Birçok sektörü olumsuz yönde etkileyen koronavirüs salgını hindi satışlarını vurdu. Geçen yıla oranla satışların yarı yarıya düştüğünü belirten hindi satıcıları, hindiye talebin her geçen gün azaldığını belirtti. Alım gücünün düşmesiyle birlikte hindi satışlarında ciddi düşüş yaşandığını kaydeden kasap Mustafa Yılmaz, restoran ve otellerin koronavirüs kısıtlamaları kapsamına alınmasıyla birlikte hindi satışlarının durma noktasına geldiğini söyledi.
Özellikle bu yıl hindi satışlarında büyük bir durgunluk yaşandığını belirten Yılmaz, “Koronavirüs bu işi bile etkiledi. Zaten satışlarımız her geçen yıl azalıyor. Yıla koronavirüs ile başladık. İnsanlar korkuyor ve yasaklar devam ediyor” dedi. Yılmaz, “Eskiden iş yaptığımız gibi iş yapamıyoruz. İşçide, emekçide ve memurda para olursa, esnafında işi oluyor. Eskiyi arıyoruz. Yeni yıla iki gün kaldı fakat herhangi bir hareketlilik yok. Gün geçtikçe bu hareketsizlik daha da artıyor. Eskiden yılbaşına 10 gün kaldığında Ulus Hal’de adım atılmıyordu. Burada ine atsan yere gelmiyordu. Yılbaşına birkaç gün kalmasına rağmen o eski hareketliliği ve yoğunluğu göremiyoruz. Bu da bizi mutsuz ediyor” şeklinde konuştu. 

FİYATLARI 140 İLE 200 TL ARASINDA

Fiyatları kilolarına göre değişen hindilerde geçen seneye oranla büyük bir fiyat artışı olmadığını dile getiren Yılmaz, "Özellikle lüks restoranlar ve otellere satışımız oluyordu. Şu an geçen seneye göre çok az bir talep var restoran ve otellerden. İlerleyen günlerde pek bir şeyin değişeceğini zannetmiyorum. Satışlarımız şu an ciddi derece de düşmüş durumda. Bu sene satış fiyatlarımızda çok büyük bir değişiklik yok. 140 lira ile 200 lira arası bir fiyat var. Bu fiyat hindinin ağırlığına göre değişiyor. Ortalama bir hindi de 3 kilo ile 9 kilo arasında değişiyor" dedi.


“DİŞİ HİNDİ DAHA LEZZETLİ”

Geçen sene yılbaşına birkaç gün kala ellerinde olan birçok hindiyi sattıklarını söyleyen Yılmaz, "Şu an elimizdeki hindilere pek rağbet olmadığını söyleyebilirim. Koronavirüs ve yasaklar satışlarımızı yüzde 60 oranında etkiledi. Vatandaşlara, dişi olan hindinin daha iyi ve daha lezzetli olduğunu söyleyebiliriz. İyi bir hindi seçmek için tüylerine bakmak gerekiyor. Tüyleri parlak olan hindi sağlıklı oluyor. Dişi hindi lezzet açısından daha iyi oluyor” ifadelerini kullandı.

“MİLLETİMİZ HİNDİYİ ALIP PİŞİRMEKLE UĞRAŞMIYOR”

Özellikle sakat at ürünlerini sattıklarını vurgulayan Yılmaz, “Yeni yılla birlikte hindi de satıyoruz. Yılbaşında yenmesi için aldığımız hindileri hepsi elimizde kalacak gibi gözüküyor. Milletin alım gücü olmayınca, doğal olarak hindi satışları da düşüyor. Bir döngü gibi hepsi birbirine bağlı bir durumdur. Memur, işçi ve emekçi zam alacak ya da para alacak ki esnafın yüzü gülsün. Yeni yılda askeri ücretin makul bir oranda artmasını ve vatandaşın yüzünün gülmesini bekliyorduk o da olmadı. Asgari ücretteki artışın bize yansımasını elbette ki istiyoruz. Zam olsa, hareketlilikte olur. Milletimiz hindiyi alıp pişirmekle uğraşmıyor. Hazıra alışmış durumda. Gidip pişirmiş şekilde alıp tüketiyor” diye konuştu. 


“SAĞLIK İÇİN TÜKETİLMELİDİR”

Hindi etinin, besini mevcut enerjiye dönüştürmeyi kolaylaştıran vitaminler ve mineraller açısından son derece zengin olduğunu kaydeden Yılmaz, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Zihni güçlendiren, ayrıca sinir sistemi işlevleri açısından önemli olan niasin (B3 vitamini), bağışıklık sisteminin sağlığı için gerekli olan B6 vitamini içermektedir. Demir mineralinden de oldukça zengindir ve kansızlığa karşı düşük kolesterol oranıyla sağlıklı bir seçenektir. Magnezyum, kalsiyum ve çinko mineralleri bu sağlıklı besin kaynağında bulunmaktadır. Fosfor da yine hindi etinde bol bulunan, kemik ve diş oluşumunda çok önemli ve yararlı bir mineraldir. Kendinizi iyi hissetmenizi sağlıyor. Hindi eti, selenyum da ihtiva etmektedir. Selenyum tiroit bezinin çalışmasını ve bağışıklık sisteminin güçlü olmasını sağlamaktadır. Zengin bir protein kaynağı olan hindi eti, insan sağlığı açısından çok faydalıdır. Aynı zamanda doğal bir aminoasit olan triptofan kaynağıdır. İnsan vücudunun üretemediği bu aminoasit serotonin adı verilen mutluluk hormonunun salınımını uyarmakta ve de uykuya dalmayı kolaylaştırmaktadır. Tüm bunları ben söylemiyorum, doktorlar söylüyor.”

“HİNDİ NASIL HAZIRLANIR”

Derin bir kapta süt, zeytinyağı, salça, ezilmiş sarımsak, tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın. Hindiyi önce limon ile iyice ovun. Hazırladığınız sosu hindinin her tarafına sürüp üzerini streç filmle kaplayın. Buzdolabında 3-4 saat marine edin. Baldo pirinci yıkayın. Üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip 20 dakika bekletin. Tencereye 2 yemek kaşığı tereyağı ile ayçiçeği yağını ekleyip ısıtın. Yemeklik doğradığınız soğanı ilave edip kavurun. Tavla zarı büyüklüğünde doğradığınız ciğeri ve dolmalık fıstığı da ilave edin. Suyunu süzdüğünüz pirinci ekleyip 2 dakika kavurun. 2 su bardağı suyu ilave edip karıştırın. Tuz, karabiber ve yenibaharı da ekleyin. Pilavı suyunu çekinceye kadar pişirin. (Pilavın az pişmesi önemli). Pilavı ocaktan alıp üzerine maydanoz ve dereotu serpin.

Haber: Kadir GÜRHAN

Editör: TE Bilisim