27.Dönem milletvekilleri yeni yasama yılı için 1 Ekim 2019 Salı günü saat 15’te özel oturum için toplanıyor. İki buçuk ay aradan sonra tempolu bir çalışma dönemi başlıyor. Yeni sistemde meclisin yapısını fiili olarak ortaya çıkarmak lazım. Cumhurbaşkanlığı, milletvekilliği, belediye seçimleri tamamlandı. Hükümet bir yılını doldurdu. Sistem ile ilgili lehte ve aleyhte tartışmalar yaşandı. Bürokrasi ve toplumun adaptasyon süreci başladı. 3 Kasım 1839 Tanzimat fermanı ile başlayan demokratikleşme süreci 180 yıllık geçmişinde önemli bir birikim sağladı. Bu geçmişe itafen Sultan Abdülmecid ile ilgili TBMM tarafından resim sergisi düzenlendi. Muharrem İNCE son halife Abdülmecid efendi ile karıştırıp itiraz etti ama, kendisi gaf yaptığı için garip kaldı. Özellikle Sultan II.Abdülhamid tahtan indirildikten sonra 1909 ve 1922 arası çok sıkıntılı geçti. Savaş, işgal, milli direniş ve nihayetinde Kurtuluş. Çok çetrefilli, karışık ve bedbaht günler. Halide Edip Adıvar ‘ ın ATEŞTEN GÜNLER eserinde olduğu gibi zor günlerdi. Aslında tam bir fetret dönemi. 1923 yılında Lozan antlaşmasının yapılması ve 29 Ekim Cumhuriyet ilanı yeni bir yol çizmemizi sağladı. Yanmış yıkılmış savaş meydanlarından artık köylerimize ve şehirlerimize dönebildik. Bayındırlık ve iktisadi bağımsızlık çalışmalarına başlayabildik.
  1. Sanayi devrimin gerisinde ve çoğu kadın, yaşlı ve çocuk 13.5 milyon nüfus ile yeniden ayağa kalkmaya çalışan bir devlet. Bir taraftan demokratikleşme çabalarını sarf etmeye çalışıyor.
21 Temmuz 1946 tarihli seçimle çok partili hayata geçmek mümkün oldu. 1950 yılında ilk defa iktidar değişti. 2.Dünya savaşı sona ermiş ve iki kutuplu bir dünya düzeni kurulmuştu. Ülke liberal politikalarla karşı karşıyaydı. 27 Mayıs 1960 ihtilâli demokrasiye çok ağır darbe vurdu. Başbakan ve iki bakan asıldı. Senato ve meclis olarak ikili sistem oluşturuldu. Anayasa mahkemesi kuruldu. Anayasa değiştirildi. Yeni bir anlayış ile karşı karşıya kaldık. 12 Mart 1971 tarihinde asker bu kez muhtıra verdi. Nihat ERİM başkanlığında iki defa teknokratlar hükümeti kuruldu. Ardından koalisyonlar dönemini yaşadık. Anarşi ve kaos ülkeye hakim oldu. Kıbrıs Barış Harekatı ve silah ambargosu yaşadığımız önemli tecrübeler oldu. 12 Eylül 1980 darbesi emir komuta zinciri içinde ülkeyi tam bir mertebeye sıkıştırdı. Başta sendikal haklar kaybedildi. 24 Ocak ekonomi kararları çok acı uygulandı. Orta direk adeta bel veriyordu.  Kapitalizm tüm acımasızlığı ile üzerimize çöktü. 1991 seçimlerinden itibaren yeniden koalisyonlar dönemi ile terör örgütü arasında düşük konvansiyonu savaş başladı. Dönemin Genelkurmay başkanı Doğan GÜREŞ ile ifadesini bulan süreç. 2001 ekonomik krizi sakin ve mütedeyyin Siteler esnafını bile başbakanlığa yürütüyordu. 1999 depremi ülkenin belini bükmüştü. Deprem yardım paraları ile maaşlar ödendi. 2002 seçimleri sonucunda bugünde dahil AKPARTİ iktidarı mevcut. En son 31 Mart yerel seçimlerinde İstanbul, Ankara başta büyükşehir belediyeleri kaybedildi. Yeni başkanlık sistemi ile % 50 + 1 ile iktidar değişebileceği için alternatif şansı doğdu. Aslında karizmatik liderlik sona eriyor. Yeni bir anlayış başlıyor. Şu an yeniden yapılanma dönemi yaşıyoruz. Halk 2023 senesine kadar seçim istemiyor. Ayrımcı söylemden uzak duruyor.  Daha iyi koşullarda yaşamak istiyor. Çok şükür hep birlikte 15 Temmuz darbe girişimini engelledik. Yeniden normal hayata döndük. El birliği içinde daha iyisini yapacağız. Geçen yaşama yılında askerlik sistemi bir sisteme oturtuldu. Artık askere alma kanunu tam olarak uygulanacak. Bu yasama yılıda yargı reformu ile başlayacak. Tüm partiler ve başta Türkiye Barolar Birliği çalışıyor. Ciddi fikir tartışmaları yapılıyor. Toplumda her katmanda adalet isteniyor. Hukuk eğitimi ve mesleki kalite ön planda. Bu işin üstesinden geleceğiz inşallah. Mali reform çok gerekli. Sürekli vergi affı yerine bir sistem geliştirilmeli. Finans ve gelir düzenlemeleri yapılmalı. İktisadi hayat, piyasalar ve işletmeler bir düzene kavuşmalı. NOT TBMM ciddi anlamda iletişim ofisi oluşturmalı ve bireysel çözüm yerine yasal olarak toplumsal çözüm üretmeli. İlgili herkesi bilgilendirecek eğitim, yayın ve sosyal medya çalışmaları yapmalı.  
Editör: TE Bilisim