Haber: Kadir GÜRHAN

Ankara’nın başkent oluşunun 98. Yıldönümü dolayısıyla çeşitli etkinlikler yapıldı. Saat 10:00’da Ankara Valisi Vasip Şahin ve beraberindeki heyetin Anıtkabir ziyareti ile başlayan etkinlikler, ikinci TBMM ve Ankara Kalesi’nde düzenlenen tören ve gösterilerle devam etti. İkinci TBMM binasında düzenlenen törende konuşan Ankara Valisi Şahin, Ankara'nın milli egemenliğin inşası ve Misakımilli sınırları içerisinde kalan ülkenin kurtarılması yolunda ödediği bedelle başkent konumuna eriştiğini söyledi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da Ankara'nın, Kurtuluş Savaşı sırasında kritik kararların alındığı ve bu karar sonucunda hürriyet meşalesinin sonsuza dek yandığı merkez olduğunu kaydetti. Düzenlenen tören ve etkinliklere Ankara Valisi Vasip Şahin ve beraberindeki heyet, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Ankara Milletvekili Levent Gök, 4. Kolordu ve Garnizon Komutanı Tümg. Ahmet Kurumahmut ve birçok başkentli katıldı. Büyükşehir Belediyesi tarafından gün boyu Ankara Metrosu’nda Ankara Marşı çalınırken, Başkent’in cadde ve bulvarları ise Türk bayraklarıyla donatıldı. Ankara’nın başkent oluşunun 98. yıl dönümü nedeniyle düzenlenen etkinliklere Başkentliler yoğun ilgi gösterdi. 

İLK ZİYARET ANITKABİR’E YAPILDI

Vali Şahin, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın da aralarında olduğu heyetle, Aslanlı Yol'dan yürüyerek Atatürk'ün mozolesine geldi. Şahin’in, Atatürk’ün mozolesine çelenk bırakmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Sonra beraberindeki heyetle Misak-ı Milli Kulesi'ne geçen Şahin, Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı. Vali Şahin, deftere şu satırları yazdı: "Büyük Atatürk, Cumhuriyetimizin aydınlık geleceğinin merkezi olan Ankara'mızın başkent olmasının 98. yıl dönümünde huzurunuzda bulunmanın huzur ve mutluluğunu yaşıyoruz. Bağımsızlık mücadelemizin zaferle neticelenmesini müteakiben Türkiye Büyük Millet Meclisi, Milli Mücadele'nin sevk ve idare merkezi olan Ankara'yı başkent ilan ederek Ankara ve Ankaralıları onurlandırmıştır. Aynı zamanda büyük bir sorumluluk getiren bu görevi, bugüne dek başarıyla yerine getiren Ankara, milletimizin gösterdiği dayanışma ve kararlılık azmiyle ülkemizin gelişme ve kalkınma hamlelerinde başkent olarak hep öncü olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti'nin başkent olma vasfını gururla taşıyan Ankara, kültürel zenginliği, modern kent yaşamı ve Cumhuriyet tarihi boyunca elde ettiği kazanımlarla bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da örnek bir başkent olarak yarınlara güvenle yürüyecektir. Ruhun şad olsun."

ŞAHİN: ŞEHRİMİZ YENİ KURULAN CUMHURİYET'E LAYIKIYLA HİZMET ETMİŞ VE SAHİP ÇIKMIŞTIR

Ankara'nın başkent olmasının, kurucu değerler açısından büyük anlam ifade ettiğini belirten Şahin, "Tüm dünyanın bir başkent olarak Ankara'ya teveccüh etmesi, milli mücadelenin iradesine sahip çıkma azmiyle olmuştur. Güzel şehrimiz, yeni kurulan Cumhuriyet'e layıkıyla hizmet etmiş ve daima sahip çıkmıştır. 15 Temmuz gecesinde Ankaralıların milli iradeyi ayakta tutması, milletin verdiği silahı millete karşı doğrultan çetelere karşı milletimize ait değerleri ve kurumları koruma azmi, demokrasi tarihinde eşsiz bir hadisedir" diye konuştu. 

YAVAŞ: İSTİKLAL VE İSTİKBALİN BİR ARADA YAŞANDIĞI KENTTİR ANKARA

2. TBMM binasında yaptığı konuşma ile Başkentlilere seslenen Yavaş, “Ankara, Kurtuluş Savaşı boyunca stratejik kararların alındığı ve bu kararlar sonucu hürriyet meşalemizin sonsuza dek yandığı merkezdir. Kuruluş ve kurtuluş mücadelemizin ardından, ‘son kale’ olma özelliğini barındıran kadim kentimiz, bağımsızlık tutkunu bir milletin yoluna ışık tutan milli duruşun simgesi olmuştur. Kızılca günün, Melhame-i Kübra’nın, istiklal ve istikbalin bir arada yaşandığı kenttir Ankara… Tüm bu kutlu özelliklerinin yanı sıra; iklimi, jeolojik konumu, gelişme kabiliyeti, mevcut tesisler ve kuruluşlar bakımından da uygun olması sebebiyle milletimizin mukadderatını belirleyerek 13 Ekim 1923’te genç cumhuriyetimizin başkenti olmuştur” şeklinde konuştu. 

“ATATÜRK VE KAHRAMAN SİLAH ARKADAŞLARININ EMANETİNE SAHİP ÇIKACAĞIZ”

Ankara’nın başkent olması nedeniyle büyük sorumluluk üstlendiklerine de vurgu yapan Yavaş, konuşmasına şu şekilde devam etti:  “Bizler bir yandan Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve kahraman silah arkadaşlarının sonsuz emanetine sahip çıkarak tarihimize olan sorumluluğumuzu yerine getirirken, bir yandan da bu kenti yine milletimizin geleceğine ışık tutacak şekilde birlikte büyütmeli, geliştirmeli ve yönetmeliyiz. Bu sorumluluk en başta düşmana karşı galebe çalan atalarımıza ve bizlere bu toprakları vatan kılanlara karşı vazifemizdir. Ankara Büyükşehir Belediyesinin altyapısıyla, yeşil alanlarıyla, yeni yollarıyla, kırsal kesimdeki üretimiyle, kadın istihdamıyla, öğrenci dostu uygulamalarla, kültürle ve sanatla zaferin kentini, hep birlikte ikinci yüzyıla hazırlamak için ara vermeden çalışmaya devam ediyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da, bu sorumluluğun yarenliğinde sorumluluklarımızı yerine getirecek, insan odaklı projelerimizi hayata geçirmeyi sürdüreceğiz.”

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BAŞKENT’İ TÜRK BAYRAKLARI İLE SÜSLEDİ

Büyükşehir Belediyesi, 13 Ekim Ankara’nın başkent oluşu nedeniyle kentin ana cadde ve bulvarları ile hizmet binalarını Türk bayrakları ve Atatürk posterleriyle donattı. Ankara Kalesi’nde de göndere dev Türk bayrağı çekilirken, kutlamalar kapsamında düzenlenen Ankara Kulübü Seymenleri ile çeşitli ülkelerin folklor gösterileri ilgiyle izlendi. Başkent’in birçok noktasında yer alan led ekranlarda da 13 Ekim Ankara’nın başkent oluşunu Mustafa Kemal Atatürk’ün “Türkiye Devleti’nin Başkenti Ankara şehridir” mesajıyla kutlayan Büyükşehir Belediyesi, Ankara Metrosu ile seyahat eden vatandaşları da gün boyu çaldığı ‘Ankara Marşı’ ile karşıladı.

ANKARA KALESİ'NDE SEĞMEN GÖSTERİSİ YAPILDI

Kutlama etkinlikleri kapsamında, Ankara Kalesi önünde bir araya gelen seğmenler, kortejle iç kaleye yürüdü. Kaledeki yerli ve yabancı turistler, seğmenlerin ve Türk Cumhuriyetleri'nden gelen dans ekiplerinin gösterisini ilgiyle izledi.

ANKARA’NIN BAŞKENT OLMA HİKAYESİ

Lozan Barış Antlaşması'nın TBMM tarafından onaylanmasından sonra İstanbul, 23 Eylül 1923'ten itibaren tahliye edilmeye başlandı. İstanbul'un işgal kuvvetlerince boşaltılması 6 Ekim 1923'te tamamlandı. Bunun ardından hükümet merkezi sorunu ortaya çıktı. İsmet İnönü, arkadaşıyla Ankara'nın "başşehir" olmasını öngören tek maddelik kanun teklifini 9 Ekim 1923'te Meclise verdi. Teklif 13 Ekim 1923 günü Meclis Genel Kurulunda görüşülerek kabul edildi. Ankara'nın başkent olarak belirlenmesi Cumhuriyet'in ilanı için de bir adım oldu. Ankara, bağımsızlık mücadelesinin zor günlerinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarına karargâh olmuş, milli mücadelenin başarıya ulaşmasında tarihi roloynamıştır.                                                                                                                                                                                   

Editör: TE Bilisim