8 Mart Dünya Kadınlar Günü nasıl ve ne zaman ortaya çıktı? 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün önemi nedir? İşte, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü hakkında merak edilenler...

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ NASIL ORTAYA ÇIKTI?

kadınlar günü ne zaman

Kadınlar Günü'nün çıkış noktası, ABD'de 8 Mart 1857'de yaşanan olaylara dayanıyor. Daha iyi çalışma koşulları talep eden 40 bin kadın işçinin grevi sırasında polisin işçileri tekstil fabrikasına kilitlemesinin ardından çıkan yangında 120'den fazla kadın işçi hayatını kaybetti.

Olayın ardından, 8 Mart 1908'den başlayarak her yıl New York'ta birçok kadın işçi, iş hayatlarında haklarının artırılmasını ve kadınlara oy hakkı verilmesini talep eden gösteriler düzenledi.

Gösterilerin başlamasından 2 yıl sonra 26-27 Ağustos 1910'da kadın hakları savunucularından Alman Clara Zetkin ve Kate Duncker, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'daki "Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı"nda 1857'de hayatını kaybeden işçilerin anısına 8 Mart'ın Kadınlar Günü olarak kutlanmasına ilişkin öneri sundu ve bu öneri oybirliğiyle kabul edildi.

Kadınlar Günü ilk olarak 19 Mart 1911'de Avusturya, Danimarka, Almanya ve İsviçre'de yapılan etkinliklerle kutlanmaya başlandı.

İkinci Dünya Savaşı sonrası diğer ülkelerde de kutlanmaya başlayan Dünya Kadınlar Günü, BM tarafından resmiyet kazandıktan sonra da bazı ülkelerde resmi tatil ilan edildi.

TÜRKİYE'DE İLK KADINLAR GÜNÜ NE ZAMAN KUTLANDI?

kadınlar günü

Türkiye'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında,  Rahime Selimova ve Cemile Nuşirvanova'nın girişimi ile gerçekleştirildi. Bu tarihten sonra yıllar boyunca 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlamalarına izin verilmedi. 1975 yılında "Birleşmiş Milletler Kadın On Yılı" ilan edildi. Türkiye de bu kapsamda yer aldığı için 1975 yılında Türkiye'de "Kadın Yılı Kongresi" yapıldı.

Sokak köpekleri ilçe sakinlerinin hayvanlarını telef etti! Sokak köpekleri ilçe sakinlerinin hayvanlarını telef etti!

8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün 1975 yılında kutlanmaya başlandı.

Kaynak: Haber Merkezi