Rusya, uzayda film çekecek. Söylemesi bile ilginç gelse de artık böyle bir çağda yaşıyoruz. Uzaya gezmek için çıkılıyor, filmler çekiliyor, uzay turları düzenleniyor. Teknolojinin aynen böyle bir şey olduğu ve bu çağ için gerekli olduğu bilinen bir gerçek. Rusya’da bu konuda önemli ve dikkat çekici bir adım attı. Soyuz MS-19 uzay aracı Kazakistan’ın Baykonur üssünden uzaya gönderildi. Uzayda çekilecek ilk filmin ismi ‘’Vyzov’’ (Sınanma). 

Tabi ki bu film kozmonotlar olmadan çekilemiyor. Uzun metrajlı bir kurgu filmi olan Sınanma için ekipler 12 gün boyunca uzayda kalacak. 5 Ekim tarihinde uzaya gönderilen film ekibinin 17 Ekim tarihinde tekrar dünyaya dönmesi planlanıyor. Filmde, bir kozmonotun hayatını kurtarmak için seyahat eden bir doktorun öyküsü anlatılacak ve kozmonotlar da birer oyuncu gibi filmde rol alacak. Rusya’nın uzak konusunda ileri boyutlu çalışmalar yaptığını biliyoruz. Bu konuya Rus basını kadar dünya da büyük bir ilgi gösterdi ki gösterilmeyecek gibi değil. 

ABD ve Rusya arasında uzun yıllardır özellikle uzay çalışmaları konusunda önemli bir rekabet var. Uzayda ilk filmi çekme yarışını Rusya kazandı ve bu konuda ABD’yi geride bıraktı. ‘’Millet uzaya çıkıyor, biz nelerle uğraşıyoruz’’ söylemi de bu şekilde tam anlamıyla yerini buldu. 

ABD’de uzayda film çekimi için Tom Cruise ile anlaşmıştı. ABD’nin Hollywood yıldızları gibi bir avantajı var tabi. Tom Cruise da uzayda film çeken ilk oyuncu olmak istiyordu ama Rusya’nın hızına maalesef yetişemediler. ABD ve Rusya arasında Soğuk Savaş döneminden beri süregelen uzay rekabeti, günümüzde de hala devam ediyor. Birbirine rakip iki ülke bu yarışlarını her konuda sürdürüyor. Keşke ülkelerin rekabeti hep böyle olumlu ve faydalı işler için olsa. Herkes birbirini geçmeye çalışırken insanlık hep bin adım ileriye gitse...

Editör: TE Bilisim