Engelli yurttaşların sorunlarıyla ilgili olarak konuşan Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Nihat Yeşil: “Ülkemizde engelli bireylerimiz  sağlık, eğitim, istihdam, ulaşım ve bilgi edinme gibi hizmetlere erişime konusunda bir dizi problem ile baş etmeye çalışıyor.” dedi. Gündelik yaşamlarında karşılaştıkları zorluklarla ilgili olarak engelli bireylerin Covid-19 pandemi nedeniyle daha da zor durumlar altında hayatlarını idame ettirmeye çalıştıklarını belirten Yeşil, Konuyu TBMM’ye taşıdı. Yeşil: Engelli yurttaşlarımız rutin tedavileri için hastanelere gidemiyor, sağlık hizmetlerinden yeterince yararlanamıyor, cihazlarını yenileyemiyor, engelli heyet raporu alabilmek için günlük hayatın engellerini aşamıyorlar” açıklamasında bulundu.

CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil; TBMM Başkanlığı’na ilettiği yazılı önergesiyle, Türkiye’de engellilerin işgücüne katılma, istihdam ve işsizlik oranlarını Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na sordu.

Yeşil devamla; “Türkiye’de engelli yurttaşlarımızın sayısı tam olarak belirlenemiyor. TÜİK ve ilgili bakanlığın verileri güncel olmaktan uzak. Üstelik hem Sağlık Bakanlığı verilerinden hem de Sosyal Güvenlik Kurumu verileri üzerinden kapsamlı bir çalışma yapılarak sağlıklı bir istatistiki veri ortaya konulabilir. Bunun şu ana kadar neden yapılmadığı da ayrı bir tartışma konusu” yorumunda bulundu.

SOSYAL POLİTİKALAR GELİŞTİRMEK KAMUNUN GÖREVİ

Toplumsal  yaşamda karşılaştıkları ayrımcılık ve sorunlar nedeniyle pek çok alanda ötekileştirilen engelli bireylerin topluma kazandırılması ve istihdam alanlarının arttırılmasını ifade eden Yeşil, “Engelli yurttaşların istihdam edilebilecekleri alanlarda sosyal politikalar geliştirmek kamunun öncelikli görevlerinden biri olduğunu, engelli yurttaşların mevzuatta düzenlenen çalışma kotalarının yeterli olmadığını ve bu kota engelli bireylerin iş hayatına katılmaları için yetersiz olduğunu ifade etti.

YEŞİL’İN VERDİĞİ SORU ÖNERGESİ ŞÖYLE:

Bakanlığın son verilerine göre;

Türkiye’de engelli birey sayısı kaçtır? Engel gruplarına göre dağılımı nelerdir? Türkiye'de kamu ve özel sektörde istihdam edilen engelli birey sayısı kaçtır? Ankara’da engelli birey sayısı kaçtır?

Kamu ve özel sektörde istihdam edilen engelli kadın ve erkek birey sayısı kaçtır? Engelli bireylerin bakanlığınızın sosyal yardımlarından faydalanma oranı nedir? Ankara’da eğitim-öğretim çağında olan engelli öğrenci sayısı kaçtır?   

(Eren GÜVENDİK)

Editör: TE Bilisim