31 Aralık’a kadar açılmayan cihazların IMEI’si kapanacak, tekrar açtırmak için e-Devlet başvurusu şart. Yurt dışından getirilen veya uzun süre kullanılmayan cihazlar bu uygulamadan etkilenebilir.

31 Aralık Tarihine Kadar Açılmayan Telefonlar Kullanılamayacak
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), 2024 yılında başlattığı yeni uygulama kapsamında kullanılmayan telefonlara yönelik önemli bir düzenleme yaptı. Buna göre, bir yıl boyunca hiç sinyal almayan cihazların IMEI numaraları askıya alınıyor.

7 Yıldan 1 Yıla İndirildi
Daha önce 7 yıl olan süre, yeni düzenlemeyle birlikte 1 yıla indirildi. Bu nedenle, 31 Aralık 2025 tarihine kadar açılmayan ve sinyal almayan telefonlar kullanılamaz hale gelecek.

E-Devlet Başvurusu Şart
IMEI’si askıya alınan cihazların tekrar kullanılabilmesi için e-Devlet üzerinden başvuru yapılması gerekiyor. Yapılan başvurular sonrasında cihaz yeniden aktif hale getirilebiliyor.

Özellikle Yurt Dışından Getirilen Cihazlar Riskte
Uygulama, özellikle yurt dışından getirilen veya uzun süre kullanılmayan cihazları etkiliyor. Telefon kullanıcılarının mağduriyet yaşamamak için cihazlarının IMEI numarasını kontrol etmeleri büyük önem taşıyor. 31 Aralık 2025’e kadar telefonunu açmayan kullanıcılar, cihazlarının kapanmaması için mutlaka cihazlarını çalıştırmalı veya e-Devlet üzerinden gerekli işlemleri gerçekleştirmeli.




