Haber: Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER

 Mamaklı kadınların istihdamına katkı sağlamak ve sosyal anlamda yetkinleşmelerine zemin oluşturmak için yola çıkan Mamak Kadın Kooperatifi (MAKKOP) çalışma ve projelerine hız kesmeden devam ediyor. Daha önce tarıma açılmamış arazilerde lavanta ve sebze meyve tarlaları oluşturularak, kozmetikten gıdaya geniş bir ürün yelpazesi elde edildiğini aktaran Kooperatif Başkanı Neşe Çayır, “Mamak, başkentin lavanta merkezi haline geldi. MAKKOP, kadın istihdamına katkı sağlamanın yanı sıra, her yaştan Mamaklının doğayla iç içe olabileceği eko köylerimizde toprakla buluşmasını sağladı” ifadesini kullandı.

Mamak Belediyesi’nin Mamak Kadın Kooperatifi iş birliğiyle tarım projelerini uyguladığı Gökçeyurt Mahallesi’ndeki Ekoköy ile Üreğil Millet Bahçesi’ndeki tarım alanları kadın istihdamına katkı sağlamasının yanı sıra her yaştan başkentliyi  de doğayla buluşturuyor. Gazetemize özel açıklamalarda bulunan Mamak Kadın Kooperatifi Başkanı Neşe Çayır,Mamak Belediyesi ile birlikte Üreğil Millet Bahçesi’nde 4 dönüm üzerinde Tarım Bakanlığımız tarafından verilen hibe fidelerle sebze ve meyve bahçesi oluşturuldu. Gökçeyurt Mahallesi’nde 30 dönüm üzerinde 400 ağaç, ata tohumundan elde edilen 50 çeşit meyve ve 63 çeşit sebzenin bulunduğu bir Eko-köy yapıldı” açıklamasında bulundu.

MAKKOP Başkanı Neşe Çayır

Mamak’ta kadın iş gücüyle üretilen fakat unutulmaya yüz tutmuş kadim tatların yeniden hatırlanması için çalışmalar yürüttüklerini  belirten MAKKOP Başkanı Neşe Çayır, kooperatifin kuruluş aşamasını  şöyle aktardı: MAKKOP, Mamaklı kadınların istihdamına katkı sağlamak ve sosyal anlamda yetkinleşmelerine zemin oluşturmak için Mamak Belediye Başkanımız Sn. Murat Köse’nin katkı ve destekleri ile 2019 yılında kuruldu. 2019 yılından bu yana Mamak’ta kadın iş gücüyle üretilen ürünler ortaya koyan çalışmalar yürüten Kooperatifimiz, kısa zamanda ürün çeşitliliğini artırdı.  

Kuruluşumuzun odak noktasında ismimizde de belirtildiği gibi kadın emeği, kadın iş gücü var.  Özellikle Mamaklı kadınların, ev kadını olarak nitelendirilen fakat ekmeğinden yoğurduna, salçasına bulguruna kadar çeşitli ürünleri üretip bunları evlerinde kullanan kadınlarımızın, bu ürünlerini bizlerin aracılığıyla tüketici ile buluşturmalarına zemin hazırlamak da gözetildi. Kooperatifimizin 7 üyesi, 5 sigortalı kadın çalışanı var. Özellikle Mamak’a ait yöresel ürünleri yeniden öne çıkarıp tüketiciye ulaşır hale getirmek için çalışmalar yaptık. Doğal gıda ve doğal lavantaürünleri üretip, bunları satarak bir katma değer oluşturmayı hedefledik ve bu doğrultuda da gereken adımları attık. Mamak ilçemizin Kutludüğün Mahallesi’ndeki üretim yerlerimizde sebze meyve kurutma makineleri, lavanta ürünlerimizi hazırlamak için distilasyon ve sabun makinelerimiz bulunuyor. Yeri gelmişken, şunu da hemen belirtelim; biz bu makinelerimizin bir kısmını Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülen Kooperatiflerin Destek Programı (KOOP-DES) ile aldık.Kooperatif olarak bütçe kısıtlılığını bu gibi hibe programlarına başvurarak çözmeye çalışıyoruz.

Kutludüğün’de kooperatifimize ait iki binamız var. Burada bir odun fırını ekmeği kurduk. Kutludüğün Ekşi Mayalı Odun Fırını Ekmeği üretimine başladık. Ayrıca sanayi tipi fırınlarımızda da roll ekmek üretimi yapıyoruz. Gıda ürünlerimizi kendi tarlalarımızdan elde ettiğimiz mahsullerle, zamanında ve geleneksel yöntemler kullanarak imal ediyoruz ve işin ambalaj kısmına da özellikle özen gösteriyoruz. Örneğin salçalarımız cam kavanozda, bulgur ve kurutulmuş sebzeler kumaş torbalarda satışa sunuluyor. Burada özellikle belirtmek isteriz, henüz yeni ama Mamak için önemli bir haberi de verelim. Mamak Kutludüğün Ekşi Mayalı Odun Fırını Ekmeği ve Mamak Ravak Yoğurdu için Mamak bölgesine özel yöresel lezzet olarak Coğrafi İşaret Tescil Belgesi’ni aldık. Böylelikle bölgemizin kadim tatlarını unutturmadan, doğal yöntemlerle üretimine devam etmiş olacağız.

MAKKOP’un özellikle Ankaralılar tarafından ilgiyle karşılanan bir diğer projesi ise Mamak Belediyesi ile birlikte oluşturduğumuz Gökçeyurt Lavanta Bahçemiz. 23 dönümlük bu bahçemizde hasat zamanı yaklaşıyor. Bahçemizi dekore ederek özellikle fotoğraf çekmek isteyenlerin buluşma noktası haline getirdik. Geri dönüşler oldukça memnuniyet verici. Uzaklara gitmeye gerek kalmadan, Başkentimizde kokusu ve renkleriyle bir şölen sunan bahçemize herkesi bekliyoruz. Burada ve ilçenin diğer noktalarında ekili lavantalarımızın hasadından sonra doğal lavanta ürünlerimizde bu lavantaları kullanıyoruz.”

BAŞKENT’İN LAVANTA MERKEZİ: MAMAK

Başkent’in metropol ilçelerinden olan Mamak’ın tarım potansiyelinin ortaya çıkarılması için de projeler ürettiklerini belirten MAKKOP Başkanı Çayır,” Başta da söylediğimiz gibi; Mamak Kadın Kooperatifi Mamak Belediye Başkanı Sn. Murat Köse’nin katkıları ile kuruldu. En başından beri gerek projelendirme, gerekse bu projelerin hayata geçirilmesinde bize destekleri ile güç verdiler. Kooperatifimiz, Başkentin metropol ilçelerinden olan Mamak’ın tarım potansiyelinin ortaya çıkarılması için de projeler üretti.  Daha önce tarıma açılmamış arazilerde lavanta ve sebze- meyve tarlaları oluşturularak, kozmetikten gıdaya geniş bir ürün yelpazesi elde edildi. Mamak, başkentin lavanta merkezi haline geldi.  Kooperatifimizin çalışmaları kapsamında, Mamak Belediyesi ile birlikte Üreğil Millet Bahçesi’nde 4 dönüm üzerinde Tarım Bakanlığımız tarafından verilen hibe fidelerle sebze ve meyve bahçesi oluşturuldu. Gökçeyurt Mahallesi’nde 30 dönüm üzerinde 400 ağaç, ata tohumundan elde edilen 50 çeşit meyve ve 63 çeşit sebzenin bulunduğu bir Eko-köy yapıldı. Yine Gökçeyurt’ta, Ankara’da alanında ilk olan ve Başkentlilerin ilgi odağı haline gelen, 23 dönüm üzerinde 20 bin lavantanın dikili olduğu bir Lavanta Bahçesi projesi hayata geçirildi. Bu projelerle MAKKOP, kadın istihdamına katkı sağlamanın yanı sıra, her yaştan Mamaklının eko-köylerimiz ve bahçelerimizde doğayla iç içe olabilecekleri alanlar oluşturulmasını sağladı. Yine Mamak Belediyemiz ile birlikte ilçede arı üreticiliğinin ve veriminin artırılması amacıyla kadınlara yönelik arıcılık kursu düzenliyoruz. Bu kurslarla hem kadın istihdamına destek hem de bilinçli arıcıların yetiştirilmesi hedefleniyor. Bir ay süren kurs iki kez mezun verirken, mezun olan toplam 47 kadın sertifikalı birer arıcı oluyor. Kursa katılan kadınların üreteceği ‘Mamak balı’nı biz de satış yerlerimizde tüketici ile buluşturacağız’’ ifadelerini kullandı.

“KADINLARA KATKIM OLSUN DİYEN HERKESİ BEKLİYORUZ”

Pandemi döneminin kooperatif olarak çalışma ve projelerine olan yansımalarını değerlendiren Çayır,” Aslında pandemi dönemi kooperatifimiz için verimli geçti diyebiliriz. Çünkü genel hijyen kurallarına dikkat ederek, üretim yerlerimizde çalışmaya devam ettik. Ürün çeşitliliğimizi artırmak için çalışmalar yaptık. Yine bu dönemde bir projeyi daha hayata geçirerek Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Habitat Derneği ve Visa Türkiye ortaklığında yürütülen Paramı Yönetebiliyorum Projesi’ne katılmaya hak kazandık ve  e- ticaret sitemizin hazırlıkları için eğitim almaya başladık.   1 yıl sürecek bu proje ile www.e-makkop.com adresli e-ticaret sitemizi yayına hazırlıyor olmanın heyecanını da sizlerle paylaşmak isteriz. Bu süreçte hazırladığımız ürünler şu an MAKKOP Doğal Ürünler Satış Yeri’nde satışa sunuluyor. Ürünlerimize ulaşmak isteyenler olursa satış yerimize ulaşmak oldukça kolay. Talatpaşa Bulvarı’ndaki Musiki Muallim Mektebi Binası’nın hemen yanında küçük bir satış yerimiz var. Kadınlara katkım olsun diyen herkesi bekliyoruz’’ açıklamasında bulundu.

Son olarak  gazetemiz okurlarına mesajını ileten Mamak Kadın Kooperatifi  Başkanı Neşe Çayır, sözlerini şöyle noktaladı:

MAKKOP olarak tüm üyelerimiz, paydaşlarımız ve destekçilerimizle birlikte inandığımız bir şey var: O da “kadın gücü”. Kadınların bin yıllardır verdikleri emek, yaşamlarını sürdürmek için harcadıkları çabanın bir karşılığı mutlaka olmalı. Doğru projeler, doğru ürünler ve elbette azimle kadınların üstesinden gelemeyeceği bir iş yok. Unutmadan vurgulamak isteriz; kadınların birlikte başarmalarının önünde de bir engel olmamalı. Bu anlamda şunu da unutmadan söylemek isteriz: MAKKOP olarak Başkentteki kadın kooperatiflerimizin bir araya gelerek, daha güçlü olmalarını sağlamak adına, geçtiğimiz kasım ayında Kutludüğü’nde geniş katılımlı bir Kadın Kooperatifleri Birliği Çalıştayı düzenlenmesine zemin hazırladık ve Mamak Belediyemiz ile birlikte Çalıştaya ev sahipliği yaptık. Bu Çalıştay sonucunda da önemli çıkarımlar elde edildi ve bunların kazanıma dönüşmesi için gerekli çalışmaların yapılmasına karar verildi. Bize bu imkanı sunduğunuz için çok teşekkür ediyoruz. Bizi yakından takip etmek isteyen okurlarınız için sosyal medya hesaplarımızı da paylaşmak isterim.. @mamak_kadin_kooperatifi instagram hesabımız. Ayrıca www.makkop.com adresinden ürünlerimizi daha yakından inceleyebilirler. MAKKOP olarak tüm okuyucularınıza sağlıklı ve huzurlu günler diliyoruz.

Editör: TE Bilisim