Gündelik hayatta pek çok kere duyulan, ağaç yaşken eğilir atasözünün ne anlama geldiğini merak edebilirsiniz. Ağaç yaşken eğilir atasözü, çocukların mutlaka küçük yaşlarda eğitilmeye başlanmasının gerekliğini anlatan bir atasözüdür. Bu söz, tek başına kullanılacağı gibi, cümle içerisinde de kullanılabilir.
Ağaç Yaşken Eğilir atasözünün Türk Dil Kurumuna göre anlamı, insanların küçük yaşlarda daha kolay eğitilebileceklerini anlatan, bir söz anlamındadır. Çocuklar küçük yaşlardayken, her türlü bilgiyle ve beceriyle şekil vermeye elverişlidirler. Yıllar geçip büyümeye başladıklarında eğitilmeleri de zorlaşır. Olgun bir birey kolay kolay eğitilmez. Çünkü öğrenme, bu yaşlarda hem zordur hem de bellekte kalma olasılığı azdır. Bir başka deyişle çabuk unutulur. Yeni bir davranışın öğretilmesi ancak çocukluk çağında başlar. Çünkü çocuklar bilgiyi, beceriyi, davranışı henüz öğrenmemiştir.
Bizim çocuğa yaptığımız da, bizim güçlü, kendisinin zayıf olduğunu duyurmak ve ona bizim gücümüz karşısında edilgen olmayı öğretmek. Çocuğa böyle davranmamız onu zannettiğimiz gibi iyi, ilkeli, ahlaklı bir insana dönüştürmüyor.
Ben çocukken “Ağaç yaşken eğilir” atasözü sık kullanılır, okullarda öğretilirdi. Daha ilkokul birdeyken defterimize sayfalar dolusu “Ağaç yaşken eğilir.” yazar, bu sözün anlamını öğretmenimiz sanki çok matah bir şeymiş gibi anlattığında onu sorgulamak hiç aklıma gelmezdi. Yaştık, ve eğilmemiz gerekiyordu; bizi ne kadar erken eğerlerse o kadar iyi olurdu; öğrendiğimiz şey, bize açıkça söylenen şey buydu.
Bütün çocukların yaşken eğilmesi gerekir; ama kız çocuklarının daha da eğilmesi gerekir. Onun önünde eğilmesi gereken çok daha fazla merci vardır çünkü. O yüzden eğilmeyi şimdi ailede, erkek kardeşleri gibi sadece babasının değil, ağbisinin, erkek kardeşinin, yaşı kendisinden büyük ya da küçük erkek kuzenlerinin önünde öğrenmelidir.