Haber: Türkan ÇATAL YILDIZ

Remzi Oğuz Arık Mahalle Meclisi, Şimşek Sokak’ta bulunan özel hastanenin yeni sağlık tesisi kurarak alanını genişletmek istemesine dair yaşanan gelişmelere ilişkin basın açıklaması düzenledi. Mahalle Meclisi adına açıklamayı Tanju Gündüzalp yaparken basın açıklamasına Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan da katıldı. Mahalle sakinlerinin konuya ilişkin tek tek bilgilendirildiğini söyleyen Gündüzalp, yeni bir hastane değil, trafikten arındırılmış bir Şimşek sokak istediklerini söyledi.  

Ayrancı, Şimşek Sokak’ta bulunan bir özel hastanenin yeni sağlık tesisleri kurarak alanını genişletmek istemesine ilişkin tartışmalar sürüyor. Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin kararı ile özel hastanenin talebi kabul edilirken, mahalle sakinleri 16 Nisan’da yaptığı basın açıklaması ile karara itiraz etmişti. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin askıda olan ilgili kararına dilekçe vererek yapılacak ilk meclis toplantısında kararın iptal edilmesini talep eden Remzi Oğuz Arık Mahalle Meclisi, başta Ankara Büyükşehir Belediyesi olmak üzere gerçekleştirdikleri ziyaretlere ilişkin basın toplantısı düzenledi. 

 “BELEDİYE MECLİSİ YANLIŞ KARARA İMZA ATIYOR”

Remzi Oğuz Arık Mahalle Meclisi adına konuşan Tanju Gündüzalp, “Yürüyüş yolu, parkı, oluşumundan bugüne tarihi, insanı, yaşamıyla değerli bir konut bölgesi olan Şimşek Sokak, mevcut hastane ile İkizler Park arasındaki 100 ve 102 no’lu 2 parsele Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin ‘oldukça çelişkili’ kararıyla sağlık yapısı izni verilmesi sebebiyle büyük bir çıkmazda. ‘Sokağın trafiğinin şu anda dahi sürdürülebilir olmadığını ve kilitlendiğini öngören, sokaktaki trafik kaosunun yeni bir sağlık tesisini kaldırmayacağını’ söyleyen raporunu kararına ekleyen Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi büyük bir yanlışa imza atmak üzere. Bölgede 9 tane daha sağlık yapısı olduğunu, ihtiyaç olmadığını anımsatırız” dedi.

50 yıl önce konut bölgesi olarak planlanmış Şimşek Sokak’ta ve Remzi Oğuz Arık Mahalle’sinde ticari yapılaşma istemediklerini belirten Gündüzalp, “Mahalleli ve muhtarlık olarak buna sessiz kalmadık, kalmayacağız. Konu hakkında önce mahallemizin yaşayanlarını daire daire, apartman apartman bilgilendirdik. 16 nisan günü, yüksek katılımlı bir eylem ve basın açıklaması yapmıştık. Ardından durmadık ve belediyenin yetkili birimleriyle, meclis üyeleriyle, grup başkanlarıyla bir dizi görüşme yaptık ve kararın askıdan ineceği 26 Nisan öncesinde de mahallelimizden 90’dan fazla dilekçe ile itirazımızı yetkililere ilettik. Durmadık, mahallemizi ve sokağımızı korumak adına da durmayı düşünmüyoruz. Bu kararın iptal edilmesini talep ediyoruz, edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“Bizler, büyüklerimiz ve çocuklarımız, sokağımızda, mahallemizde; gürültüsüz, çevreye saygılı, doğaya uyumlu, huzurlu, sakin ve mutlu yaşamak, yürüyüş yolumuzu ve yeşil alanlarımızı koruyarak, ağaçlarımızın altında yürümeye devam etmek istiyoruz” diyen Gündüzalp sözlerine şöyle devam etti: “Kentin hava kirliliğinin yüzde 35’ine sebep olan trafik işkencesinin arttırılmasına sebep olacak yanlış kararlara karşı çıkıyoruz. Yeni yapılar ve oluşturacağı trafik kaosunu değil, arttırılmış yeşil alanlar ve mevcut trafik sorununun çözülmesini istiyoruz. Bugüne kadar sokağın trafiği, mahallelinin sağlığı ve huzuru ile ilgili kılını kıpırdatmayan hastane de boş durmadı ve mahalleye dezenformasyon içeren biri kahve hediyeli ve diğeri “doğrular yanlışlar” adı altında iki metin dağıttı. Yani rant, yok etmek adına durmuyor, durmayacaktır da. Bodrum kat otoparklarını kapatıp hastaneye katan, çatı katı imarı belirsiz ve başka binadan otopark yeri kiralayan hastane yönetimi, konutta 40 iken 200 araçlık otopark yapacağını söylüyor. Sayın hastane yetkilileri, konut bloğuna 40 araç yeter ama hastane bloğuna 200 değil bin araçlık otopark yetmez. İşlevler üzerinden kanmayabiliriz. Sokakta 15 dakika durmak bu gerçeği anlatmıyor mu?”

“MAHALLEMİZİ SAVUNDUK, SAVUNACAĞIZ”

“Sokağa sosyal ve ekonomik katkınızı gelir anlatırsanız, göremediğimiz katkınızı dinleriz, biz buradayız” diyen Gündüzalp açıklamasını şöyle sürdürdü: “Temel ve ücretsiz bir hak olan sağlık güvencesini, mahalleliye hiçbir fayda sağlamayacak şekilde özel, fahiş ve ulaşılamaz kılan bir sağlık tesisinin mahallemize ve komşularımıza hiçbir faydasını görmüyoruz. Pandemi’de 65 yaş üstü mahalleliye ücretsiz tedavimi uyguladınız, yoksa mahalle sakinlerine ücretsiz test mi yaptınız, öğrencilere , 65 yaş üstü büyüklere ücretsiz maske mi verdiniz, yoksa fark almadan poliklinik hizmetinizi mahalleliye mi açtınız..? Ulaşımın erişilebilir olduğu bir yere taşınmanızı önemle salık veriyoruz.”

Yeni bir hastane daha değil, trafikten arındırılmış bir Şimşek Sokak istiyoruz diyen Gündüzalp şunları ifade etti: “Bugüne kadar oluşan park, trafik, vale, ses, kimyasal kirliliği dert etmeyen ve çözüm aramayan sağlık kurumunun, yeni bir sağlık tesisi izni aşamasında trafik sorununa ilişkin cümleleri inandırıcılıktan uzak ve polemiksel. Temiz hava solumak istediğimiz sokağımızda; kimyasal, altyapı ve gürültü kirliliğine ek “teknik ve fiziki yeni olumsuzluklar değil, insan sağlığı” diyoruz.

Biraz da tarihçe verelim. 50 yıldan uzun süredir var Şimşek Sokak. Konut bölgesi olarak planlanmış bir sokak. Vedat Dalokay’ın belediye başkanlığı döneminde planlanıp, Ali Dinçer’in yönetimi zamanında oluşturulan Şimşek Sokak Yeşil Bandı (refüjü) ise, 2006 yılında “hastanenin talebi, Ukome’nin kararı ile” otoparka çevrilmek istenmiş, ancak mahalleli ve kentin insanlarının mücadelesi ile otoparklaşma durdurulabilmişti. Bülent Tanık’ın belediye başkanlığı sürecinde de ağaçların altında yürüyüş yapabildiğimiz keyifli bir yaya yolu oluşturuldu sokakta. Şimdi ise, hem ağaçlar, hem yaşayanlar, hem geçenler egzoza boğuluyor ve evinin önüne park bile edemiyor. Akşam 22.00-23.00 sonrası giderseniz, güniçi hastane etkisi bittikten sonra, çok sakin ve keyifli bir yeşil yürüme yolu. Araç trafiğinin artmasına yol açacak, konut bölgesini öldürecek kararlar yerine yayalaştırıldığını düşünün, nefis bir kent içi dinlence alanı. Rant değil, yaşayanlar belirlemelidir kentin sokaklarını. 50 yıl önce de imar planını delen ticarethane sağlık tesisine yeni izin vermeyin. Bu yanlış karardan vazgeçilinceye kadar, buradayız, Şimşek Sokaktayız, karar iptal edilinceye kadar mücadele edeceğiz. Eylem yaptık, askıya çıkarılan belediye meclis kararına karşı olduğumuzu resmi yazıyla ilettik, kitlesel basın açıklaması ile talebimizi basına ve kamuoyuna ilettik. Devam edeceğiz ve mahalleliyle/komşularımızla meşru, demokratik ve hukuki tüm itiraz haklarımızı kullanacak, alınan ve mahallemizi yaşanılmaz kılacak olan belediye meclis kararının iptaline kadar da girişimlerimizi sürdüreceğiz.”

Gündüzalp şunları söyleyerek sözlerini sonlandırdı:

“Yerel Yönetimlerin sorumluluğu; kentin biz yaşayanlarının; mutlu, sakin, huzurlu yaşam sürmesini sağlamak ve temel, kültürel, sosyal ihtiyaçlarımızı karşılamaktır. Cadde ve sokakların trafiğini arttırmak, yeşil alanları otopark yapmak, konut bölgesine ticaret sokmak, rantın taleplerini yerine getirmek değildir. Bakanlığın 10 Şubat uzaktan sağlık hizmetini ranta çevirmek isteyen sağlık ticarethanecilerine imar izni vermek belediyenin görevleri arasında değildir. Sokağımıza, mahallemize, yaşam alanlarımıza dokunmanıza izin vermeyeceğiz. 15 yıl önce de bugün de mahallemizi savunduk, savunacağız. Şimşek Sokak “konut bölgesi”dir ve hatta yayalaştırılmalıdır.”

“KONUYU YARGIYA TAŞIYACAĞIZ”

Basın açıklamasına katılan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan ise Mahalle Meclisi’ni desteklediklerini belirterek şunları söyledi: “Plan askıdan indi ve biz de konuyu yargıya taşıyacağız. Ayrancı’daki konut bölgeleri ticarileştirilme amacıyla konut bölgesi olmaktan çıkarılmış durumda. Eski yerleşik mahallelerin ortadan kaldırılacağı çok açık. Hastanenin Şimşek Sokak’ta alan büyütmesi çok anlamlı değil. Bu proje burada yaşayanlar açısından hem altyapıyı hem de trafiği zorlayacak.”

Editör: TE Bilisim