Bir şehrin otogarı yoğunluğun en fazla olduğu bölgelerden. Gün içerisinde birçok kişi otogarları kullanabiliyor. Kullanım oranı bayram, resmî tatil gibi vakitlerde daha da çok artıyor. Çok yolculuk yapmış birisi olarak şunu diyebilirim ki büyükşehirler hariç özellikle ilçelerin otogarına otogar bile denmez. Bakımsız, insan oturacak yer bile bulamıyor. Halbuki bir şehre ya da ilçeye otobüs gibi toplu taşıma araçları ile gidenlerin ilk göreceği yer ise otogar oluyor. 

Ankara Büyükşehir Belediyesi de AŞTİ bu ara değişikliklere gidiyordu ve çalışmalar tamamlanmış. AŞTİ’nin modern ve konforlu bir görünüme kavuşması için başlatılan yenilenme çalışmaları sonucunda kirli bir görünüme sahip olan mevcut büfeler modern ve konforlu yerlerine taşınırken AŞTİ; toplantı alanı, ofis, kütüphane, sergi alanı ve çocuk oyun alanlarıyla yepyeni bir görünüme kavuşmuş.

Türkiye’nin en büyük otobüs terminallerinden biri olan AŞTİ’de yıllar sonra başlatılan yenileme çalışmalarının ilk etabında; ekonomik ömrünü tamamlayan ısıtma, yangın merdivenleri, oturma grupları, tavan aydınlatma ve havalandırma sistemleri tek tek yenilenmiş.

Terminal içerisinde yapıldığı günden bugüne kadar hiç bakım görmeyen, deforme olmuş yanıcı malzemeden imal edilmiş duvar kaplama panelleri de kaldırılarak, yanmaz nitelikte çimento ve alçı esaslı cephe kaplama malzemeleri ile tüm iç cephe duvar kaplamaları değiştirilmiş.

İkinci etap çalışmaları kapsamında ise AŞTİ’nin giden yolcu katındaki mevcut büfeler kaldırılarak yerlerine 26 adet büfe yapılmış ve yan kanatlarda boşaltılan gişe yerlerine 10 dükkân tahsis edilmiş. Yenileme çalışmalarının ardından daha modern ve konforlu bir hâle getirilen büfeler, esnafla buluşturulmuş.

Otobüs yazıhaneleri de vatandaşların ulaşımı ve yoğunluk bölgelerine göre yeniden düzenlenmiş. Toplam 8 milyon 920 bin TL maliyetle yenilenen otobüs yazıhaneleri ve büfeler daha işlevsel bir hâle getirilmiş olmuş.

Bence en güzel kısmı da burası. AŞTİ’ye; seyahat temalı bir kütüphane, üniversite öğrencilerinin kullanabileceği bir de ders çalışma salonu, günlük kiralık ofis, toplantı salonları, sergi ve gösteri salonu ile çocuk oyun alanları yapılmış.

Yazımın başında söylediğim şeyler bir bir AŞTİ’ye yapılmış. Açıkçası ben de son halini görmek için sabırsızlanıyorum. Çünkü Türkiye’nin Başkentine yaraşı bir otogara sahip olmak beni mutlu eder. Düşünün ki bir otogarda okuma salonu yapılıyor. Ülkece en büyük eksikliğimiz buyken kitap okumak isteyenleri de motive edecektir diye düşünüyorum ve yapılan çalışmaları anlamlı buluyorum.  

Bir diğer önemli konu da güneş panellerinin AŞTİ’nin çatısına kurulma planı. Enerji özellikle son süreçte tüm dünyanın derdi haline geldi. Elektrik, doğalgaz… Hepsi de sağlanmakta sıkıntı çekilen enerjiler. Halbuki tam da tepemizde hem çevreci hem de tasarruf etmemizi sağlayacak bir ışık var, güneş… Ankara Büyükşehir Belediyesi, dünyanın dört bir tarafından seyahat eden vatandaşları ağırlayan AŞTİ’nin 20 bin metrekarelik çatı alanının 14 bin 500 metrekarelik kısmına ise güneş enerji sistemi (GES) kurulması için çalışmalar yürüttüğünü kamuoyu ile paylaşmış. GES projesi ile terminalin tükettiği enerjinin yüzde 40’ını güneş enerjisinden karşılayarak tasarruf etmesi sağlanacak. Çatının yenileme çalışmalarında ise yüzde 85 seviyesine gelindi.