Covid-19 ile mücadele etmeye devam ediyoruz. Neredeyse 1 yıl olacak fakat durum her geçen gün daha kötüye gidiyor. Zamanında almamız gereken önlemleri belli bir süre uyguladık fakat yeterli olmadı. Geç kaldık maalesef ki. Bu hastalığı en başından tamamen bitene kadar ciddiye almalıydık. Ama yapmadık. Belli bir süre hepimizin en büyük sorunu oldu daha sonra yavaş yavaş önlemleri de bıraktık hastalığı önemsemeyi de… Ki birçok örnek bu hastalığa yakalanmamız gerektiğini bağıra bağıra bize anlatmaya çalışıyor. Önlemleri bıraktığınız an hastalığa yakalanma riskiniz hızla artıyor. İlk vakalar açıklanırken herkes daha tedbirliydi. Bugün 30 bin vaka açıklanıyor ama hala umursamayan büyük bir kesim var. Bir şeyler için önlem almak elimizdeyken nasıl bu kadar duyarsız olabiliyoruz. Hadi sana bir şey olmadı ama peki ya hayatını kaybedenler?
Yeni yasakların gelmesi kaçınılmazdı ve sonunda geldi. Nisan ayında başlayan yasaklara geri döndük. Büyük ihtimal bu uzun bir süre devam edecek. Devam etmesi de gerekiyor. Yoksa gidişat hiç iyi görünmüyor. Bunun bir oyun olduğunu düşünmekten vazgeçip Pandemi gerçeği ile artık yüzleşmemiz gerekiyor. Geç kalmış olsak da bu işi döndürebilir, eski günlerimize hızla kavuşabiliriz. Sokağa çıkma yasakları ve mekanların kapatılması, insanların birbirinden uzaklaşması gerektiğini hatırlatıyor. Yasaklar kalktığı anda mekanlar hınca hınç dolmaya başladı. Evlerinde uzun süre kalan insanlar bunu bir fırsat olarak gördü ve belki de hiç dışarı çıkmadığı kadar çıktı. Bu da maalesef ki hepimizi tekrar evlere kapanmaya zorladı. Belli bir süre bunun yapılması şart. Hastalık genç yaşlı fark etmeksizin herkesi bir şekilde oldukça olumsuz etkiliyor. Bu süreci hızlı bir şekilde atlatmak bizim elimizde. Yasaklar tam anlamıyla uyarak bugünleri geride bırakabiliriz. Bir süre daha sabrederek insanların hastalanmasının önüne geçebiliriz.
Aşı çalışmaları nihayet sonuç vermeye başladı. Umarız tüm insanlık için bir kurtuluş yolu olur ve bu dönemi geride bırakarak hayatımıza devam edebiliriz. 2021 yılı yaklaşırken herkesin dileği bu yılı geride bırakmak… 2021’de aynı şeyleri yaşamamak için şimdiden alınan önlemleri harfi harfine uygulamalıyız.

Editör: TE Bilisim