Pandemi dönemi başta olmak üzere grip ve soğuk algınlıklarına karşı bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyenler, turşuya ve turşu suyuna talebi artırıyor. Kontrollü normalleşme dönemiyle birlikte satışlarının arttığını belirten ‘Hüsmen Ağa’ turşularının işletmecisi Mustafa Yılmaz,  Bağışıklığa olumlu etkisinden dolayı turşuya hem yurt içi hem de yurt dışından oldukça talep oldu’’ şeklinde konuştu.

Korona virüs nedeniyle uzmanların sağlıklı beslenme konusunda sık sık uyarılarda bulunmasının ardından probiyotik açısından zengin besinler arasında yer alan turşuya talep arttı..Ankara Sakarya Caddesi ve Ümitköy’de şubesi bulunan 1967’den bu yana faaliyet sürdüren Hüsmen Aga turşucusu Mustafa  Yılmaz, “Açıkçası bu süreçten biz çok etkilenmedik. Kovid-19 salgınından Türkiye’de pek çok sektör etkilendi ama turşu sektörü etkilenmedi diyebiliriz “açıklamasında bulundu

“HAFTA SONUNUN YASAĞININ KALKMASI  BİZ ESNAFLARA OLUMLU YÖNDE YANSIDI”

Kontrollü normalleşme dönemiyle birlikte satışlarında artış olduğunu kaydeden  Yılmaz, hafta sonu yasağının kalkması  biz esnaflara olumlu yönde yansıdı. Yoğunluğumuzun en fazla olduğu günler hem Ümitköy hem de Kızılay şubemizde Cuma ve cumartesi günleri” dedi.

“PANDEMI ONLINE SATIŞLARIMIZI ARTTIRDI”

 Yılmaz: Korona virüs salgını ve yasaklarla birlikte müşterilerde internete yöneldi bu da online satışlara yansıdı.. “Pandemi sürecinde dükkânı kapatmadık. Sadece sokağa çıkma yasağı olduğu günlerde dükkân kapalıydı.   Sokağa çıkma yasağı olduğu günlerde birebir satışlar düştü ama online satışlar arttı. Bu süreçte turşu - turşu suyu isteyen vatandaşların evlerine kadar istedikleri ürünleri götürdük. internet üzerinden  de sipariş alıyoruz bu anlamda sosyal medya hesaplarımızı da aktif bir biçimde kullanıyoruz.Yani biz bu süreçte online satış yapmaya başladık. Açıkçası bu süreçten biz çok etkilenmedik. Kovid-19 salgınından Türkiye’de pek çok sektör etkilendi ama turşu sektörü etkilenmedi diyebiliriz.”

 “TURŞU - TURŞU SUYU SATIŞLARIMIZ PANDEMİNİN İLK GÖRÜLDÜĞÜ AYLARDA BİR HAYLİ ARTTI”

Koronavirüs salgınının turşu ve turşu suyu satışlarını artırdığını belirten Yılmaz,   “Ülkemizde Kovid-19 salgını yeni ortaya çıktığı zamanlarda uzmanlar turşu ve turşu suyunun bağışıklık sistemini güçlendirdiğini söylüyorlardı.  Turşu – turşu suyunun faydaları televizyon programları, haberlerde söylediğinden itibaren turşu - turşu suyu satışlarımız pandeminin ilk görüldüğü aylarda artmıştı. Vatandaşlar uzmanların öneri ve tavsiyelerini dikkate alıyorlar. Yine bir doktorumuz geçtiğimiz aylarda vatandaşlara, Korona ve enfeksiyonlardan korunmak için ev sirkesi, ev yoğurdu, ev turşusu ve turşu suyu tüketin önerisinde bulunmuştu.. Bu sene Kovid-19 salgını nedeniyle yine turşu ve turşu suyuna talep oldukça yoğundu ”ifadesini kullandı.

“BU SENE KOVİD- 19 SALGINI SEBEBİYLE PANCAR VE LAHANA TURŞUSU ÇOK TERCİH EDİLDİ”

Pandemi sürecinde vatandaşların en çok tercih ettiği turşunun ‘pancar’ turşusu olduğunu belirten Yılmaz, sözlerini  şöyle sürdürdü: “lahana, biber ve salatalık turşuları her zaman revaçta olan turşu çeşitlerimiz. Ama bu sene Kovid- 19 salgını sebebiyle özellikle pancar turşusu çok tercih edildi. Pancar sebzesinin içerisinde yüksek miktarda antioksidan bulunması vatandaşları pancar turşusuna yönlendirdi diyebiliriz. Bunun yanı sıra lahana, biber, salatalık turşularımız her zaman tercih ediliyor.  Bir de bizim tarifimiz olan ‘atom’ suyuna oldukça yoğun bir ilgi ve talep vardı.” 

“TÜRKIYE’DE TURŞU İHRACATI REKOR KIRDI “

“ Pandeminin ilk zamanlarında Türkiye’de turşu ihracatı rekor kırdı neredeyse. Son yılların en büyük ihracatı turşu sektöründe oldu. Yurt dışından turşuya oldukça yoğun bir talep var. Özellikle Hollanda, İtalya, Almanya gibi ülkelerden turşuya ilgi yoğun diyebiliriz. Bunun haricinde müşterilerimizle ABD’ye Almanya’ya çeşitli ülkelere turşu gönderdiğimiz oluyor, sabit müşterilerimiz var.”

”TURŞU SONBAHARDA KURULMALI”

” Yılmaz:Turşu her zaman kurulabilir ancak büyüklerimizden de gördüğümüz gibi sonbahara doğru Eylül ayında kurulması daha makbuldür çünkü turşu bir saklama tekniğidir tadından önce kış aylarında sebzelerin tüketilmesi için kullanılan bir yöntemdir. Günümüzde önemli olan saklama koşullarını sağlayabilmek, fermente bir ürün olan turşunun saklama koşulları olgunlaşmasını sağlayan en önemli özelliklerindendir. Fermantasyon, belli mikroorganizmaların ortam asitliğini artırarak, koruyucu etki oluşturmak amacıyla kullanılır. Bu yöntemle farklı lezzette gıdalar elde edilir. Fermantasyon tekniği ile üretilen besinlerin başında turşu gelmektedir. Turşu özellikle 18-20 °C derecelik direkt güneş ışığı almayan odalarda dinlendirilmeli günümüzde farklı fermantasyon teknikleri olsa da klasik ve en sağlıklı yöntem budur”

”TURŞU, GÜNEŞ ALMAYAN ODADA SAKLANMALI”

Ayrıca şunu da belirtmek isterim,  saklama koşulları turşunun olgunlaşmasını sağlayan en önemli özelliktir. Önceden de belirttiğim gibi turşu kurmak bir saklama tekniğidir.”

” İŞİN SIRRI SİRKE DEĞİL, LİMON ”                                                                                                            

”Turşu yapımının sırrına gelecek olursak turşuda kullanılan malzemenin iyi olması için bitkiler özellikle yaralı ya da yanmış olmamalı. Turşunun kaliteli ve sağlığa elverişli olmasının sırrı limondur. Turşu eğer,  sirke değil, limonlu olursa sağlığa daha elverişli ve daha lezzetli olur.   Aslında, bu sorunun kesin cevabı yok gibi görünmekte ancak kullanacağınız sebze yada meyve hangisine yatkın buna göre bir cevap verilebilir.”

 Son olarak Ankara’nın merkezinde hizmet veren bir işletmeci olarak Ankaralıların korona virüs kurallarına ellerinden geldiğince dikkat etmeye çalıştıklarını gözlemleyen Yılmaz, maske kullanımı, hijyen ve sosyal mesafenin önemine dikkat çekti.

(Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER)

Editör: TE Bilisim