Haber: Türkan ÇATAL YILDIZ

Ankara itfaiyesinde görevli Musa Kalınsazlıoğlu, SMA Tip-2 hastalığı ile mücadele eden kızı Zehra Meva için başlatılan kampanyaya destek çağrısında bulundu. Türkiye’nin yaşadığı doğal afetlerde görev alan ve en son orman yangınlarını söndürmede mücadele eden Kalınsazlıoğlu, kızının tedavisinin 2021 yılının sonuna kadar başlaması gerektiğine dikkat çekti.

Türkiye’nin pek çok yerinde meydana gelen sel, yangın, deprem gibi büyük afetlerde görev alan itfaiye görevlisi Musa Kalnsazlıoğlu şuan 17 aylık olan kızı Zehra Meva’nın hastalığına ilişkin açıklamalarda bulundu. Kızı Zehra Meva’ya SMA Tip-2 tanısının konulduğunu ifade eden baba Musa Kalınsazlıoğlu kızının 2 yaşından önce Amerika’da gen tedavisi olabilmesi için valilikten alınan izinle bir kampanya başlatıldığına değindi.

2 YAŞINDAN ÖNCE TEDAVİ OLMASI GEREKİYOR

İtfaiye görevlisi Musa Kalınsazlıoğlu, 20 yıllık meslek hayatında birçok kişinin hayatının kurtulmasına vesile olduğunu ifade ederek, şimdi de kendi kızının yaşamını kurtarmak için mücadele verdiğini belirtti. SMA Tip-2 hastası 17 aylık Zehra Meva Kalınsazlıoğlu’nun 2 yaşından önce Amerika’da gen tedavisi olabilmesi için valilikten alınan izinle bir kampanya başlatıldığına değinen Kalınsazlıoğlu, “Kızım Zehra Meva SMS Tip-2 hastalığına karşı mücadele veriyor. Mesleğim gereği kızımı evde annesiyle bırakıp doğal afetlerde görev alıyor olsam da aklım hep kızımda kalıyor. Türkiye’nin her yerinde yaşanan doğal afetlerde kurtarılmayı bekleyen birçok kişi var ve ben onları da kızımdan ayırt etmiyorum.” dedi.

“KIZIM TEDAVİ OLMAZSA HAYATINI KAYBEDECEK”

Kızı Zehra Meva’ya 12 aylıkken SMA Tip-2 teşhisi konulduğunu söyleyen baba Kalınsazlıoğlu kızının yaşadığı sağlık sorunlarına ilişkin şunları anlattı: “Kızım gen tedavisi görmediği takdirde yaşamını yatağa bağlı olarak devam ettirecek veya kızım ne yazık ki hayatını kaybedecek. SMA Tip-2 hastalarında kaslar için gerekli olan proteini üreten gen bulunmuyor. Bunu sağlayan bir ilaç yurt dışında mevcut ancak çok pahalı. Bu ilaç vücutta başlayan erimeyi engelliyor. Zehra şu an sadece oturabiliyor ancak yürüyemiyor, düştüğünde kendi ayağa kalkamıyor, gen tedavisi olmasa yatağa bağlı hayatını devam ettirme ya da hayatını kaybetme ihtimali var.”

2.3 MİLYON DOLARIN YÜZDE 41’İ TOPLANDI

Türk lirası olarak 19 milyona, dolar bazında ise 2,3 milyon dolara ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Kalınsazlıoğlu kampanya detaylarına ilişkin şunları söyledi: “Şuan 2,3 milyon doların yüzde 41’i toplanmış durumda. Zehra Meva’nın bahsettiğim tedaviye cevap verebilmesi için 13 buçuk kiloyu geçmemesi ve 2 yaşının altında olması gerekiyor. Zehra Meva şuan 10 kiloya yaklaşmış durumda. Bundan dolayı sınırlı zamanımızın kaldığını söylemek mümkün. Zehra Meva’nın twitter, facebook ve instagram sayfaları valilik onaylı olarak mevcut. Bu sayfalarda Zehra Meva için nasıl bağış yapılacağına ilişkin bilgiler ve sadece tedavi masrafı için toplanacak olan İBAN numaraları yer alıyor. Yardım yapmak isteyenler İBAN numarasına bağışlarını yapabilirler.”

“MERHEMİ OLAN YARA İÇİN EMPATİ KURULMASINI İSTİYORUM”

“Halkımızın merhemi olan bu hastalık için empati kurmasını istiyorum” ifadelerini kullanan Kalınsazlıoğlu son olarak şunları söyledi: “Hiç kimse kendi evladının gözünün önünde eriyerek melek olmasını istemez. Özellikle Ankara halkının Zehra Meva’nın kampanyasına destek vermesini ve kampanyayı her yerde duyurmalarını istiyoruz. Çünkü Zehra Meva’nın zamanı yok ve en kısa sürede gen tedavisini görmesi gerekiyor.”

TİP 2 SMA NEDİR?

Tip 1’e göre daha hafif seyreden Tip 2 SMA’nın belirtileri çoğunlukla 7 ila 18 ay arasındaki bebeklerde görülür. Tip 2 SMA hiçbir zaman ayakta duramayan, yürüyemeyen ancak emekleyebilen çocuklarda ortaya çıkar, hastalığın ilerleme hızı büyük ölçüde değişebilir. Tip 2 SMA hastalığı çocuğun kollarından çok bacaklarını etkiler. Ayrıca bu tür hastaların ellerinde titreme, skolyoz, güçsüzlük hali, kilo alamama da görülebilir. Solunum yolu enfeksiyonları Tip 2 SMA’da da yaygın şekilde görülür.

Editör: TE Bilisim