Korona virüs özelikle ekonomiyi derinden etkilemeye devam ediyorken otomobil piyasasında da dengeleri değiştirdi. İkinci el araçlarda yaşanan fiyat artışı yılsonuna doğru düşüşe geçmişken fiyatlar tüketicilerin yüzünü güldürmüştü. Fakat yılsonunda fiyatların düşüşü ile araç piyasasında yaşanan hareketlilik yerini sessizliğe bıraktı. Oto galericiler ise satışların yüzde 30 ila 40 arasında düştüğünü ifade ediyor.

Araç piyasasında yaşanan hareketliliği, ikinci el araç satışıyla ilgilenen Murat Polat ile konuştuk. Yıl sonunda araç fiyatlarının düştüğünü ifade eden Polat, yazın bu fiyatları görmenin imkansız olduğunu ifade etti. Korona virüsün birçok piyasayı alt üst ettiğini ifade eden Murat Polat araç piyasasının da payına düşeni aldığını belirtti. Pandemiden dolayı tüm dünyada araç üretiminin azalması ve ihracatın yavaşlamasının ikinci el araçların fiyatların artmasına neden olduğuna dikkat çeken Polat fiyat artışı ile satışların da azaldığını belirtti.

“ARAÇ PİYASASINDA DURGUNLUK BAŞLADI”

Pandeminin artması ile insanların işyerine giderken toplu taşıma araçlarını kullanmak istemediklerini dile getiren Polat, "Pandemi ile ehliyet almak isteyen kişi sayısında artış olduğunu sık sık duyuyoruz, haberlerden okuyoruz. İnsanlar işe giderken toplu taşıma araç kullanmak istemiyorlar, hastalığın bulaşmasından korkuyorlar. Araç almak için maddi imkana sahip olan kişiler de özel araç piyasasına yöneldiler. Fakat sıfır araç üretiminde sıkıntılar yaşadığından ikinci el araçların taliplisi çok olmaya başladı. İkinci el araç satıcıları da piyasa hareketlenince fiyatlarını yükseltti. Bu da ikinci el araç almak isteyen tüketicileri üzdü. Çünkü şuan önceden 40 bin olan bir araç 70, 80 binden satışa sunuluyor."

Kredilerin düşmesi ile araç satışlarının arttığına vurgu yapan Polat, "Şuan krediler de yüksek. Araç almak isteyip de nakiti yetmeyen kişiler kredi seçeneğini kullanıyorlar. Fakat kredilerin faiz oranları da yükselişe geçtiğinden alıcılar kredi çekmeye de çekiyorlar. Tüm bunların hepsi bir araya gelince piyasada şuan durgunluk hakim. Galericilerin işlerinin yüzde 30 ila 40 arasında düştüğünü söylemek mümkün" dedi.

Murat Polat

“KISITLAMALAR DA SATIŞLARI ETKİLEDİ”

Her sene yılsonunda araç fiyatlarında bir düşüşün yaşandığını ifade eden Polat, markaların ellerinde kalan araçları yılsonunda satmak için fiyatlarını düşürdüklerini ifade etti. Araç almak için bundan dolayı en uygun zamanın Kasım ile Ocak ayı arasındaki dönem olduğuna dikkat çeken Polat, "Bu dönem araç almak için en uygun zaman. Piyasadaki araç stokunu bitirip yeni serileri piyasaya sürmek için araç fiyatları bir hayli düşer. 2020 yılının sonunda da aynısı oldu. Fakat şuan o hareketlilik de fiyatlar tekrar yükselişe geçince son buldu." dedi.

Önümüzde Ramazan Bayramının olduğunu sonrasında da yaz mevsiminin geldiğini ifade eden Polat, insanlarda araç alma isteğinin artacağını belirtti.

Talep arttıkça fiyatlarda da artış yaşandığını kaydeden Polat, araç almak isteyenlerin daha çok yılsonunu beklemeleri gerektiğini söyledi.

Hafta sonları sokağa çıkma kısıtlamasının olmasından dolayı da araç satışlarında düşüşün olduğuna değinen Polat, “İnsanlar genelde hafta sonları araç bakmaya çıkarlar. Fakat bir süredir sokağa çıkma kısıtlamasının olması araç satışlarını da etkiledi. Çünkü insanlar hafta içi işten dolayı araç bakmaya fırsat bulamıyorlar. Bulsalar dahi hafta içi de saat 21.00’den sonra sokağa çıkma kısıtlaması olduğundan bu da satışları etkiliyor. Aşı çalışmaları da büyük bir hızla devam ediyor. Kısıtlamaların biraz gevşetilmesi ile araç satışlarının aratacağına inanıyorum” dedi.

“TÜM AYLARIN EN DÜŞÜK SATIŞI ARALIK 2020'DE YAŞANDI”

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) ise araç piyasasında yaşanan hareketliliğe ilişkin şu açıklamalarda bulundu:  “2020 yılında ekim ayına kadar ikinci el araba satışları son beş yılın en yüksek seviyesinde. Aralık 2020'de bir önceki yılın aynı ayına göre devri yapılan araç sayısı yarı yarıya düşmüş durumda. 2016 yılından bu yana en düşük araç satışı 2020 Aralık ayında yaşandı. Gerek pandemi sebebiyle insanların bireysel araç kullanımına yönelmesi, gerekse sıfır araç pazarında yaşanan durgunluk sebebiyle 2020 yılı boyunca ikinci el araca talep arttı. Böylelikle 5 yıl boyunca sektör büyümeye devam etmiş oldu. Ancak ekim ayından itibaren ikinci el araç pazarında da büyük bir durgunluk yaşanıyor. Aralık ayında yüzde 64,2'si otomobil olmak üzere toplamda 544 bin 583 adet araç el değiştirdi. Bir önceki yılın aynı ayında bu rakam 1 milyon 22 bin 892 olarak gerçekleşmişti hatta 2016 yılından itibaren tüm ayların en düşük satışı Aralık 2020'de yaşandı." 

"Gerek pandemi sebebiyle insanların bireysel araç kullanımına yönelmesi, gerekse sıfır araç pazarında yaşanan durgunluk sebebiyle 2020 yılı boyunca ikinci el araca talep arttı. Böylelikle 5 yıl boyunca sektör büyümeye devam etmiş oldu. Ancak ekim ayından itibaren ikinci el araç pazarında da büyük bir durgunluk yaşanıyor. Aralık ayında yüzde 64,2'si otomobil olmak üzere toplamda 544 bin 583 adet araç el değiştirdi. Bir önceki yılın aynı ayında bu rakam 1 milyon 22 bin 892 olarak gerçekleşmişti hatta 2016 yılından itibaren tüm ayların en düşük satışı Aralık 2020'de yaşandı."

"Aralık ayında satışlarda yaşanan bu ciddi düşüş potansiyel alıcıların da beklemede olduğunun bir göstergesi. Şubat ayı itibarıyla bekleyen alıcılar da harekete geçecek, talebin artması araç fiyatlarına da yansıyacaktır. Pandeminin nasıl seyredeceğini öngöremediğimiz için tüm dünyada sıfır araç üretimi ve tedarikinde yaşanabilecek sıkıntılar da ikinci el araç fiyatlarına yansıyacaktır."

(Türkan ÇATAL YILDIZ)

Editör: TE Bilisim