Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstriyel Tasarım bölümü öğrencileri sokak hayvanlarının barınması için kulübeler geliştirdi. Üniversite öğrencileri Gülçehre Özdemir, Zeynep Özbıyık, Doğa Erdağ, Buğra Koacabay, Çağla Alageyik, Tuğçe Delice, Alper Gümüş ve Başak Moğulkoç tarafından tasarlanan ve üretilen kulübeler Keçiören’de yer alan İnci Anne Barınağı’na yerleştirildi. Öğrenciler projelerini gazetemize anlattı.

Yaşamak istediğin gibi yaşat’ sloganı ile yola çıkan öğrenciler hocalarından aldıkları kritikler doğrultusunda sokak hayvanlarının ihtiyaçlarını karşılayabilecek kulübeler ve beslenme alanları tasarladı. Bu proje kapsamında birçok şehirde sokak hayvanı yuva buldu. 22 ilde toplam 175 köpek kulübesi ve 23 beslenme ünitesi üretildi.

MEVSİM KOŞULLARINA GÖRE KULÜBELER TASARLANDI

Gazetemize tasarımlarını anlatan öğrenciler şunları söyledi:

Gülçehre Özdemir tasarımını, “Kulübemi büyük ırk köpekler için yaş-kış kullanımına uygun, suya dayanıklı ve ısı yalıtımlı olarak üretmeyi amaçladım. Ürünümde arkadan açılan kapak sayesinde hayvanlar için veranda oluşturdum. Bu projede destek olan GYG Yatırım’ın kurucusu Gökmen Yüzbaşıoğu’na teşekkür ederim.” sözleri ile anlattı.

Zeynep Özbıyık projesini şu sözler ile anlattı: “Kulübelerimde az alanda çok hayvanın barınabileceği ve beslenebileceği bir tasarım yapmayı amaçladım. Bu amaç doğrultusunda kolay konumlandırılabilir 2’li modüler halinde 3 kulübe tasarladım.”

Buğra Kocabay, “Kulübelerimi büyük ırk köpeklerin vücut ölçüleri, temizlik kolaylığı, mevsim değişiklikleri ve rahatsızlanan hayvanın rahatça kulübe içerisinden alınabilmesi gibi durumları göz önünde bulundurularak tasarladım. En önemlisi kulübemin uzun vadeli ve kullanışlı olması amaçladım” dedi.

Tuğçe Delice tasarımını şöyle anlattı, “Kullanılmayan parçaları dönüştürerek hem uzun ömürlü hem de düşük maliyetli kulübeler elde ettim. Tasarımımda amaç soğuk hava şartlarından, köpeğin minimum düzeyde etkilenmesini sağlamak oldu.”

Alper Gümüş tasarımını, “Yaz aylarında güneşten, kış aylarında ise rüzgardan koruyacak kulübeler tasarladım. Temizlik kolaylığı ve hastalanan hayvanın alınabilmesi için çatısı açılabilen bu kulübelerimi çevremdeki sokak hayvanları için Ankara/Eryaman’a konumlandırdım” bu cümleler ile anlattı.

Başak Moğulkoç tasarımından şöyle bahsetti, “Tasarladığım kulübeler kış aylarında hayvanların sığınabileceği ve sıcak yaz aylarında da verandasında dinlenebileceği şekilde. Uzun ömürlü kullanım hem hijyenik hem dayanıklı malzeme seçimi ve meyilli tavanı sayesinde kulübe içinde hayvanın vücut ısısını maksimum düzeyde koruyabilmesi kriterlerini göz önünde bulundurdum.”

Çağla Alageyik, “Kulübelerimin amacı sokak köpeklerinin soğuktan korunabilecekleri, barınabilecekleri geniş ve kullanışlı bir ortam sağlamaktı. Bu projede 7 kulübe yaparak final projemi hem de onlara olan vicdani yükümlülüğümü elimden geldiğince yerine getirmenin mutluluğunu İnci anne barınağındaki yaralı ve bakıma muhtaç köpeklerle etkileşimini görünce daha fazla hissettim.” bu sözler ile anlattı.

“HAYVANLARIN BESLENMEYE DAİR DE BİRÇOK SORUNU VAR”

Tasarımlarını anlatmaya devam eden üniversite öğrencilerinden Doğa Erdağ tasarımı için şunları söyledi: “Tasarımımda hayvanların iklim koşullarından en az şekilde etkilenmesi sağlayarak barınma ve beslenme ihtiyacını karşılamayı, aynı zamanda çatının yarattığı alan ile gölgelik alan sağlamayı amaçladım. Bunun için tasarımımda eğimli çatı kullandım ve bu çatının beslenme ünitesini de koruması hedefledi."

Bektaş Oğuzhan Kulfel ise ‘’Projemi farklı kullanım senaryolarında bulabilecek şekilde tasarladım. Ürünüm demonte olarak tasarladım. Kendimiz montajını yaptığımız mobilyalar gibi istenilen yerde montajı çok kısa bir sürede sağlanabiliyor. Yağmur kar gibi hava olaylarından etkilenmemesi için tüm yüzeylerde su yalıtım levhası kullanıldı. Temizlik ve sıcak havalarda kullanılması amacıyla ön kapağı açılıp kapanabiliyor.’’ sözleriyle tasarımını anlattı.   

Dilan Balcı tasarımından bahsederken ‘’Projemde dikkat ettiğim temel nokta atık malzemelerden üretilebiliyor olmasıydı. Tüm parçalarımda atık malzemeleri değerlendirdim. Tabanda atık palet, yüzeylerimde kapak olarak kullanılan huş-marin kontrplaklar kullandım. Tasarımımda köpeklere gölgelik alan yarattım ve aynı zamanda dış etkenlerden korumak adına o alanda köpeklerin beslenmesini öngördüm.’’ sözlerini söyledi.

Berat Kerim Gürler ‘’Yaptığım tasarımda barınaklardaki büyük ırk köpekleri dış koşullardan koruyacak bir kulübe yapma amacım vardı. Bunu araştırmalarım sonucu elde ederek başladığım çalışmamda tek taraflı bir çatı eğimiyle malzemelerimi maksimum verim alacağım şekilde kesip birleştirerek barınaklardaki daha fazla köpek kulübesi ihtiyacını gidermeye çalıştım. Tasarımımın ön tarafında mama ve su kapları için bir alan bırakarak güneşten ve yağmur gibi faktörlerden yiyecekleri korumak istedim. Kulübelerimin tasarımlarını barınaktaki hayvanların yaşam kalitesini yükseltebilme yağmur, güneş, rüzgar vb. dış unsurlardan en iyi şekilde nasıl korunurlar? sorusuyla yola çıkarak böyle bir tasarım yapmış bulunmaktayım.’’ sözleriyle projesini anlattı.

Son olarak sokak hayvanlarına ilişkin başka farkındalık projeleri geliştirmek istediklerini ifade eden gençler şunları ifade etti:

“Sokak hayvanlarını barınmanın yanında beslenmeye dair de birçok sorunu var. Bunların en başında besine erişmeleri diyebiliriz. Biz bu konuda hayvan severlerin tek kullanımlık satın alabilecekleri ambalajı aynı zamanda hayvanın mama kabına dönüşebilen bir mama tasarlamak istiyoruz. Böylelikle çevreyi kirletmeden hayvanların karnını doyurabileceğiz.”

(Türkan ÇATAL YILDIZ)

Editör: TE Bilisim