Yılın son günlerine resmen girdik. Acısıyla ve tatlısıyla bir yılı daha bitiriyoruz. 2020 yılı maalesef çoğunlukla acının yaşandığı bir yıl oldu. Birçok insan hiç beklemediği bir anda sevdiklerini kaybetti. Tüm dünya koronavirüs etkisiyle kasıp kavruldu. Kimsenin aklına gelir miydi bu yılın böyle geçeceği… Herkes neredeyse yılın yüzde 75’ini evinde geçirdi. Sosyal hayat sıfırlandı, görüşmeler ertelendi. Hem de ne kadar süreceği belli olmayan zamanlara. Gelişen teknolojiye rağmen hala bir virüse karşı ne kadar savunmasız olduğumuzu öğrendik. İnsanlığı hiçbir şey yıkamaz diyorduk ama bir virüs milyonlarca insanı etkisi altını aldı. Öyle tek bir bölgede de değil resmen dünyanın en ücra köşelerine kadar ulaştı. Çin’in en büyük metropollerinden biri olan Wuhan’da ortaya çıkan virüs farklı ülkelerde köylerde yaşayanlara kadar etkisini gösterdi.
Birçoğumuz koronavirüs çıkana kadar Wuhan neresi bilmiyorduk bile. Sayelerinde gayet güzel öğrendik gerçekten. Şimdi de aşı tartışmaları başladı. Pandemiyi bitirmenin tek yolu olarak görülen aşı için tüm dünya seferber oldu. Bilim insanlarının değerini bir kere daha anladık. Aşı çalışmaları için birçok ülke bilim laboratuvarlarına fon desteği sağladı. Aşının bulunması için gerekli en önemli şeylerden biri maddi destekti. Aşı çalışmaları oldukça maliyetli süreçler. Bu nedenle maddi destek olmadan gerçekleşmesi imkânsız… Bütün bunları 365 güne sığdırdığımız bir seneydi işte. İnsanlar en önemli şeyin sağlık olduğunu bir kere daha anladılar. Salgın hastalıklar gerçeğiyle tekrar yüzleşmiş olduk. Geçen sene bugünler tüm dünyayı etkisi altına alacak bir virüsten bahsetseler kimse ihtimal vermezdi. İstanbul’un sokaklarının bomboş kalacağı kimsenin aklına gelmezdi.
Bu nedenle bu sene maalesef acısıyla dolu bir sene oldu. Yeni yılın başta sağlık getirmesi artık tüm dünyanın dileği. Maskelerden, dezenfektanlardan kurtulmak herkesin isteği. Çevremizdeki insanlardan korkmadan, rahat rahat görüşebileceğimiz bir yıl olması hepimizin dileği… Umarız 2021 sağlık, huzur ve bereket getirir…

Editör: TE Bilisim