ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) tarafından uygulanan abluka kapsamında İran’a giriş-çıkış yapan tüm gemiler denetim altına alındı.

Abluka sonrası ilk gelişmeler

İran basınında yer alan haberlere göre, ablukanın başlamasının ardından bir İran gemisinin navigasyon sistemini kapatarak uluslararası sulara yöneldiği öne sürüldü. CENTCOM, daha önce yaptığı açıklamada, uygulamanın İran’ın Basra Körfezi ve Umman Denizi’ndeki tüm limanlarını kapsayacağını ve tüm ülkelere ait gemilere eşit şekilde uygulanacağını duyurmuştu. İran dışındaki limanlara giden gemilerin ise Hürmüz Boğazı’ndan geçişine müdahale edilmeyeceği belirtilmişti.

Karar müzakerelerin ardından geldi

Denizli’de sahte bal operasyonu
Denizli’de sahte bal operasyonu
İçeriği Görüntüle

Abluka kararının, ABD ile İran arasında Pakistan’ın başkenti İslamabad’da hafta sonu gerçekleştirilen ancak sonuçsuz kalan görüşmelerin ardından alındığı bildirildi. ABD yönetiminin, İran üzerindeki baskıyı artırmak amacıyla deniz trafiğini hedef aldığı ifade ediliyor.

Bölgede askeri hareketlilik arttı

ABD Donanması’na ait savaş gemilerinin Hürmüz Boğazı ve Basra Körfezi’nde yoğun faaliyet yürüttüğü, mayın temizleme çalışmalarında insansız su altı araçlarının da kullanılacağı kaydedildi. ABD’li yetkililer, oluşturulacak “güvenli deniz koridoru” ile ticari gemi trafiğinin aksamadan sürmesini hedefliyor.

İran ise daha önce yaptığı açıklamalarda Hürmüz Boğazı’nın kendi kontrolünde olduğunu vurgulayarak, bölgeye yönelik askeri müdahalelere sert karşılık verileceğini duyurmuştu.

Trump’tan sert açıklama

ABD Başkanı Donald Trump, ablukanın başlamasının ardından yaptığı açıklamada İran’a yönelik sert ifadeler kullandı. Trump, İran’a ait deniz unsurlarına karşı gerektiğinde “hızlı ve acımasız” müdahalede bulunacaklarını belirterek, ablukaya yaklaşan unsurların hedef alınacağını söyledi.

Kaynak: İHA