15 Mart Dünya Tüketiciler Günü Birleşmiş Milletler (BM) tarafından kalbul edildi. Dünyanın her yerinde 15 Mart'ta Dünya Tüketici Hakları Günü olarak kutlanıyor. Özellikle tüketici hakları dernekleri ve vakıflar bugün dünya geneline yayılmış tüketim çılgınlığı, dolandırıcılıklar ve tüketici haklarına dikkat çekiyor. Peki 15 Mart nasıl Tüketiciler Günü oldu? İşte detaylar...

15 Mart Dünya Tüketiciler Günü tarihçesi

Dünya Tüketici Hakları Günü dönemin ABD başkanı John Fitzgerald Kennedy'nin Temsilciler Meclisi'nde yaptığı konuşma ile ortaya çıkmıştır.

15 Mart 1962 yılında ABD'nin o dönemdeki başkanı John Fitzgerald Kennedy'nin Temsilciler Meclisi'nde yaptığıkonuşmada  ilk kez Tüketici Hakları diye bir kavramdan söz etmesi sebebiyle dünyada Dünya Tüketici Haklarıolarak kutlanmaktadır.

Birleşmiş Milletler ise 1985 yılında aldığı bir karar ile bu konuşmanın yapıldığı tarihi, yani 15 Martı Dünya Tüketici Hakları ilan ederek resmileştirmiştir.

Ülkemizde Dünya Tüketiciler Günü adıyla kutlanmaktadır. Her yıl ülkemizin her köşesinde tüketicilerimizibilgilendirmek ve bilinçlendirmek, farkındalık yaratmak amacıyla kutlamalar düzenlenmektedir. 

Haber Merkezi

Editör: Hüseyin Çözen