Bu yıl sokağa çıkma yasağına denk gelen Sevgililer Günü için çıkarılan genelge, çiçekçi esnafının yüzünü güldürdü. Genelgedeki çiçekçilerin kısıtlamadan muaf olması  arzuladığımız bir durumdu ifadesini kullanan Ünver Çiçekçiliğin işletmecisi Fahrettin Ünver, ‘’Özellikle genelgenin erken açıklanması sayesinde biz Ünver Çiçek Tasarım olarak tüm hazırlığımızı yapmış bulunuyoruz ve bu doğrultuda 14 Şubat için müşterimizin siparişlerini almaya devam ediyoruz” açıklamasında bulundu.

İçişleri Bakanlığı,  geçtiğimiz günlerde Sevgililer Günü’nü de kapsayan hafta sonunda uygulanacak yasaklar için ek genelge yayınladı. Çiçek satan iş yerlerine sokağa çıkma kısıtlamasında '14 Şubat' muafiyeti getirildi. Genelgeye göre çiçek satışı yapan iş yerleri, 12 Şubat 20.00-00.00 arasında evlere servis, 13-14 Şubat 10.00-17.00 arasında iş yerinden ve evlere servis, 17.00-00.00 arasında ise sadece evlere servis şeklinde hizmet verebilecek.  

 “BABAMDAN ALDIĞIM YEGANE MİRAS”

Mesleğe küçük yaşlarda babasına yardım ederek başladığını  söyleyen Fahrettin Ünver , şunları aktardı:

 10 yaşındayken babam Vedat Ünver'e yardım ederek başladığım baba mesleğim çiçekçilikte bugün itibariyle 17. yılımı doldurmuş bulunuyorum. Bugünkü ismi ile firmam Ünver Çiçek Tasarım, Ünver Çiçekçilik ismiyle babamdan aldığım yegane mirastır. Bu bakış açısı ile son 4 yıldır yeni nesil çiçekçilik anlayışını da benimsememiz üzere firmamız kişiye özel tasarım çiçekçilik ve yenilikçi çiçek tasarımları üzerine çalışan bir firmadır. Söylediğim gibi 17 yıllık bu serüvende çiçekçiliğin gelişimine paralel olarak kendi gelişimimizi ve hep en iyisini hep en yenisini yapma hedefini sürdürüyoruz.  Her sektörde olduğu gibi mevcut talepler doğrultusunda  üretken olmaya mecbur olmamız nedeniyle ve bunun yanı sıra  müşterilerimiz ve onların değerli fikirleri ile  sağladığımız yeni bakış açıları sonucu her gün bir öncekinden daha özel, daha düşünülerek hazırlanmış işin içine sanat katılmış ürünleri Ünver Çiçek Tasarım'da ortaya çıkarmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bu nedenle Ünver Çiçek Tasarımın bulunduğu bu konumu büyük bir aile olmamıza borçlu olduğumuzu düşünüyoruz.

“ EN BÜYÜK ETKİYİ DÜĞÜN SEKTÖRÜNÜN DURMASI İLE HİSSETTİK”

Pandeminin çiçekçilik sektörüne yansımalarını değerlendiren Ünver, “ Şüphesiz her sektörde olduğu gibi çiçekçilik sektöründe de pandeminin olumsuz etkileri oldu. Öncelikle uygulanması mecburi olan kısıtlamalar esnasında tabii ki birçok mağaza çalışma saatlerinin sınırlanması dolayısıyla potansiyeli olan işi yapabilmiş değil fakat sağlığımız her şeyden önemli, tedbirli olmakta yarar var. Ancak en büyük etkiyi tabii ki düğün sektörünün durması ile hissetmiş bulunuyoruz. Takdir edersiniz ki çiçekçilik ayağı düğün sektörünün büyük bir parçası. Gelin çiçeğinden gelin arabası süslemesine, düğün salonu organizasyonları ve çiçek süslemesinden düğüne gidecek ayaklı sepete kadar birçok kalemde yaptığımız iş çok azalmış bulunuyor. Bizim gibi tasarım çiçekçilik anlayışını benimsemiş firmalarda bu durum diğer iş alanımızın yoğunluğu sayesinde tolare edilebilir ancak bunun çiçekçilik sektörü için çok büyük bir zarar doğurduğunu kuşkusuz söyleyebiliriz.

“ SALGINDA ÇİÇEKÇİLER İÇİN OLUMLU  OLDUĞU SÖYLENİLEBİLECEK EN ÖNEMLİ NOKTA  ONLİNE SİPARİŞ SİSTEMİ”

  “Pandemi döneminde çiçekçilik sektöründe yaşanan  olumsuzluklardan biri de özellikle ithalat ve ihracatın yavaşladığı dönemde  ithal çiçeklerin piyasada çok azalması ve hatta çekilmesi olduğunu dile getiren Faharettin Ünver, “ Bu da bizim tasarımlarımıza gözle görülür derecede etki etmiştir. Ancak pandemi sürecinde çiçekçiler için olumlu  olduğu söylenilebilecek en önemli nokta çiçeğin online olarak sipariş verilebilecek bir hediye olabilmesi ve göndericiyi fazla yormadan, sokağa çıkma yasağı bulunan günlerde zorunlu olan kutlamaları, tebrikleri, geçmiş olsun dileklerini ve daha nicesini iletmek için çok zarif ve düşünülmüş bir hediye olarak bir telefon, mesaj veya İnternet siparişi ile muhatabına iletebilmesi. Bu anlamda pandemi sürecinde özellikle özel günlerde çok şükür yine bizler yoğun bir mesai yapmış olduk” şeklinde konuştu

 “GENELGENİN ERKEN AÇIKLANMASIYLA  TÜM HAZIRLIKLARIMIZI ÖNCEDEN TAMAMLADIK”

İçişleri Bakanlığı'ndan Sevgililer Günü'nü kapsayan sokağa çıkma yasağı genelgesinin sektör adına sevindirici olduğunu  kaydeden Ünver, “Genelgedeki çiçekçilerin kısıtlamadan muaf olması hususu olmasını arzuladığımız ve beklediğimiz bir durumdu. Bu nedenle özellikle genelgenin erken açıklanması sayesinde biz Ünver Çiçek Tasarım olarak tüm hazırlığımızı yapmış bulunuyoruz ve bu doğrultuda 14 Şubat için müşterimizin siparişlerini almaya devam ediyoruz. Yine hafta sonu en özel ürünlerimiz ile gerek telefon gerekse internet yoluyla hizmet vermeye devam edecek sevdiklerinizi mutlu etmeye aracı olabileceğiz. Erken sipariş konusu bizim için çok mühim zira her yıl olduğu gibi genellikle o gün kapasitemizi doldurmuş oluyoruz ve hemen hemen her özel günde belirttiğimiz gibi kalitesiz bir hizmet vermeyi hizmet vermemeye tercih ediyor o gün içerisinde sanıldığı kadar sipariş alamıyoruz. Bu nedenle önceden sipariş bizler için çok hayati oluyor” ifadesini kullandı.

“REKABETTEKİ KALİTELEŞME ORTAYA ÇIKAN ÜRÜNÜ BİR ADIM İLERİ TAŞIYOR”

 Ünver:  Çiçek firma sayısında ciddi bir artıştan ziyada mevcut çiçek firmalarında yenilenme ve değişimi gözlüyorum ve bu durum sektörümüze değer katacağı için beni oldukça memnun ediyor. Zira rekabetteki kaliteleşme, işi, hammaddeyi ve dolayısıyla ortaya çıkan ürünü bir adım ileri taşıyor. Bir buket çiçek için şu an maximum ve minimum belirlemek adına  doğrusu çok kesin sınırlar içeren bir cevap mümkün görünmüyor zira burada müşterinin bir buket çiçekten beklentisinin ne olduğunu bilmeliyiz. Bana bir adet gül yeter diyen bir müşteri için minimum  buket fiyatı 20 TL olacaktır. Hayal gücünün bu bu kadar sınırsız olduğu bu meslekte maximum konuşmanın pek anlamlı olduğunu düşünmüyorum.

“BUTİK ÇİÇEKÇİLERE ERİŞİMDE İNTERNET EN KOLAY VE HIZLI YOL”

İnternet üzerinden gerçekleştirilen çiçek siparișlerinin satışlara olan etkisini değerlendiren Ünver, şu ifadelere yer verdi:

“İnternet satışında bizler için çok büyük faydalar görüyorum. Özellikle bizim gibi bağımsız çalışan butik çiçekçilere erişimde internet en kolay ve hızlı yol oluyor. Ayrıca bunun bir artısı da bizim gibi kişiye özel tasarım çalışan butik işletmelerde her ürünü müşteri ile birebir tasarlama imkanı dahi bulabilmemiz. Bu nedenle internetten çiçek siparişinde genellikle standart ürün sipariş etmek pek mümkün görünmüyor. Zira canlı çiçekte çiçeği zamana, mevsim faktörlerine, konuma yani yetiştiği  ve muhafaza edildiği yere hatta  transfer koşullarına göre değerlendirmek ve bu ürünün değişim gösterebileceğini hiç bir zaman tek tip olamayacağını göz önünde bulundurmak gerekiyor. Bu nedenle biz internetten satışta döneme göre değişen katalog kullanmayı veya birebir müşterimize hangi çiçeği hangi çiçek yerine ne şekilde kaç adet olarak kullanacağımızı konuşarak ürünlerimizi müşterilerimizin fikirlerine göre şekillendiriyoruz. Bu nedenle internetten çiçek siparişi verecek müşterilerimize öncelikle karşısında muhatap olarak bizzat çiçek tasarımcısını bulabileceği kanallardan sipariş vermesini naçizane tavsiye ediyoruz.

“ÇİÇEKLERİ KATEGORİZE ETMEKTEN ZİYADE DUYGULARA ELÇİ ETMEYİ UYGUN BULUYORUM”

 Çiçekleri anlamlarına göre kategorize etmenin doğru bir fikir olmadığını aktaran Ünver Çiçekçiliğin sahibi Fahrettin Ünver, “Doğrusu çiçeklere anlamlar yüklemek adına bundan yıllar önce bizlerin dükkanlarında kataloglar dahi bulunurdu. Ancak bulunduğumuz dönemde hele ki değişmiş, yenilenmiş, fikir üretebilen bir neslin geldiği 2021 yılında ben bizzat yeni bakış açımla bu katalogları raflardan kaldırdım. Zira görüyorum ki yeni nesil zaten gönderdiği ürünü mutlaka kendi hissettiği ve hissettirmek istedikleri çerçevesinde en güzel şekilde bir anlam doğrultusunda seçiyor. Bu nedenle çiçekleri kategorize etmekten ziyade duygulara elçi etmeyi uygun buluyorum. Ben kırmızı güle bakarken sevgiyi görebilirim veya siz ayrılığı... Bu tamamen kişinin kendi anlam dünyası ile ilgilidir ve sizin düşünceleriniz bizim tasarımlarımızın mihenk taşını oluşturuyor”  dedi.

(Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER)

Editör: TE Bilisim