Tüketici Hakları Derneği (THD), gıda enflasyonunun yükselişine ilişkin basın açıklaması yaptı. Sebzede yıllık enflasyonunun yüzde 105,53 olduğuna dikkat çekilen açıklamada sebze enflasyonunun maaş artışının 56 katına denk geldiği belirtildi. Tüketici Hakları Derneği, gıda enflasyonunun her ay yükselmesini değerlendirdi. Tüketicilerin beslenmelerinde tek seçenekleri olan sebzeye erişemez olduklarının belirtildiği açıklamada, “TÜİK istatistiklerine göre, Nisan 2019’da Nisan 2018’e göre, 16 kalemden oluşan sebzenin yıllık enflasyonu aşağıdaki tablodan da görüleceği gibi, yüzde 103,53 oldu” ifadeleri kullanıldı. SEBZE ENFLASYONU YILLIK NORMAL ENFLASYONUN 5,3 KATI OLDU Açıklamada, sebze enflasyonunun çalışanların ve emeklilerin maaş artışlarını 5’e katladığı belirtilerek, “Sebze enflasyonu yıllık normal enflasyonun ise 5,3 katı oldu” denildi. Sebze fiyatlarındaki artış başta olmak üzere, diğer gıda fiyatlarındaki artış ve düşük gelir nedeniyle tüketicilerin ezici çoğunluğunun yeterli ve dengeli beslenemediğine değinilerek şu ifadelere yer verildi: “Bugün uygulanmakta olan tarım ve gıda politikaları tüketicileri açlığa sürüklüyor. Türkiye’de, nüfusun yüzde 20 dolayındaki kesimi yani, 16 milyon dolayında  kişi açlık sınırının altında yaşıyor. Nüfusun yüzde 60’dan fazla kesimi, yani, 48 milyondan fazla kişi ise yoksulluk sınırının altında yaşıyor.” [caption id="attachment_68356" align="alignnone" width="600"] Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar[/caption] NİSAN AYININ BİRİNCİSİ KURU SOĞAN OLDU TÜİK istatistiklerine göre, sebze fiyatlarındaki son bir yıllık yüzde artış oranları ile sebze enflasyonu değerlerinin yer aldığı tabloda son bir yıllık fiyat artış yüzdesi 289 ile kuru soğan birinci oldu. Buna göre 2018 yılı Nisan ayı ile 2019 yılı Nisan ayının sebze fiyatları TÜİK verilerine göre karşılaştırıldığında fiyatı en yüksek artan ilk 5 ürün şöyle: Nisan 2018 fiyatı 1,5380 olan kuru soğan, bir yıl içerisinde yüzde 289 artarak Nisan 2019’da fiyatı 5,9882 Lira oldu. Kuru soğanı yüzde 211 artışla patates takip ediyorken, yüzde 167 artışla sivri biber, yüzde 155 artışla çarliston biber ve yüzde 113 artışla da dolmalık biber takip etti. “YANLIŞ TARIM VE GIDA POLİTİKALARI İVEDİLİKLE TERK EDİLSİN” Tüketici Hakları Derneği, enflasyonda meydana gelen artışın azalması ve tüketicilerin ucuz ve dengeli beslenmeleri için çeşitli önerilerde bulundu. Ülke yönetiminden tüketiciler olarak beklediğimiz acil çözüm önerileri  şunlardır diyen THD önerilerini şu şekilde sıraladı:

  • Tarımsal ürünlerde ve gıda maddelerinde pahalılığa, yüksek enflasyona neden olan yanlış tarım ve gıda politikaları ivedilikle terk edilsin.
  • Halkın – tüketicilerin yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenebileceği şekilde, tüketici haklarına ve halkın yararına olacak şekilde doğru tarım ve gıda politikaları ivedilikle uygulamaya konulsun.
  • Gıdada KDV kaldırılsın.
  • İvedilikle, tarımsal ve gıda üretim, araştırma, dağıtım ve perakendeciliği konusunda Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT)      kurulsun.
  • Tarımda girdi ve tarımsal ürün ile gıda ürünleri ithalatına son verilsin.
  • İthal edilen tarımsal ve gıda ürünlerinin Türkiye’deki üretimi için gerekli tüm önlemler alınsın.
  • Toprağın, suyun, biyoçeşitliliğin, havanın kirlenmemesi ve küresel iklim değişikliğine neden olunmaması için ekolojik tarıma gerekli tüm destekler verilsin. (Murat KARABULUT)
Editör: TE Bilisim