Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), tarımsal üretim alanındaki bilgi ve becerilerin geliştirilmesi amacıyla ATA Çiftliği'nde düzenlediği Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Kursu'nun üçüncüsünü tamamladı. ABB Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı ile Gölbaşı Halk Eğitim Merkezi iş birliğinde gerçekleştirilen beş günlük ücretsiz eğitime Ankara'nın farklı bölgelerinden 50 kişi katıldı.
Kursiyerlere tıbbi ve aromatik bitkilerin tanınması, yetiştirilmesi ve hasat tekniklerinin yanı sıra bitkilerin işlenmesi, uçucu yağ ve ekstrakt elde edilmesi ile pazarlama süreçleri hakkında teorik ve uygulamalı eğitim verildi. Eğitimi başarıyla tamamlayan kursiyerlere MEB onaylı sertifikaları verildi.
Tıbbi aromatik bitki eğitimleri devam edecek
ABB Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Mekin Tüzün, kurs kapsamında bitkilerin yetiştirilmesi ve bunlardan katma değerli ürünler elde edilmesi konusunda bilgi verildiğini belirtti.
Kursa yoğun ilgi olduğunu söyleyen Tüzün, “Program kapsamında kursiyerlerimize bitkiyi tanıttık, bitkiyi nasıl yetiştireceğini anlattık. Arkasından bunlardan nasıl katma değerli ürünler elde edilebileceğinden bahsettik. Bunları anlattığımız güzel bir kurs dönemi daha geçti. Kursumuza oldukça yoğun bir ilgi vardı. Önümüzdeki süreçte de Ankara'da yaşayan hemşerilerimize tıbbi aromatik bitkilerle ilgili bilgiyi anlatmaya devam edeceğiz ama bunun yanı sıra diğer kurslarımız da var, doğayı sevdirecek, tarımı öğretecek kurslarımız da devam ediyor. Böylece ATA Çiftliği'nin bir diğer önemli bileşeni olan tarımsal eğitim bileşeninde faaliyetlerimiz yoğun bir şekilde devam edecek” dedi.
Tıbbi aromatik bitkiler uygulamalı olarak anlatıldı
ABB Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Hüseyin Şemsi Uysal, ATA Çiftliği'nin amaçlarından birinin eğitimlerin uygulamalı şekilde gerçekleştirilmesi olduğunu söyledi. Kursa farklı eğitim düzeylerinden ve Ankara'nın çeşitli bölgelerinden 50 kişinin katıldığını aktardı.
Uysal, “Bu grup burada tıbbi aromatik bitkiyi yetiştirmenin inceliklerini, ekimini, dikimini, hasatını, aynı zamanda uçucu yağ alımını, ekstrat çıkarımını hepsini öğrendiler. Amacımız farkındalık yaratarak bir eğitim vermekti ve bunu da gerçekleştirdik” diye konuştu.
Tıbbi aromatik bitki kursiyerleri deneyimlerini paylaştı
Beş günlük eğitimi tamamlayan kursiyerler, edindikleri bilgilerin üretim ve yeni iş modelleri açısından kendilerine katkı sağladığını belirtti.
Kimya mühendisi olduğunu ve altı yıldır çiftçilik yaptığını belirten Figen Ar, “Biz aslında ekip dikiyoruz ama çok da bilinçli olmadığımızı bu kursla birlikte anladım. Farkında olmadığımız çok büyük bilgiler öğrendik ve bunu uygulamak için de sabırsızlanıyoruz. Çok değerli bir beş gündü. Eşimle beraber katıldık. Bundan sonra inşallah etrafımıza da bu bilgileri yayıp, bunu nasıl iş modeli yapmalıyız hem kendimiz hem gençler için onun peşinde koşacağız, çok teşekkür ederim” dedi.
Bengisu İşler ise kursun faydalı ve verimli geçtiğini belirterek aromatik bitkilerle ilgilendiğini, Fransa'da yüksek lisans eğitiminin ardından Türkiye'ye dönerek ülkesine hizmet etmek istediğini söyledi.
Kursiyer Furkan Karacaoğlu, eğitimde lavanta ve çörekotunun kullanım alanları ile parfüm yapımını öğrendiğini, ileride babasıyla arıcılık yapmak istediğini ifade etti. İzzet Metin Erdem de kursun verimli geçtiğini belirterek Dr. Abdulkadir Arslan ile Ankara Büyükşehir Belediyesine teşekkür etti.



