Trafikte cinsiyet ayrımcılığına dikkat çekmek için gerçekten hoş bir organizasyon hazırlandı. Türkiye’nin en genç Ralli şampiyonu Burcu Burkut Erenkul bir araba firmasında kendisini tanıtmadan test sürüşüne çıkıyor. Video kısa sürede sosyal medyanın gündemine oturdu. Arabayı kullanırken satış danışmanlarına küçük bir şaka hazırlayan Erenkul, önce satış danışmanlarının küçük çaplı bir şok yaşamasına neden oluyor. Sürüş esnasında ani fren ve gaz hareketleri ile satış danışmanlarını korkutan Ralli şampiyonu, kendisini acemi bir şoför gibi gösteriyor. Arabayı biraz daha kullandıktan sonra ise o harika hamleleri yapıyor.
Arabaya olan hakimiyetini en iyi şekilde gösteren kadın şampiyon izlerken keyiflenmemizi sağlayan görüntülerin ortaya çıkmasını sağlıyor. Satış danışmanlarının şaşkın bakışları videonun en dikkat çekici anlarının yaşanmasına neden oluyor. Bu tip farkındalık videoları toplumun büyük bir kesimden sempati topluyor. Trafikte kadın sürücülere karşı olan ön yargı hepimizin bildiği bir konu. Kadın sürücülerin daha dikkatli ve kurallara uyarak sürüş gerçekleştirdiği bilinen bir şey. Fakat erkek sürücüler bunu ‘yavaş sürme’ hatta ‘araba kullanmayı bilmeme’ olarak görüyor. Birçok erkek sürücüye göre hız sınırlarına uyan sürücüler, trafiğin akışını bozuyor olarak değerlendiriliyor.
Kadınların trafikte daha az özgüven sergilemesindeki en büyük pay maalesef erkek sürücülere ait. Birçok kadın sürücü, trafikteki erkek baskısı nedeniyle daha fazla temkinli olmak zorunda hissediyor. Tabii trafikte kadın olarak yer almanın bazı avantajları da gözle görülür şekilde fark ediliyor. Özellikle yol verme sırasında erkek sürücüler, kadınlara karşı pozitif ayrımcılık sergiliyor. Bütün bunlara gerek yok aslında. Herkes birbirini eşit görürse hiçbir karmaşıklık ortaya çıkmayacak. Kurallara uyarak ilerleyen akışta kimse kimseye öncelik vermek ya da zorbalık yapmak zorunda kalmaz. Sosyal medyada yayınlanan farkındalık videosu bu mesajı verdiği için oldukça önemli.

Editör: TE Bilisim