi yüzde 7,17 oldu.
Aynı ay TÜFE ile indirgendiğinde Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) yüzde 1,38, Euro yüzde 1,34 ve brüt mevduat faizi yüzde 1,05 reel getiri sağladı. Amerikan Doları yüzde 0,15, BIST 100 endeksi ise yüzde 1,13 reel kayıp yaşattı.
Yİ-ÜFE esas alındığında da sıralama büyük ölçüde değişmedi. DİBS yüzde 0,66, Euro yüzde 0,61 ve mevduat faizi yüzde 0,33 reel getiri sağlarken dolar yüzde 0,86, BIST 100 yüzde 1,83 kaybettirdi.
Temmuzda kaybettiren altın ağustosta ilk sıraya çıktı
Ağustos verilerinde asıl değişim külçe altında görüldü. Temmuz 2026'da aylık reel getiride en yüksek performansı mevduat faizi göstermiş, külçe altın ise en fazla reel kayıp yaşatan yatırım aracı olmuştu.
Temmuzda altın Yİ-ÜFE'ye göre yüzde 4,55, TÜFE'ye göre yüzde 4,79 reel kayıp yaşatmıştı. Ağustosta ise bu tablo tersine döndü ve altının reel getirisi sırasıyla yüzde 7,17 ve yüzde 7,93'e çıktı.
Buna göre altının TÜFE'ye göre aylık reel performansındaki değişim bir ayda 12,72 yüzde puana ulaştı. Yİ-ÜFE'ye göre değişim ise 11,72 yüzde puan oldu.
Mevduat faizi ise temmuzda TÜFE'ye göre yüzde 1,29 ile aylık reel getiride ilk sıradayken ağustosta yüzde 1,05 reel getiri sağladı. Mevduat reel olarak kazandırmaya devam etse de altındaki güçlü aylık yükseliş nedeniyle ilk sırayı kaybetti.

Üç aylık dönemde en çok DİBS kazandırdı
Daha uzun dönemlere bakıldığında tek bir yatırım aracının her vadede ilk sırada yer almadığı görülüyor.
Üç aylık değerlendirmede en yüksek reel getiriyi DİBS sağladı. Devlet İç Borçlanma Senetlerinin reel getirisi Yİ-ÜFE'ye göre yüzde 3,46, TÜFE'ye göre yüzde 4,77 oldu.
Brüt mevduat faizi de üç aylık dönemde reel kazanç sağladı. Getiri Yİ-ÜFE'ye göre yüzde 3,37, TÜFE'ye göre yüzde 4,67 olarak gerçekleşti.
Amerikan Doları TÜFE'ye göre yüzde 0,67 reel getiri sağlarken Yİ-ÜFE'ye göre yüzde 0,58 kaybettirdi. Euro ise aynı dönemde TÜFE'ye göre yüzde 0,17, Yİ-ÜFE'ye göre yüzde 1,42 reel kayıp yaşattı.
Üç aylık dönemin en fazla kaybettiren yatırım aracı BIST 100 oldu. Endeks Yİ-ÜFE'ye göre yüzde 7,15, TÜFE'ye göre yüzde 5,98 reel kayıp yaşattı.
Külçe altında da üç aylık görünüm aylık performanstan farklıydı. Altın, ağustostaki güçlü artışa rağmen üç aylık hesaplamada Yİ-ÜFE'ye göre yüzde 5,26, TÜFE'ye göre yüzde 4,07 reel kayıpta kaldı.
Altı aylık dönemin kazananı mevduat faizi oldu
Altı aylık değerlendirmede en yüksek reel getiri brüt mevduat faizinde gerçekleşti.
Mevduat faizi altı ayda Yİ-ÜFE'ye göre yüzde 1,19, TÜFE'ye göre yüzde 2,87 reel getiri sağladı. İncelenen yatırım araçları arasında iki enflasyon göstergesine göre de pozitif reel getiri sağlayarak ilk sıraya yerleşti.
DİBS ise altı aylık dönemde Yİ-ÜFE'ye göre yüzde 3,70, TÜFE'ye göre yüzde 2,10 reel kayıp yaşattı. Amerikan Dolarındaki reel kayıp sırasıyla yüzde 4,69 ve yüzde 3,11 oldu.
Euro Yİ-ÜFE'ye göre yüzde 6,60, TÜFE'ye göre yüzde 5,06 kaybettirdi. BIST 100'de reel kayıp yüzde 11,58 ve yüzde 10,12 olarak hesaplandı.
Altı aylık dönemde en fazla kaybettiren yatırım aracı ise külçe altın oldu. Altın Yİ-ÜFE'ye göre yüzde 19,35, TÜFE'ye göre yüzde 18,01 reel kayıp yaşattı.
Bu veri, altının ağustos ayındaki güçlü performansının önceki aylarda oluşan kayıpları altı aylık hesaplamada henüz telafi edemediğini gösteriyor.
Yıllık değerlendirmede zirve yine altında
Külçe altın yalnızca ağustos ayının değil, yıllık değerlendirmenin de en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı oldu. Altın son bir yılda Yİ-ÜFE'ye göre yüzde 19,73, TÜFE'ye göre yüzde 16,49 reel getiri sağladı. Yıllık bazda DİBS de pozitif bölgede kaldı. DİBS'in reel getirisi Yİ-ÜFE'ye göre yüzde 4,21, TÜFE'ye göre yüzde 1,39 oldu.
Brüt mevduat faizinin yıllık reel getirisi ise Yİ-ÜFE'ye göre yüzde 3,35, TÜFE'ye göre yüzde 0,56 olarak gerçekleşti. Böylece mevduat faizi tüketici enflasyonunun sınırlı da olsa üzerinde getiri sağlamış oldu. Döviz ve BIST 100 tarafında ise yıllık reel kayıp görüldü.
TÜFE'ye göre Amerikan Doları yüzde 10,84, Euro yüzde 11,16, BIST 100 ise yüzde 2,90 reel kayıp yaşattı. Yİ-ÜFE'ye göre kayıplar dolarda yüzde 8,36, Euro'da yüzde 8,68 ve BIST 100'de yüzde 0,20 oldu.
Euro yıllık reel kayıpta ilk sırada
Yıllık tablo yatırım araçları arasındaki farkı daha açık gösteriyor. TÜFE esas alındığında külçe altının yüzde 16,49'luk reel getirisine karşılık Euro yüzde 11,16 reel kayıp yaşattı.
Böylece yıllık performansta en yüksek reel getiri sağlayan altın ile en fazla kaybettiren Euro arasındaki fark 27,65 yüzde puana ulaştı. Dolar da yüzde 10,84'lük reel kayıpla Euro'ya yakın bir performans gösterdi. Buna karşılık DİBS ve mevduat faizi, tüketici enflasyonunun üzerinde kalmayı başaran diğer iki yatırım aracı oldu.
BIST 100'ün nominal hareketinden farklı olarak TÜİK'in açıkladığı oran, endeks getirisinin aynı dönemdeki enflasyon etkisinden arındırılmış halini gösteriyor. Bu nedenle yüzde 2,90'lık yıllık reel kayıp, BIST 100'ün nominal olarak aynı oranda gerilediği anlamına gelmiyor.
Reel getiri ne anlama geliyor?
TÜİK'in Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları çalışması, yatırım araçlarının getirisini fiyat artışlarından arındırarak hesaplıyor. Böylece yatırımcının elde ettiği nominal kazancın enflasyon karşısında satın alma gücünü artırıp artırmadığı ölçülüyor. Bu nedenle bir yatırım aracının fiyatının veya nominal getirisinin yükselmiş olması, mutlaka pozitif reel getiri sağladığı anlamına gelmiyor. Getiri aynı dönemdeki enflasyonun altında kaldığında reel olarak negatif sonuç ortaya çıkabiliyor.
Ağustos 2026 tablosunda da vadeye göre farklı sonuçlar oluştu. Aylık ve yıllık değerlendirmede külçe altın, üç aylık dönemde DİBS, altı aylık dönemde ise brüt mevduat faizi en yüksek reel getiriyi sağlayan yatırım araçları oldu.





