Koronavirüs ile mücadele de kademeli normalleşme başlayalı yaklaşık 2 hafta oldu. Yeme içme mekanları açıldı, hafta sonu yasakları gevşetildi veya kaldırıldı. Normalleşmenin başlamasının ardından kısa bir süre sonra vakalarda ciddi bir artış yaşandı. Sayılar yine 10 bin kişinin üzerine çıktı. Hatta bazı uzmanlar çok yakın bir zamanda yeniden 20 binlerin üzerini göreceğimizi söylüyor. Yükselişin bir süre daha devam etmesinin ardından ise mayıs ayından itibaren düşüşün başlanması bekleniyor. Havaların ısınması ile birlikte açık havada daha fazla vakit geçirilmesi bulaşın azalması konusunda oldukça etkili olduğu belirtiliyor. İngiltere ve Almanya’da sokakta maske zorunluluğu yok. Çünkü açık havada bulaş riski oldukça düşük. Şu anda virüsün bu kadar hızlı yayılmasının nedeni yeni varyantın başlaması.
Hatta son açıklanan vakaların büyük bir kısmı yeni varyantın eseri. İllerin risk derecelerine göre gruplandırılması ve normalleşme adımlarının atılması vakaları azaltmasa da ekonomik sıkıntı yaşayan esnaf ve mekan sahiplerine bir nefes oldu. Koronavirüs hem cana hem mala kast etti desek yerinde olur herhalde. Ekonomik sıkıntılar yaşayan sektörler göz önünde bulundurularak yasakların bir daha aynı şekilde gelmeyeceği söyleniyor. Tabi bu işler iyi giderse olabilecek bir şey… Daha kötü bir senaryo için her şeye hazırlık yapılıyor. Uzmanların büyük bir kısamı normalleşme adımlarının ardından vakalarda büyük bir yükseliş beklendiklerini belirtiyor.
Salgın hastalıklarda bir süre sonra vaka sayısından ziyade ölen kişi sayısı ve ağır geçiren hasta sayısı daha önemli bir konu haline geliyor. Son dönemde yaşanan vaka artışlarının yoğun bakım ve entübe oranına yansımadığı da belirtiliyor. Virüsü kapan kişi sayısı fazla ama bu ağır bir soruna yol açmıyor kısacası. Özellikle büyük şehirlerde durumun yeniden yüksek risk taşıması için birçok kritere bakılıyor. Vaka sayısı, virüsün yayılma oranı, test sayısı, vakaların yoğun bakım veya entübeye dönüşme olasılığı gibi… Yaşanan bu ani artışın ardından ise sayılarda düşüş de bekleniyor. Geçen yıl olduğu gibi bu yaz da daha rahat geçeceğe benziyor. Koca bir yıl bu şekilde geçti gitti işte. Bir sürü insan hayatını kaybetti, bir sürü sağlık çalışanı gitti. Ölümle, hastalıkla dolu bir yıl… Umarız bu yıl artık bir şeyler değişir, umarız artık bu koronavirüs konusu ortadan kalkar.

Editör: TE Bilisim