Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin (TFMD) düzenlediği Yılın Basın Fotoğrafları 2022 yarışmasında ödüller sahiplerini buldu. Yılın Basın Fotoğrafı ve Yılın Çevre Fotoğrafı ödülünü Ümit Bektaş, Yılın Haber Fotoğrafı ödülünü Sedat Suna alırken; Haber Fotoğrafı İkincisi İsmail Coşkun, Haber Fotoğrafı Üçüncüsü ise Selçuk Şamiloğlu seçildi.

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği'nin bu yıl 37’ncisini düzenlediği “Yılın Basın Fotoğrafları 2022 Ödül Töreni”, Ankara’da düzenledi. Törene, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağababa, İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mehmet Akarca, milletvekilleri ve belediye başkanlarının yanı sıra siyaset, medya ve iş dünyasından önemli isimler katıldı.

Yaklaşık 5 bin fotoğrafın katıldığı yarışmada, 6 kategoride 24 fotoğraf ve 4 fotoğraf serisi ödüle layık görüldü. Gecede, dereceye giren fotoğrafların sahibi foto muhabirler ve Türkiye Güzellikleri ile Ara Güler Özendirme Ödüllerinin sahipleri de ödüllerini aldı.

Reuters foto muhabiri Ümit Bektaş’ın, Marmara’daki müsilaj karesi ile Yılın Basın Fotoğrafı ödülünü Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun elinden aldığı törende, Bakan Kasapoğlu aynı zamanda Ara Güler Özendirme Ödülünü Çukurova Üniversitesi’nden Nurullah Memiş’e verdi. Haber kategorisinde dereceye giren foto muhabirlerinin ödüllerini Bakan Derya Yanık’ın elinden aldığı törende, TFMD Onur ödülü derneğin kurucularından usta foto muhabiri Sökmen Baykara’ya verildi.

“DEKLANŞÖRE HER BASTIĞINIZDA ZAMANI DURDURUYORSUNUZ”

Törende bir konuşma Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, “Bu yarışma 1985 yılından bu yana aralıksız olarak gerçekleştirilen ve artık geleneksel hale gelmiş bir ödül töreni. TFMD ülkemizin en güçlü meslek birliklerinden biri. Derneğin imza attığı çok sayıda etkinlik var” dedi.

Foto muhabirliğin çok kıymetli bir görev olduğunun altını çizen Kasapoğlu, “Sadece haberi görselleştirmek değil, estetik açısından mükemmel kareyi yakalamak da değil, bunların kusursuz bir ahenkle ortaya çıkmasıdır. Deklanşöre her bastığınızda zamanı durduruyorsunuz. Tarihi anlatan, konjonktüre ışık tutan kareleri yakalamak önemli bir yetenek. Dünyaya farklı bir gözle bakıyorsunuz. Habercilik, gazetecilik formasyonları fotoğrafın gücünü ve popülaritesini asla değiştirmiyor. Fotoğrafın ifade gücü çok daha çarpıcı” ifadelerini kullandı.

TFMD’nin üniversitelerle ve STK’larla yaptığı çalışmaların, eğitim ve bilgilendirme faaliyetlerinin büyük kıymet ihtiva ettiğini kaydeden Bakan Kasapoğlu, “Bu etkinlik bu mesleğe adım atacak gençleri teşvik etmesi açısından da çok değerli bir etkinlik. Ara Güler Özendirme Ödülünü taktim edeceğiz. Mesleğin duayeni Ara Güler’in ismini yaşatan bu çalışmanın anlamlı olduğunu ifade etmek istiyorum. Fotoğraf, sergiler ve bunlarla birlikte söyleşiler binlerce üniversiteli gence ulaşıyor. Gençlerimizde bu alana yönelik bir farkındalığın oluşturulması mesleğin geleceği bakımından kritik öneme sahip. Bizde Bakanlık olarak bu konuda üzerimize düşeni yapmaya gayret gösteriyoruz” açıklamasında bulundu.

“YÜZYILIMIZIN HAFIZASI AĞIRLIKLI OLARAK GÖRSEL HAFIZA”

İçinde bulunduğumuz yüzyılın hafızasını görsel aygıtların oluşturduğunu söyleyen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, “Zamanın aygıtları var, her dönemin kendine özgü hafıza aygıtı var. Yüzyılımızın hafızası ağırlıklı olarak görsel hafıza. Bunun da içinde en önemli yeri fotoğraf oluşturuyor. Bu yüzyılın aygıtı da fotoğraflar. Pek çok etkili olayı fotoğraflarla hatırlarız. Mesela, Afrika denilince akla ilk gelen, yemek dağıtılan yere ulaşmaya çalışan çocuğun ve akbabanın fotoğrafı. Fotoğraflar üzerinden toplumsal bellek inşa ediyoruz. TFMD, 1985’den bu yana çok önemli bir bellek inşa ediyor. İnşallah biz de 2023 yılında TFMD ile birlikte milletimize yeni bir başlık hediye etmeye çalışacağız. ‘Cumhuriyetin 100. Yılında Türk Kadını’ fotoğraf yarışması. Şu anda çalışmaları devam ediyor, önümüzdeki süreçte takvimini ve detaylarını paylaşacağız” dedi.

“BUGÜNKÜ HALİYLE FOTOĞRAF, BELGEDİR”

Türkiye Foto Muhabirleri Derneğinin 37 yıldır gerçekleştirdiği Yılın Basın Fotoğrafları Yarışması ile Türk medyasının en prestijli fotoğraf ödüllerinin verildiğini, organizasyonun Türkiye’nin aralıksız düzenlenen en köklü fotoğraf yarışması olduğunu belirten Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Başkanı Rıza Özel, “Bugünkü haliyle fotoğraf, belgedir. Taşıdığı “Kanıt” olgusuyla basın fotoğrafının niteliği ise “Tarihi belgedir. Dolayısıyla bizlerin sorumluluklarından biri tarihi belgelerin geleceğe doğru taşınmasıdır” dedi.

“BUGÜN FOTOĞRAF, GÜNÜMÜZ DÜNYASININ ORTAK DİLİ”

Bu yarışmada ödül alan karelerin, sergilerle basılı eserlerle birer kalıcı belgeye dönüştüğünü ifade eden Özel, şöyle konuştu;

“1985 yılından bu yana Türkiye’nin, Türk Basınının hafızası Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin arşivlerinde tarihi birer belge olarak tutuluyor. Bugün fotoğraf, günümüz dünyasının ortak dili. İletişimin en güçlü aracı. Mobil telefonlarla herkes birer yayıncı.  Bu fotoğraf bombardımanı arasında haber fotoğrafı ve haber fotoğrafçısı güveni temsil ediyor. 5 bin karenin üzerinde fotoğrafın katıldığı yarışmamızda ödül alan tüm meslektaşlarımı yürekten kutluyorum. Yılın Basın Fotoğrafları yanı sıra 2018 yılından bu yana "Türkiye Güzellikleri"ni ayrı yarışmayla ödüllendiriyoruz. Türkiye Güzellikleri, bu yıl çok sayıda ülkenin katıldığın Antalya Diplomasi Forumu sonrasında Belçika’dan Güney Afrika’ya, Madagaskar’dan Kuveyt’e, Zambiya’dan Arjantin’e 14 ülkede sergilendi. Ara Güler Özendirme Ödülü ile 4 yıldır üniversite gençliğini fotoğrafa özendirirken ustamızın adını yaşatıyoruz.”

(Gülay ATAR)

Editör: TE Bilisim