Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından Irak'ın kuzeyindeki Metina bölgesinde düzenlenen operasyonla etkisiz hale getirilen Hülya Mercen, PKK'nın önemli isimlerinden biriydi. Güvenlik kaynaklarından alınan bilgilere göre, Mercen, Türkiye ve Irak'ın kuzeyinde Türk güvenlik güçlerine karşı bir dizi eylem planlamış ve gerçekleştirmişti.

Hülya Mercen (3)

1991-2001 döneminde özellikle Tunceli kırsalında Türk askerlerinin şehit edildiği birçok eyleme katılan Mercen, MİT'in hedef listesine alınarak Metina bölgesinde tespit edildi. MİT ajanları, alan içindeki ağlarını kullanarak Mercen'in Türkiye'ye geçmeyi planladığını belirledi ve ardından operasyon için harekete geçildi.

Kızıl Goncalar Cüneyd'in babası Vahit kimdir? Kızıl Goncalar Cüneyd'in babası Vahit kimdir?

Hülya Mercen (2)

32 yıldır PKK dağ kadrosunda yönetici olarak faaliyet gösteren Mercen'in etkisiz hale getirilmesi, örgütün silahlı kanadında işleyiş bozukluklarına yol açtı. Mercen, örgüt bünyesinde kritik öneme sahipti ve HPG Askeri Konseyi, YJA-STAR Konseyi üyeliklerinin yanı sıra kadınlara yönelik faaliyet gösteren PAJK Meclisi'ne üye olduğu biliniyordu. Aynı zamanda Zap alanında kadın örgüt mensuplarından sorumlu olarak faaliyet yürüttüğü ifade edilen Mercen, PKK Kuzey Sevk ve İdare Karargahı'nda kadın teröristleri komuta ediyordu.

Hülya Mercen (1)-1

Hülya Mercen'in etkisiz hale getirilmesi, örgütte yönetim boşluğuna neden oldu ve özellikle kadın örgütlenmesi üzerinde etkili bir rol oynayan ismin ortadan kaldırılması, PKK'nın içsel zayıflığına işaret etti.

Kaynak: Haber Merkezi