HPV nedir mutlaka duymuşsunuzdur önceden, yine de kısaca tekrar edecek olursak; HPV rahim ağzı kanserine ve genital siğiller sebep olabilen bir virüs çeşitidir. Cinsel yollarla bulaşan en yaygın hastalıklardan olan HPV’nin 200’den fazla tipi vardır ve bu tipler kanser yapma potansiyellerine göre yüksek riskli ve düşük riskli olarak sınıflandırılırlar. 

Yaygın olarak görülen ve yüksek riskli olan HPV tipleri;

HPV 16, HPV 18, HPV 31, HPV 33, HPV 35, HPV 39, HPV 45, HPV 51, HPV 52, HPV 56, HPV 58, HPV 66, HPV 68’dir.

Yine sık görülen fakat düşük riskli olan HPV tipleriyse;

HPV 6, HPV 11, HPV 40, HPV 42, HPV 43, HPV 44, HPV 54, HPV 61, HPV 70, HPV 72, HPV 81’dir. 

Yüksek risk taşıyan HPV tipleri rahim ağzı kanserine sebep olabilirken, düşük riskte olanlar ise genital siğillere sebep olabilmektedir.

Rahim ağzı kanseri için risk taşıyan faktörleri sıralayacak olursak; erken yaşta cinsel ilişki, sigara kullanımı, meyve ve sebzenin az tüketildiği bir beslenme alışkanlığı, yüksek doğum sayıları başlıca sebeplerden olabilir. 

Rahim ağzı kanseri önlenebilir bir hastalıktır, bununla beraber bu kanser türü erken teşhis edilirse de %100 tedavisi mümkündür. 

Bu kanser türünden korunmak için Dünya Sağlık Örgütü’nün de önerdiği düzenli kanser tarama testlerinin yapılması, özellikle de 9-13 yaş aralığında kız çoçuklarına olmak üzere herkese bu kanser türüne karşı koruyuculuğu yüksek olan HPV aşılarının yapılması gerekmektedir.

Esasında Ocak ayı rahim ağzı kanseri farkındalık ayı olmakla birlikte, belki bugün bu aşı için gerekli taramaları tamamlayıp aşı vurulursanız, önümüzdeki Ocak ayına kadar aşının tamamlanması için gereken dozlarınızı bitirmiş olmanın ve bir kanser türüne karşı olan riskleri bertaraf etmiş olmanın rahatlığını yaşıyor olursunuz.

Dilerim en kısa sürede bu aşı SGK kapsamına da alınır ve toplum sağlığı için son derece önemli olan bu aşıya herkes ücretsiz bir şekilde ulaşabilir.

Editör: TE Bilisim