Simone de Beauvoir’un “Kadın doğrulmaz, kadın olunur” sözleri bizlere toplumsal cinsiyet rolleriyle doğmadığımızı, tüm bu rollerin gündelik hayatlarımızda bize sunulanlarla ve bizden beklenenlerle yüklendiğimizi net bir şekilde ifade eder. Ne yazık ki toplumun büyük bir kesiminin de, hatta bu kesime içerisindeki eril dünyadan sıyrılamayan ve her ne kadar o yanıyla yüzleşmek istemese de tüm hal ve hareketleriyle toplumsal cinsiyet eşitsizliğine katkı sunan davranışları sergilemekten geri durmayan, kendini çağdaş, aydın addedenleri de eklemeliyiz, bu çoğunluğun yaygın beklentisi, erkeklere boyun eğen kadın profili.

Cinsiyet eşitliği için, insanların tüm yeteneklerini tam ve özgürce geliştirebilecekleri toplumsal ortamın yaratılması önündeki  toplumsal ve siyasal engellerin tamamen ortadan kaldırılması gerekmektedir.

Toplumsal cinsiyet, biyolojik cinsiyetlerimizin toplumsal ve kültürel yapıya göre kurgulanışıdır. Toplumsal cinsiyete dayalı şiddet ise, kişilerin cinsiyetleri ve toplumsal cinsiyetleri nedeniyle maruz kaldıkları her türlü şiddettir. Her ne kadar şiddet deyince aklımıza ilk olarak fiziksel şiddet gelse de, biz bu şiddeti tanımlarken sadece fiziksel olarak değil, cinsel şiddet, dijital şiddet, duygusal veya psikolojik şiddet, sosyoekonomik şiddet, aile içi şiddet, nefret söylemleri, zorlama, tehdit, aldatma, kültürel beklentiler, kişinin iradesi dışında hareket ettirmeye yönelik eylemler olarak tanımlayabiliriz.

Erkek şiddetinin toplum nezdinde meşru sayılması ve bunun bir sonucu olarak kadına yönelik şiddetin yaygınlığının yeterince önemsenmemesi durumunun anlaşılması için, toplumsal yapının, ataerkil ilişkilerin, erkeklerin kendilerini ayrıcalıklı hissetme eğilimlerinin ve bunları besleyen tüm kaynakların analiz edilmesi gerekmektedir.

Çankaya Belediyesi de toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik bir çalışmayla, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 1999 yılında ilan ettiği 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapacak.

21 Kasım günü “Evliliğin Halleri” tiyatro oyunuyla başlayacak etkinlikler, 25 Kasım’da moderatörlüğünde gazeteci Özlem Gürses’in üstlendiği “Farklı Kadınlıklar Farklı Deneyimler: Kadına Şiddet Konuşuluyor” paneli ile devam edecek. Panelin konuşmacıları arasında, Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, tiyatrocu Betül Arım ve avukat Feyza Altun yer alacaklar. 

Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gerçekleşecek 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü etkinlik programı şöyle: 

21 Kasım Pazartesi / 20.00 / Tiyatro -Evliliğin Halleri 

22 Kasım Salı / 18.00 / Töz Belgeseli Gösterimi ve Söyleşi (Gülten Akın Salonu) 

Konuşmacılar: Neşe Uğur Nohutçu- Belgesel Yönetmeni Tuba Batu- Oyuncu 

20.00 / Tiyatro- Dış Ses 

23 Kasım Çarşamba / 19.30 / Şiir Dinletisi ve “Gölgeler Silemez Ayak İzlerini” Belgesel Gösterimi 

Süheyla Taşçıer 

24 Kasım Perşembe  / 16.00 / Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Paneli / Kadın Dayanışma Vakfı (Sabahattin Ali Salonu) 

Konuşmacılar: İlknur Yüksel Kaptanoğlu, İlgi Kahraman, Zekiye Karaca Boz  

20.00 / Tiyatro- Pippa Adında Barış 

25 Kasım Cuma / 19.00 / “Kadınlar Şiddet Konuşuyor” 

Panel Moderatör: Özlem Gürses (Gazeteci) 

Konuşmacılar: Funda Şenol Cantek (Akademisyen), Betül Arım (Tiyatrocu), Av. Feyza Altun 

 Piyano Resitali Gülsin Onay 

26 Kasım Cumartesi /14.00 /  “Evin Hatırı Sergisi” 

Yer: Çankaya Belediyesi İsmet İnönü Parkı -Sergi süresi (26 Kasım-2 Aralık)