2020 yılı tüm dünyada adeta olağanüstü bir yıl olarak hafızalara kazındı.  Dünyada 80 milyona yakın insanın enfekte olduğu ve yaklaşık 1,8 milyon kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Covid-19 virüsü 2020 yılında gündemin önemli bir bölümünü oluşturdu. 2021 yılına girmemize saatler kala 2020 yılında dünyada veTürkiye’de yaşanan önemli gelişmeleri sizler için derledik.

 “AVUSTRALYA'DAKİ ORMAN YANGINLARI”

2020’nin ilk olumsuz haberi Avustralya’dan geldi. Avustralya, tüm dünyanın yeni yılı kutladığı 31 Ocak 2019 gününde tarihinin en büyük yangınlarından biriyle boğuşuyordu. Alevler ancak Mart 2020'ye gelindiğinde söndürülebildi.Yangının doğrudan sonucu olarak en az 34 kişi öldü. 4 bin kişi hastaneye kaldırıldı, bu süreçte 445'ten fazla kişi öldü. Yangın nedeniyle 18.6 milyon hektar ormanlık alan yok oldu; 5 bin 900 ev küle döndü.

RAHŞAN ECEVİT, 97 YAŞINDA ANKARA'DA HAYATINI KAYBETTİ

“Eski başbakanlardanBülent Ecevit'in eşi Türk siyasi hayatının önemli isimlerinden Rahşan Ecevit, 17 Ocak'ta, 97 yaşında Ankara'da hayatını kaybetti.”

YANARDAĞ PATLAMASI                   

“Endonezya'da, Küçük Sunda Adaları'nın doğu kesiminde yer alan Doğu Nusa Tenggara kentindeki Ili Lewotolok Yanardağı’nda meydana gelen patlama, bölgede bulunan 28 köyden 2 bin 800 kişinin evlerini terk etmesine yol açtı. “

KASIM SÜLEYMANİ'NİN ÖLÜMÜ

“Irak'ın başkenti Bağdat'ta havaalanına düzenlenen füze saldırısında İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi örgütünün Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in öldürüldü.Saldırının ABD helikopterleri tarafından gerçekleştirildiği açıklandı.”

“İran'da oldukça büyük bir nüfusa sahip olan Süleymani'nin öldürülmesi sonrası İran'ın ABD'ye cevabı gecikmedi. Tahran yönetimi, Süleymani suikastına misilleme olarak ABD'nin Irak'taki Ayn el Esad Hava Üssü ile Erbil'deki bir üssünü vurdu. İran bir füze ile Ukrayna Havayolları'na ait bir yolcu uçağını yanlışlıkla vurdu. Yaşanan kriz uluslararası bir boyuta taşındı. 176 yolcu taşıyan PS-752 sefer sayılı Boeing 737 uçağa iki füze isabet ettiği belirtilirken, kazada kurtulan olmadı. İranlı yetkililer ilk açıklamalarında uçağın mekanik bir arıza sonucu düştüğünü açıklamıştı.”

TÜRK AKIM DOĞAL GAZ BORU HATTININ AÇILIŞI

“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in katılımıyla İstanbul'da düzenlenen törenle Rus doğal gazını Türkiye'ye ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya nakledecek Türk Akım doğal gaz boru hattı 8 Ocak'ta açıldı.”

ELAZIĞ DEPREMİ

“Elâzığ açıklarında Richter Ölçeğine göre 6.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Meydana gelen depremde  41 kişi hayatını kaybetti.”

KORONA VİRÜS BİLİM KURULU İLK TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ

“Sağlık Bakanlığınca, 23 Ocak'ta, Çin'den gelen tüm uçaklardaki yolcuların uçaktan inişte termal kameralarla taranması kararı alındı. Korona virüs Bilim Kurulu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında ilk toplantısını 31 Ocak'ta yaptı.”

“İDLİB ŞEHİTLERİ”

“Ateşkesi sağlamak üzere Suriye'nin İdlib bölgesinde bulunan TSK unsurlarına şubat ayı içerisinde rejim unsurlarınca yapılan yoğun topçu atışları ve hava saldırısında 45 asker ile 1 sivil şehit oldu”

  VAN ÇIĞ FACİASI:

“Van'ın Bahçesaray ilçesinde 4 Şubat'ta minibüsün üzerine çığ düşmesi sonucu 7 kişi hayatını kaybetti..Çığ altındakileri kurtarmak için bölgeye giden ekipler de çığın altında kaldı. İki olayda, aralarında güvenlik güçlerinin de bulunduğu 42 kişi yaşamını yitirdi, 84 kişi yaralandı.”

İLK CORONA VİRÜS VAKASI

“Türkiye'de ilk Covid-19 vakası 11 Mart'ta  tespit edildi, ilk ölüm ise korona virüs bilim kurulu toplantısında  18 Mart'ta açıklandı.”

KORONA VİRÜS ÖNLEMLERİ

“Salgını durdurmak adına alınan önlemler kapsamında mart ve nisan aylarında birçok ülkede kısıtlamaya gidildi.  Sınırlar bir süreliğine de olsa kapatıldı. Ülkemizde de salgın nedeniyle  eğitim, spor gibi birçok alanda önlem ve kısıtlamalara gidildi. Ekonomik istikrar paketi 18 Mart'ta açıklandı.”

COVİD-19’A YENİK DÜŞEN SAĞLIK KAHRAMANLARI

“Kovid-19 nedeniyle tedavi gören Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu 1 Nisan'da, dünyaca ünlü patolog Prof. Dr. Feriha Öz 2 Nisan'da, Türk Üroloji Derneği Onursal Başkanı Prof. Dr. Sedat Tellaloğlu 17 Nisan'da hayatını kaybetti.”

KONTROLLÜ SOSYAL HAYAT BAŞLADI

“Ülkemizde mayıs ayında yeni tip korona virüsle mücadelede "kontrollü sosyal hayat" olarak adlandırılan yeni dönem başladı.”

BİNGÖL-KARLIOVA DEPREMİ

“Bingöl, Karlıova açıklarında Richter Ölçeğine göre 5.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 1 güvenlik korucusu şehit oldu.”

HAVA İ FİŞEK FABRİKASINDA PATLAMA

“Sakarya, Hendek'te havai fişek fabrikasında patlama meydana geldi. 7 kişi vefat ederken 114 kişi yaralandı. “

GİRESUN SEL FELAKETİ

“Giresun ve yedi ilçesinde sel ve heyelan felaketi meydana geldi. 6 kişi hayatını kaybetti.”

BEYRUT LİMANI PATLAMASI

“Beyrut Limanı'nda patlayıcı maddelerin bulunduğu depoda önce yangın çıkmış ardından tüm kenti sarsan çok güçlü patlama meydana gelmişti. Patlamada, çok sayıda kişi hayatını kaybederken, yaklaşık 6 bin kişinin de yaralandığı açıklanmıştı.”

ENDONEZYA’DA SEL FELAKETİ: 53 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

“Endonezya'da şiddetli Mason yağmurlarının yol açtığı sel ve toprak kaymalarında en az 53 kişi hayatını kaybetti. Yılbaşı gecesinde başlayan ve yaklaşık 4-5 gün süren yağmurlar sebebiyle yaklaşık 200 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. Ulusal Afet Ajansı Yönetimi (BNPB) 30 milyon insanın sel sularından etkilendiğini duyurdu. Bu doğal afet, son 13 yılın en büyük sel felaketi olarak kayıtlara geçti.”

HATAY’DA ORMAN YANGINI

“Hatay, Belen'de başlayan orman yangınları diğer ilçelere sıçradı. 400 hektar orman yandı. “

İZMİR DEPREMİ

“2020 Ege Denizi depremi; Kuşadası Körfezi merkezli olarak, Seferihisar açıklarında Richter ölçeğine göre 6,9 büyüklüğünde deprem ve etkisiyle tsunami gerçekleşti. İzmir'in birçok ilçesinde binalarda hasar oluştu. 117 kişi hayatını kaybetti,1035 kişi yaralandı. “

(EREN GÜVENDİK)

Editör: TE Bilisim