Çarşı, market ve mağaza ürünlerinin etiketlerinde insanların dikkatini çekmek için oluşturulan  bazı fiyatlandırılmaların tüketiciyi yanıltabileceğini dile getiren Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, dikkat çekmek için etikete ’19.99 lira’, ’59.90 lira’ gibi fiyat yazan mağazadan gerçekleştirilen alışverişte,  kuruş para üstünü 'bozuk para yok’ gerekçesiyle ödemeyen firmanın, dava açılması halinde tüketiciye tazminat ödemek zorunda kalabileceğini öne sürdü.

Tüketicilere etiketleri okurken dikkatli olmaları çağrısında bulunan Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz,  "Tüketiciler, reyonda bir ürün aldıklarında  kasadaki fiyatla aynı olup olmadığını karşılaştırsınlar. Kasada farklı bir fiyatla karşılaşırsalar tüketicinin lehine olan etiket fiyatı geçerlidir" uyarısında bulundu.

“BİLİNÇLİ TÜKETİCİ ÜRÜN ETİKET BİLGİLERİNE DİKKAT EDER”

Her şeyden önce bilinçli bir tüketici olmanın önemine değinen Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, açıklamalarına şu sözlerle başladı:

“Bilinçli tüketici hakkını arar, alış verişten önce ihtiyacını net olarak belirler, Bütçesini gereksiz yere zorlamaz, ürün etiket bilgilerine dikkat eder, Üreticisi belli olmayan malı satın almaz, belgesiz alışveriş yapmaz, aldatıcı reklamlara kanmaz, israf etmez, kredi kartı ve kredi kullanımına dikkat eder. “

“PARA ÜSTÜ ÖDENMEYEN 1, 10 KURUŞLAR YILLIK TOTALDE BÜYÜK MEBLAĞLAR YAPIYOR “

 Çarşı, mağaza ve market ürünlerinin etiketlerinde insanların dikkatini çekmek için ‘19.99 lira’, ‘39.90 lira’ gibi fiyatlandırmanın sık sık kullanıldığını  ve tüketicilerin  alış veriş sonunda   kalan kuruşlarını almaları gerektiğini vurgulayan Gündüz“Dikkat edilmeyen bu kuruşlar ciddi rakam tutuyor. Tüketicilerin hakkını aramasını istiyoruz. Bu tür etiket oyunları 6502 etiket yönetmeliğine aykırıdır. Bu tür etiketler tüketicinin algısını değiştirmektedir genellikle yanıltmaya yönelik hareketlerdir.  Tüketicilerimiz Ticaret Bakanlığı’nın “haksız ticari uygulama” sistemini cep telefonlarına indirip haksızlıklık yapıldığını düşündükleri  durumlar için şikayette bulunabilirler’’ uyarısında bulundu.

"ÜRÜNÜN REYON FİYATI VE KASA FİYATI ARASINDA FARKLAR VARSA DÜŞÜK OLAN FİYAT TÜKETİCİNİN LEHİNE UYGULANIR"

 Tüketicilerin reyon fiyatını görüp aldıkları ürünün kasada farklı bir fiyatla karşılarına çıkması durumunda  tüketicinin haklarını araması gerektiğini vurgulayan Gündüz,  “Tüketiciler, reyonda bir ürün aldıklarında  kasadaki fiyatla aynı olup olmadığını karşılaştırsınlar. Kasada farklı bir fiyatla karşılaşırsalar tüketicinin lehine olan etiket fiyatı geçerlidir. Tüketiciler, böyle  bir durumla karşılaştıklarında bunu fotoğraflayıp Ticaret İl Müdürlüğü, Belediye  Zabıta, ALO 175 veya tüketici derneklerine başvurabilirler” dedi.

 Pandemi döneminde insanların alışveriş alışkanlıklarındaki değişiklikle e-ticaretin artığını vurgulayan Gündüz,  Vatandaşların  internet alış verişi yaparken dikkat etmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

“İnternet sayfalarının gerçek olup olmadığı, 6502 tüketici yasasına göre uygunluğu var mı bu gibi durumlar tüketiciler tarafından mutlaka araştırılmalı ayrıca tüketici istenmeyen bir ürün olursa 14 gün içerisinde hiçbir gerekçe göstermeden iadesini yapabilmeli. “

Tüketicilerimiz iyi bilmeli ki hak arayışlarını ücretsiz hakem heyetlerine yapabildikleri gibi internet üzerinden de yapabilirler. Bilinçli tüketici hakkını arayan tüketicidir. 

SELÇUK: PANDEMİ DÖNEMİNDE TÜKETİM AYRI BİR BOYUT KAZANDI

Gazete olarak görüşüne başvurduğumuz  tüketici Kaan Selçuk ise, yaptığı alış verişlerde bazen reyon ve kasa fiyatı arasındaki farklılığın dikkatini çektiğini dile getirerek şunları aktardı:

 “Alış veriş yapmayı oldukça seviyorum, alış veriş yaparken sadece tek bir yerle sınırlı kalmam alacağım ürünün çoğu yerdeki fiyatını araştırır ve  fiyat analizi yaparım. Şu an pandemi sebebiyle çok sık alış verişe gidemesem  de önceden gözüme çarpan hususları sizlerle paylaşabilirim.. Bir keresinde aldığım ürünün fiyatının reyonda farklı kasada farklı olduğunu gördüm sebebini sorduğumda ürünün eski fiyatının reyon kısmında kaldığını dile getirdiler..  Sonucunda sinirlenip almış olduğum ürünü bıraktım yani almaktan vaz geçtim fakat sonra okuduğum haberler sayesinde  bu gibi durumlarda tüketicinin lehine olan etiket fiyatının geçerli olduğunu öğrendim. Bu yüzden alış veriş yaparken aldığım ürüne reyon fiyatına, kasa fiyatına daha çok dikkat eder oldum. Biliyorsunuz pandemi döneminde tüketim ayrı bir boyut kazandı ve adeta  çoğumuz birer tüketim çılgınlığı yaşadık evde durduğumuz zamanlarda internet üzerinden alış verişlerde bulunduk. Sadece çarşı ve marketlerde değil internet alış verişi yaparken de aynı şekilde birtakım şeylere dikkat etmeliyiz. Bilinçli bir tüketici olup haklarımızı öğrenmekte son derece yarar var. İçinde bulunduğumuz pandemi bize unuttuğumuz, görmezden geldiğimiz pek çok şeyi hatırlattı sadece tüketim konusunda da değil her konuda bilinç düzeyimizi yüksek tutalım birlik ve dayanışma içerisinde olalım. Tedbir ve önlemlerimizi alarak  korona virüsü hep birlikte uğurlayalım.. Sağlıklı ve güzel günlere  birlikte bir an evvel kavuşmak dileğiyle..

(Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER)

Editör: TE Bilisim