Kamu Personel Derneği (KAMU-PERDER) Genel Başkanı Dr. Menderes Kandemir, engellilerin kanuni hakları konusunda engelsiz bireylerin bilgilendirilmesi ve farkındalık oluşturularak bakış açılarının değiştirilmesi amacıyla, 12 Mayıs Perşembe başkent Ankara’da “Engelsizlikte Engelli Hakları Çalıştayı” düzenleyeceklerini bildirdi. 

Kandemir, KAMU-PERDER’de gerçekleştirdiği basın toplantısında, 10-16 Mayıs arası Birleşmiş Milletler üyesi tüm ülkelerde “Engelliler Haftası” olarak kutlandığını söyledi.

Engelliler Haftası nedeniyle Türkiye’de de engelli vatandaşların sorunlarına ve bu sorunların çözümlerine yönelik çeşitli faaliyetler yapıldığını belirten Kandemir, şöyle konuştu:

“Engelliler Haftası toplumun önemli bir kesimini oluşturan engellilerin sorunlarının gündeme getirildiği, hayata onların penceresinden bakılarak ve aynı zamanda empati kurularak farkındalık oluşturulmaya çalışılan önemli bir haftadır. Türkiye genelinde yaklaşık 12,5 milyonun üzerinde engelli birey bulunuyor. Engelli hakları, bireyin mevcut engel durumu nedeniyle engellilerin, engelsiz bireyler gibi eşit haklara erişiminin sağlanması için engellilere verilen pozitif ayrımcılık sağlayan haklardır. Bu hakların yanı sıra sosyal devlet anlayışıyla engelli vatandaşlarımızın sorunlarına çözüm üretmek, onların toplumun bir parçası olduğunu ve toplum hayatında eşit ve üretken bir birey olmalarını sağlamak, onların sorunlarının çözümüne katkıda bulunmak ve yaşamlarını kolaylaştırmak hepimizin ortak sorumluluğudur. Bu anlayışla, yerel yönetimler, kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve tüm vatandaşlar topluma ve insanımıza gösterdiğimiz saygının bir ifadesi olarak gereken desteği vermelidir.”

ENGELSİZLERİN ENGELLİLERE ENGEL TEŞKİL ETTİĞİ UYARISI

Kandemir, engelli vatandaşların tüm zorlukları aşarak birçok haklarını kanuni olarak elde ettiğini dile getirdi. Buna rağmen engelsiz bireylerin, engelli bireylerin haklarını kullanmaları konusunda engel teşkil ettiklerine işaret eden Kandemir, “Bu sebeple, engellilerin kanuni hakları konusunda engelsiz bireylerin bilgilendirilmesi, bakış açılarının değiştirilmesi ve bu anlamda bir farkındalık oluşturulması amacıyla, Eti Maden İşletmeleri (Eti Maden) Genel Müdürlüğü ve iş birliğiyle Eti Maden Genel Müdürlüğü Konferans Salonu’nda kamu, özel sektör, sivil toplum örgütleri ve akademisyenlerin katılımıyla 12 Mayıs Perşembe ‘Engelsizlikte Engelli Hakları Çalıştayı’ düzenleyeceğiz. Bu çalışmamızın fikri, yaklaşık 40 yıldır kamuda çalışan ve aynı zamanda engellilere yönelik sivil toplum kuruluşlarında görev almış, engelli haklarının kazanılması aşamasında bir çok çalışmada bulunmuş engelli çalışanımız Turan Albay’dan çıkmıştır. Kendisine yönetim kurulumuz adına tekrar teşekkürlerimi iletiyorum. Çalıştayımızın ülkemiz için yararlı sonuçlar edilmesini ümit ediyorum.” ifadelerini kullandı. 

Kandemir, sonuç bildirisini tüm paydaş kurum, kuruluşlar ve medya aracılığıyla kamuoyuna duyuracaklarını kaydetti. 

Toplantıya, KAMU-PERDER yöneticileri ve üyeleri katıldı. (Gülay ATAR)