Vaka sayılarındaki önlenemez yükseliş yeni tedbirlerin alınmasını zorunlu kılacak gibi duruyor. Haftalık 100 bin vaka açıklamaları endişe yaratıyor diyeceğiz ama insanların bu durumu çok da umursamadığı görülüyor. Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs, son verilere göre 2 milyon 797 bin 435 insanın hayatını kaybetmesine neden oldu. Dünya savaşı çıksa anca bu kadar olurdu diyeceğiz ama zaten insanlık büyük bir savaş ve yaşam mücadelesi içinde. Türkiye’de de vaka sayılarının yükselmesi ile birlikte ölüm sayılarında da ciddi bir artış gözlendi. Günlük 150’yi geçen vefat sayısı durumun ciddiyetini bizlere yeniden hatırlattı. Durum kontrol altına alınmazsa hem vaka sayılarında hem de vefat edenlerin sayısında yükseliş olacak gibi…
Son gelişmeler ile birlikte Bilim Kurulu üyeleri yeni tedbirlerin alınacağını belirtiyor. Özellikle yüksek riskli illerde yeniden restoran ve kafelerin kapatılması söz konusu. Dışarı ile teması minimum seviyeye indirmek için birçok önlemin alınması gerekiyor. Özellikle Ramazan Bayramı için özel bir çalışma yapılması planlanıyor. Yeniden şehir dışı yasakları bile gelebilir. Çünkü şehir dışı yasaklarının uygulandığı dönemde bile günlük bu kadar vaka görülmüyordu. Aşılama tüm hızıyla devam etse de aşı olmasına rağmen Covid-19’a yakalanan birçok insan var. Aşı olmanın rahatlığı ile birçok kişi önlemleri azaltıyor. Fakat maalesef ki aşılamanın yüzde 100 koruma sağlamadığı zaten açıklandı. Aşının olumlu yönlerinden biri hastaneye yatış oranını yüksek oranda azaltacağı yönünde.
Aşılama konusunda süreci başından beri doğru şekilde yöneten İsrail’de normale dönüş başladı. Kısa sürede yüksek aşılama oranına ulaşan ülke, pandeminin ilk günlerinden itibaren oldukça prensipli davrandı. Tabi burada vatandaşın kurallara uymaya gösterdiği özen de etkili oldu. İnsanlar protesto gösterilerinde bile mesafelerini korumaya dikkat etti. Bilinçli bireyler yetiştirmek bu nedenle çok önemli. Hayatın her alanında bilgi toplumu olmanın büyük getirisi var. Umarız ülkemizde de bu süreç artık az zararla atlatılır duruma gelir ve eski düzenimize kısa sürede kavuşuruz.

Editör: TE Bilisim