Kamu borçlarına yönelik yapılandırma süreci bir ay daha uzatıldı. Bu yapılandırma yasası, vergi borcu olanlara büyük fırsatlar sunuyor ve geçmiş yıllara ait emlak vergisi borcu bulunanları da kapsıyor. Borçların yapılandırılmasının ardından yurttaşlar Resmi Gazete'de yayınlanan 7440 sayılı kanunu araştırıyor. Yurttaşlar, "7440 sayılı kanun nedir? 7440 sayılı kanun hangi borçları kapsıyor? 7440 saylı kanundan kimler yararlanabiliyor" sorularını aratıyor. Peki, 7440 sayılı kanun nedir? 7440 sayılı kanun hangi borçları kapsıyor? 7440 saylı kanundan kimler yararlanabiliyor? İşte tüm merak edilenler...

7440 SAYILI KANUN

Onur Yakış'ın derlediği bilgilere göre 7440 sayılı kanun hakkında bilgiler:

7440 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 12.03.2023 tarihli ve 32130 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Kanunun 5. maddesinde matrah ve vergi artırımı imkânı sağlanmıştır.

Yatırım teşvik belgesi sahipleri ilgili mevzuat gereğince, Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 32/A maddesine göre gerçekleşen yatırım harcamalarını indirimli kurumlar vergisine tabi tutabilmektedir. İhracat ve imalat faaliyetleri yürüten mükellefler de Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 32. maddesine göre 1 puan indirimden faydalanabilmektedir.

7440 sayılı Kanunun 5. maddesine göre kurumlar vergisi matrah artırımından faydalanmak isteyen mükellefler, kurumlar vergisi matrahlarını belirlenen oranlarda artırmakta ve idarece tarhiyat yapılmasına karşı önlem almaktadır. Zarar beyan edilmiş, indirim ve istisnalar nedeniyle matrah oluşmamış ya da hiç beyanname verilmemiş olması halinde belirlenen asgari matrahlar üzerinden artırım yapılmaktadır.

İndirimli kurumlar vergisi uygulamasından faydalanan mükellefler, hiç vergi ödememiş ya da daha az vergi ödemiş olmaları sebebiyle, matrah artırımının ödedikleri vergiye göre yapılacağını düşünmekte ve beklenmedik matrah artırım vergisi ile karşılaşmaktadır. İndirimli kurumlar vergisi uygulaması kurumlar vergisi oranında indirim yapan bir uygulama olması sebebiyle 7440 sayılı Kanunun 5. maddesinde yer alan “İndirim ve istisnalar nedeniyle matrah oluşmaması“ ibaresi, 5520 sayılı Kanunun 32. ve 32A maddesinde düzenlenen indirimli kurumlar vergisi uygulamasını kapsamamaktadır.

Sonuç olarak, 7440 sayılı Kanununa göre matrah artırımından faydalanacak mükellefler, indirimli kurumlar vergisine tabi tutulan matrah da dahil olmak üzere toplam kurumlar vergisi matrahını esas alarak artırım bildiriminde bulunmalıdır.

Haber Merkezi

Editör: Nisa K.