Bir önceki yazımda “2025 yılı Tübitak Bilim, Özel Hizmet ve Teşvik Ödülleri” ile ilgili yazımda, yaptıkları çalışmalar ile ödül alan on bir bilim insanının, dördünün projelerinden bahsetmiştim. Bu yazıma ise, diğer ödül alan bilim insanları ve yaptıkları çalışmalardan bahsederek devam edeceğim. Fakat bu konuya başlamadan, bir önceki yazımı yazarken gördüm ki; artık bilim tek başına ilerlemiyor. Bir biyolog bir mühendisle, bir fizikçi bir yazılımcıyla birlikte çalışıyor. Bu da, çok daha başarılı projelerin ortaya çıkmasını sağlıyor. Günümüzde teknolojiyle bilimin iç içe geçtiği düşünülürse, bu zaten kaçınılmaz bir durumdur.
Fizik, sağlık, kimya ve nanoteknoloji gibi alanlarda ödül alan bilim insanlarımıza tekrar dönecek olursam; yine teşvik ödülü alan Koç Üniversitesi Fen Fakültesi, Kimya Bölümünden Doç. Dr. Safacan Kölemen'in aldığı ödülün tam tanımı olarak kendisine "Organik terapötik moleküllerin ve moleküler sensörlerin geliştirilmesi üzerine yapmış olduğu üstün nitelikli çalışmaları nedeniyle TÜBİTAK Teşvik Ödülü verilmiştir." Doç. Dr. Safacan’ın aynı zamanda Kimya, Uygulamalı Kimya, Organik Kimya, Nanobilim ve Nanoteknoloji ve Malzeme Bilimleri gibi alanlarda da çalışmaları vardır.
Yine mühendislik alanında; Koç Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Makine Mühendisliği Bölümü'nden Doç. Dr. Levent Beker' e " Giyilebilir ve implant edilebilir medikal sensörler ve cihazlar üzerine yapmış olduğu üstün nitelikli çalışmaları nedeniyle TÜBİTAK Teşvik Ödülü verilmiştir." Kendisinin normalde araştırma alanları Biyotıp, Nanobilim ve Nanoteknoloji, Mikro-Elektro-Mekanik Sistemler, Esnek Sensörler gibi alanlardır.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Hamidiye Eczacılık Fakültesi, Eczacılık Teknolojisi Bölümü'nden Prof. Dr. Neslihan Üstündağ Okur’ a da; "Yenilikçi hedeflendirilmiş yeni ilaç taşıyıcı sistemlerin geliştirilmesi, karakterizasyonu, çeşitli in vitro ve in vivo aktivitelerinin incelenmesi üzerine yapmış olduğu üstün nitelikli çalışmaları nedeniyle TÜBİTAK Teşvik Ödülü verilmiştir." Araştırma alanı Farmakoloji ve Eczacılık olan Okur, İlaçların vücutta daha doğru etki etmesi yan etkilerin azalması ve daha hızlı iyileşme gibi çalışmalarda bulunmuştur.
Tıbbi Biyoloji anabilim dalından yine, Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi, Temel Tıp Bilimleri Bölümü'nden Öğr. Gör. Buse Cevatemre Yıldırım’a da "Kanser biyolojisi alanında, kanserde ilaç direnci mekanizmalarını aşmak üzere hedef ve stratejiler belirleme üzerine yapmış olduğu üstün nitelikli çalışmaları nedeniyle TÜBİTAK Teşvik Ödülü verilmiştir."
Sosyal ve Beşeri Bilimlerden Doç. Dr. Meltem İneli Ciğer de Uluslararası Hukuk, Avrupa Birliği Hukuku, Göç Hukuku, Uluslararası İklim Değişikliği Sözleşmeleri, İdari Gözetim Alternatifleri, Devlet Sorumlulukları gibi araştırma alanlarında çalışmalar yapmıştır. Bu törende de kendisine tam tanım olarak; "Uluslararası ve Avrupa Birliği göç hukuku, geçici koruma rejimleri, kitlesel göç akın yönetimi ve yapay zekânın göç hukuku ile kesişimi üzerine yapmış olduğu üstün nitelikli çalışmaları nedeniyle TÜBİTAK Teşvik Ödülü verilmiştir." Kendisi Süleyman Demirel Üniversitesi, Hukuk Fakültesi, Kamu Hukuku Bölümünde çalışmalarını sürdürmektedir.
Turizm Rehberliği Ana Bilim Dalından Prof. Dr. Bekir Bora’ya da "Destinasyon yönetimi, turizm ve sosyal medya pazarlaması, destinasyon markalaşması ve turist davranışları üzerine yapmış olduğu üstün nitelikli çalışmaları nedeniyle TÜBİTAK Teşvik Ödülü verilmiştir."
Son olarak, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Ereğli Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümünden Prof. Dr. Hatice Yıldız Durak’a da, “Çevrim içi öğrenme, doğal dil işleme, metin madenciliği, eğitimde yapay zekâ kullanımı, siber psikoloji üzerine yapmış olduğu üstün nitelikli çalışmaları nedeniyle TÜBİTAK Teşvik Ödülü verilmiştir."
Görüldüğü gibi tüm bilim insanları gerek sağlık alanında, gerek teknolojide ve gerekse gündelik işlerde yarın hayatımızı değiştirecek şeylerin temellerini atıyorlar diyebiliriz. Toplum olarak bizim de bu ödüllere bakışımız önemli. Çünkü genel olarak bilim, sadece bilim insanlarının işi değil. Onların yaptığı çalışmalar eninde sonunda bizim hayatımıza da mutlaka dokunuyor. Daha iyi bir sağlık sistemiyle, daha temiz bir çevreyle, daha iyi teknolojilerle tüm toplum olarak, tüm insanlık olarak bundan faydalanıyoruz. Bunların hepsi bu çalışmaların bir sonucu. O yüzden bu ödüller aslında hepimizin ödülü gibi diyebiliriz…