20. yüzyılın en önemli Alman şairi, yönetmen, yazar ve Epik Tiyatro’nun kurucusu Bertolt Brecht’in John Gay’in (İngiliz yazar) ses getiren oyunu Dilenciler Operası’ndan uyarladığı Üç Kuruşluk Opera, müzikli bir gösteri yani müzikal bir tiyatrodur. Müziklerini besteci Kurt Weill besteler. Weill, daha önce librettosunu  John Gay‘in yazmış olduğu Dilenciler Operası üzerine Bertolt Brecht ile beraber çalışmış ve bu eserdeki olaylar dizisini koruyarak Brecht’in sözleriyle Üç Kuruşluk Opera için yeni besteler yapmıştır. 

Brecht’in tiyatro tarihinde çok önemli bir yere sahip eseri Üç Kuruşluk Opera, maceralarla dolu bir antikahramanlar dünyası aracılığıyla geçmişe ışık tutuyor. Ayrıca bugünün dünyasına ait çok somut gerçekleri işleyerek, günümüzü farklı bir bakış açısıyla yorumlamaya da imkân tanıyor. Gösteri, ahlak değerlerini irdeleyip savaşın korkunçluğunu sergilerken, müzikal açıdan zengin ve esprili biçiminden de kesinlikle ödün vermiyor. Kleist Ödülü’nü kazanmış olan Bertolt Brecht’e (1898-1956) Üç Kuruşluk Opera (1928) büyük ün kazandırmıştır.

Üç Kuruşluk Opera, sahnede kendine ait bir estetik oluşturan ve eserleriyle seyirciyi farklı dünyalarla buluşturan Robert Wilson yönetmenliğinde, çağdaş Alman tiyatrosunun en önemli topluluklarından Berliner Ensemble tarafından sahnelenecek. Wilson’un tüm işleri gibi, bu çalışması da dansı, hareketi, ışığı, metni, tasarımı birbiri içine geçiren bir bütün oluşturur. 

Hem ciddi hem şamatacı, hem sarkastik hem duygu dolu şiirsel bir metin olan Üç Kuruşluk Opera, izleyicisini bir yandan eğlendirip güldürürken öte yandan parodik yapısı ve ironik içeriğiyle düşündürüyor. Müzikleriyle de seyirciyi sürekli uyanık tutan, onu her an eğlendiren müzikal bir şölene dönüşüyor. Üç Kuruşluk Opera için Ferhan Şensoy şöyle diyor: …ve fakat ‘Üç Kuruşluk Opera’ bir opera değildir. Bir Brecht ‘çalışması” değildir. Brecht’in Kel Hasan Efendi’ye yakın olduğu kadar epik bir ortaoyunudur.

Editör: TE Bilisim