En iyi Ortadoğu yazarlarından biri olan Amin Maalouf’un deneme kitabı Uygarlıkların Batışı. Kitabı kesinlikle okumanızı öneriyorum. Yazarın Çivisi Çıkmış Dünya, Semerkand, Tanios Kayası gibi kitaplarını okuyan okuyucunun Ali Berktay’ın çevirisiyle bize sunulan bu denemesini de kesinlikle okuması gerektiğini düşünüyorum. Bahsettiğimiz bu kitap diğer kitapların devamı niteliğini taşıyor. Okuduğunuza bana hak vermiş olacaksınız. Üstelik bir oturuşta okuyabileceğiniz bir kitap.
Kitabın arkasında şu cümleler yer alıyor: Uygarlıkların Batışı, doğup büyüdüğü Lübnan’ın çok kültürlülüğünden beslenen ve bunun önemini her zaman dile getiren Amin Maalouf’un Ölümcül Kimlikler ve Çivisi Çıkmış Dünya ile başladığı düşünce serüveninde en karamsar durak. Buzdağını gördüğü halde ilerlemeye devam eden insanlık gemisi için bir taziye.
Her ne kadar hâlâ süper güç olarak anılsa da ahlaki inandırıcılığını kaybetmekte olan Amerika; çağımızın en umut verici projelerinden biri olarak sınırları kaldırmayı amaçlayan, ancak bugün parçalanmanın eşiğine gelmiş Avrupa Birliği; umutsuzluğa kapılmış ve herkesin kendisinden nefret ettiği yanılsaması içinde dünyaya sırt çeviren
Arap-Müslüman âlemi; yeni süper güç olma yolunda silahlanma da dahil her alanda büyük adımlarla birbirleriyle yarışan Çin, Hindistan, Rusya…Ve çağımızın yaşadığı muazzam teknolojik ilerlemenin büyüsü ardına saklanmış iklim felaketleri, etnik düşmanlıklar, kaybolmuş özgürlük hayali ve pusulasını yitirmiş insanlık.
Son olarak şunu diyeyim; Ortadoğu’nun nasıl bir çöplük haline dönüştüğünü, ilerici olabilecek bütün denemelerin nasıl yıkıldığını kademe kademe anlatan bir kitap. bir biyografi ve siyaset tarihi özelliği taşımasına karşın, anlatım amin maalouf'un romanlarındaki sihirli sürükleyiciliğe ve hüzne sahip. ortadoğunun kademe kademe çöküşünü okurken insanın içine amansız bir keder saplanıyor. siyasetle pek ilgilenmiyorum ama bu bok çukuru nasıl oluştu merak da ediyorum ve dünü ve bugünü anlamak istiyorum diyenlerin başucu kitaplarından biri olmaya aday.

Editör: TE Bilisim